Patiëntenzorg Behandelingen Bosentan (Tracleer®) bij reumatische aandoeningen

Wat is bosentan?

Bosentan is een bloedvatverwijder en wordt voorgeschreven bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) en bij niet of slecht genezende wondjes aan handen of voeten. lees meer

Wat is bosentan?

Bosentan wordt voorgeschreven bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) en bij niet of slecht genezende wondjes aan handen/voeten. PAH kan door verschillende ziekten worden veroorzaakt onder andere reumatische auto-immuunziekten zoals systemische sclerose. Bij patiënten met PAH is er sprake van een te hoge bloeddruk in de longslagader. In de longslagader stroomt bloed afkomstig vanuit het hart naar de longen toe. Wanneer de druk in de longslagader verhoogd is, moet het hart harder werken. Dit kan klachten veroorzaken als kortademigheid, vermoeidheid, flauwvallen, pijn op de borst en vocht vasthouden in uw benen. Bosentan is een bloedvatverwijder en verlaagt de bloeddruk in de longslagader

Bosentan wordt ook voorgeschreven aan patiënten met niet of slecht genezende wondjes aan handen/voeten in het kader van onder andere reumatische auto-immuunziekten zoals systemische sclerose. Bosentan kan ook het ontstaan van nieuwe wondjes voorkomen.

Bosentan behoort tot de groep endotheline-receptor blokkers (endo¬theline receptor antagonist). Deze medicijnen remmen de werking van endotheline. Endotheline is een hormoon dat zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. Bosentan is dus een bloedvatverwijder. Deze bloedvatverwijding zorgt bijvoorbeeld in de longslagader voor een daling van de bloeddruk en zorgt in de handen en voeten voor een betere bloeddoorstroming. Meestal duurt het 1 tot 3 maanden voordat we kunnen beoordelen of bosentan werkt.

Het gebruik

Bosentan is beschikbaar in de vorm van tabletten. Bosentan wordt 2 keer per dag gebruikt in de vorm van tabletten van 62,5 of 125 mg. De begindosering is 2 keer per dag 62,5 mg. Na 4 weken wordt de dosis meestal verhoogd naar 2 keer per dag 125 mg. Uw behandelaar spreekt met u af hoeveel tabletten u moet innemen.

Bewaaradvies

Bosentan moet u droog bewaren op kamertemperatuur.

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Tijdens de behandeling zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Als u bijvoorbeeld duizelig wordt van de bosentan, dan mag u niet zelf autorijden. lees meer

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Na het starten van bosentan zal uw behandelaar laboratoriumcontroles (bloedprikken) met u afspreken. Dit zal in het begin regelmatig nodig zijn om in de gaten te houden hoe uw lichaam op het medicijn reageert. Zo nodig wordt de hoeveelheid bosentan aangepast. Als er stoornissen in het bloed optreden, dan gaan deze meestal weer voorbij. Bij verandering van de dosering zult u mogelijk extra gecontroleerd worden.

Andere medicijnen

Bosentan mag niet met alle medicijnen gecombineerd worden. Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van bosentan en/of sommige bijwerkingen beïnvloeden. Ook kan bosentan de werking en bijwerkingen van andere medicijnen beïnvloeden. Meld daarom altijd bij uw behandelaar dat u met bosentan behandeld wordt. Overleg met uw eigen behandelaar als de medicijnen die u naas bosentan gebruikt veranderen. Voorzichtigheid is geboden bij de combinatie met fluconazol, rifampicine, ritonavir, simvastatine, tacrolimus of sirolimus. Bosentan mag niet gecombineerd worden met ciclosporine A of glibenclamide. Bosentan kan de betrouwbaarheid van de ‘pil’ verminderen.

Alcohol

In combinatie met bosentan wordt het risico op leverfunctiestoornissen verhoogd. Overleg met uw eigen behandelaar of u (matig)alcohol mag gebruiken.

Autorijden

Als u van de bosentan duizelig wordt, dan mag u niet autorijden.

Operaties en tandheelkundige ingrepen

Wij adviseren om uw (tand)arts te melden dat u bosentan gebruikt zodat hij of zij eventueel maatregelen kan nemen.

Reizen

Overleg met uw behandelaar of en hoe u mag reizen. Denk eraan om een medicatiepaspoort bij uw apotheek aan te vragen. In dit paspoort staan de medicijn die u gebruikt. Dit heeft u nodig als u op reis gaat.

Vaccinaties

Bij een reumatische ziekte adviseren wij om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten inenten door uw huisarts. Heeft u een intentingen nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw reumatoloog of huisarts.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van bosentan is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Bosentan verminderd de betrouwbaarheid van de anticonceptie-pil. Neem daarom altijd aanvullende voorbehoedsmaatregelen zoals bijvoorbeeld condooms. Als u in de nabije toekomst zwanger wilt  worden of onverwacht zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelaar. Bosentan kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het advies is om tijdens de behandeling met bosentan voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen en voor start van het medicijn een zwangerschap uit te sluiten. U mag geen borstvoeding geven als u bosentan gebruikt. Bosentan komt namelijk in de moedermelk terecht.

Mogelijke bijwerkingen

de bijsluiter van het medicijn vindt u alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn.
 • hoofdpijn, duizeligheid en blozen
 • vocht vasthouden
 • hartkloppingen
 • levertest afwijkingen
 • maag-darm klachten
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn.
 • Hoofdpijn, duizeligheid en blozen. Deze bijwerkingen ontstaan doordat uw bloedvaten  wijder worden. Dit verdwijnt meestal na enkele weken als uw lichaam aan het medicijn gewend is.
 • Vasthouden van vocht waardoor u zwelling van de enkels/onderbenen of handen kunt krijgen.
 • Hartkloppingen.
 • Levertest afwijkingen.
 • Maag-darm klachten zoals misselijkheid en diarree.

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Pulmonale Hypertensie

Een verhoogde bloeddruk in de longslagader noemen we pulmonale hypertensie. Het is een gevolg van een grote groep ziektes. Om te bepalen welke behandeling het beste is, moeten we weten wat de exacte oorzaak van pulmonale hypertensie is. 

lees meer

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer

Systemische Sclerose (Sclerodermie)

Systemische Sclerose is een auto-immuunziekte, waardoor uw huid verstrakt en het bindweefsel in uw organen toeneemt. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet