Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Bijwerkingen treden meestal op tussen de 3e en 8e maand dat u het medicijn gebruikt.
  • Huiduitslag en jeuk.
  • Ontstoken mondslijmvlies.
  • Uw huid kleurt grijsblauw. Vooral de huid die aan zonlicht is blootgesteld.
  • Er zijn ook bijwerkingen die u zelf niet merkt. Deze bijwerkingen onderzoekt uw behandelaar door bloed bij u af te nemen. Uit dit bloedonderzoek kunnen leverfunctieafwijkingen, nierfunctie stoornis met eiwitverlies in de urine en verlaagde bloedcellen naar voren komen.
  • Reacties direct na de injectie zoals duizeligheid, roodheid in het gezicht, hoofdpijn en een lage bloeddruk.
  • Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.
Patiëntenzorg Behandelingen Aurothiomalaat (goudinjecties, Tauredon®)

Wat is aurothiomalaat?

Aurothiomalaat is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt. Het leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten. Het medicijn dient u toe als injectie in uw bilspier. lees meer

Wat is aurothiomalaat?

Aurothiomalaat is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt. Hoe dit precies werkt is (nog) niet bekend. Dit medicijn leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten. Hierdoor neemt op de langere termijn de kans op schade aan uw gewrichten af. Het medicijn werkt na enkele maanden. Soms duurt het langer. Het kan ook zijn dat het medicijn te weinig of helemaal niet werkt. Aurothiomalaat wordt gebruikt bij de behandeling van patiënten met reumatoïde artritis en soms bij juveniele idiopathische artritis (jeugdreuma).

Aurothiomalaat wordt bij patiënten met reumatoïde artritis soms gecombineerd met een andere anti-reumatisch middelen. Medicijnen die u gebruikt voor andere aandoeningen kunt u meestal zonder problemen met aurothiomalaat samen gebruiken.

Als u ook middelen tegen malaria gebruikt, kunt u huiduitslag krijgen. Probeer lichtgevoelige medicijnen zoals fenylbutazon of chloorpromazine te vermijden. Meld altijd bij uw behandelaars dat u aurothiomalaat gebruikt. Overleg met uw behandelaar wanneer er een verandering in uw medicatie gebruik is opgetreden.

Het gebruik

Aurothiomalaat wordt toegediend als injectie in uw bilspier. Dit doet de doktersassistente op de polikliniek, uw huisarts of een andere zorgverlener bij u. Voordat u start met de behandeling krijgt u een proefinjectie met een lage dosering van 10 mg. Dit doen we om te kijken of allergisch reageert op het medicijn.

Als de proefinjectie goed gaat, dan krijgt u een week later iedere week 1 injectie van 50 mg. Als uw ziekte rustig is kan, in overleg met uw behandelaar, worden besloten om de hoeveelheid van het medicijn te verlagen of zelfs te stoppen.

Bewaaradvies

Aurothiomalaat bewaart u in het donker bij een temperatuur onder de  25°C. Als het medicijn is opgetrokken in de spuit moet het direct bij u worden ingespoten.

Mogelijke bijwerkingen

Er kunnen een aantal bijwerkingen optreden. Deze treden meestal op tussen de 3e en 8e maand dat u het medicijn gebruikt:
  • huiduitslag en jeuk
  • ontstoken mondslijvlies
  • grijsblauwe verkleuring van uw huid
  • stoornissen in het bloed
  • duizeligheid, roodheid en hoofdpijn
  • allergieën en overgevoeligheidsreacties
lees meer

Controles

Vóór en na het starten met de injecties doen we een aantal onderzoeken bij u zoals bloedprikken of urine-onderzoek. Dit is nodig om te kijken hoe uw lichaam reageert. Bij sommige resultaten uit de onderzoeken of bij verandering van de dosering, kunnen we u extra controleren.

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen de griep te laten inenten. Aurothiomalaat is schadelijk voor het ongeboren kind. Vrouwen krijgen daarom het advies om tijdens de behandeling voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen. lees meer

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Alcohol

U mag (matig) alcohol gebruiken tijdens de behandeling.

Autorijden

De injecties veroorzaken geen sufheid of slaperigheid. U mag daarom gewoon autorijden.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Er zijn geen bezwaren tegen operaties of andere (tandheekundige) ingrepen tijdens gebruik van aurothiomalaat.

Reizen

Bij reizen naar het buitenland raden we aan om een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen. Dit is het medicatiepaspoort. Dit kunt u ophalen bij uw apotheek of behandelaar.

Vaccinaties

Omdat u een reumatische ziekte heeft en hiervoor medicijnen gebruikt, adviseren wij u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten inenten door uw  huisarts.

Heeft u een inenting nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw reumatoloog, apotheek of huisarts. 

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Als u in de toekomst zwanger wilt worden of onverwacht zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelaar. Aurothiomalaat is namelijk schadelijk voor het ongeboren kind. We adviseren vrouwen om tijdens de behandeling voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen. Na het stoppen met het medicijn is het belangrijk om nog minimaal 1 jaar door te gaan met de anticonceptie.

Aurothiomalaat mag u niet gebruiken als u borstvoeding geeft.

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische auto-immuunziekte waarbij u ontstekingen in de gewrichten heeft en vaak ook in uw slijmbeurzen en pezen. lees meer

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet