Patientenzorg Aandoeningen Pulmonale Hypertensie

Wat is pulmonale hypertensie?

Een verhoogde bloeddruk in de longslagader noemen we pulmonale hypertensie. Het is een gevolg van een grote groep ziektes. Om te bepalen welke behandeling het beste is, moeten we weten wat de exacte oorzaak van pulmonale hypertensie is. 

lees meer

Wat is pulmonale hypertensie?

Een verhoogde bloeddruk in de longslagader noemen we pulmonale hypertensie. Het is een gevolg van een grote groep ziektes. Om te bepalen welke behandeling het beste is, moeten we weten wat de exacte oorzaak van pulmonale hypertensie is. 

Pulmonale arteriële hypertensie

Pulmonale arteriële hypertensie is een van de vormen van pulmonale hypertensie. We kunnen dit met specifieke geneesmiddelen behandelen. Deze vorm komt het vaakst voor in ons Expertisecentrum. Het is een zeldzame aandoening en komt voor bij verschillende ziektebeelden. De oorzaak kan onbekend zijn, erfelijk en het komt voor bij reumatische ziekten en aangeboren hartafwijkingen. De aandoening is zeldzaam en de symptomen zijn in eerste instantie niet alarmerend. De diagnose wordt daarom soms laat gesteld. 
 

Contact

Hier vindt u de contactgegevens van het expertisecentrum Pulmonale hypertensie.

lees meer

Contact

Telefoon

Maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 17.00 uur:

Cardiologie: 024-3614533
Longziekten: 024-361 45 79
Reumatische Ziekten:  024-3614580
Telefoonnummer verpleegkundig consulent pulmonale hypertensie - 06-20798881

Avond, nacht en weekenden:
024 - 361 45 90

E-mail

Klik hier om een mail te versturen naar het expertisecentrum.

Bezoekadres

Poliplein Radboudumc
Route 725
Radboudumc, centraal
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 CA Nijmegen

Postadres Afdeling Cardiologie

616 Cardiologie
Radboudumc
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen

Postadres Afdeling Longziekten

614 Longziekten
Radboudumc
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen

Postadres Afdeling Reumatische Ziekten

470 Reumatische Ziekten
Radboudumc
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen
 

 


Radboudumc Expertise­centrum Pulmonale hypertensie

Pulmonale hypertensie is een gevolg van veel verschillende ziekten. De diagnostiek en behandeling van patiënten met pulmonale hypertensie vraagt om een multidisciplinaire aanpak, waarbij meerdere medische specialismen een bijdrage moeten leveren.

lees meer

Behandeling

Behandeling van pulmonale hypertensie is belangrijk, omdat de verhoogde bloeddruk een belasting vormt voor het hart. Uiteindelijk kan hartfalen ontstaan.

lees meer

Behandeling

Behandeling van pulmonale hypertensie is belangrijk, omdat de verhoogde bloeddruk een belasting vormt voor het hart. Uiteindelijk kan hartfalen ontstaan. Nadat we de oorzaak van de pulmonale hypertensie hebben vastgesteld, selecteren we de best passende behandeling. Bij de meeste vormen van pulmonale hypertensie is behandeling van de onderliggende ziekte genoeg. Dit kan vaak plaatsvinden in een algemeen ziekenhuis. Behandeling met specifieke middelen tegen pulmonale hypertensie kan alleen in een kenniscentrum zoals het Radboudumc. Als u deze behandeling krijgt, zullen twee gespecialiseerde verpleegkundigen u begeleiden. 

Behandelingen met medicijnen

 • Ambrisentan is een bloedvatverwijder en verlaagt de bloeddruk in de longslagader. Het medicijn wordt voorgeschreven bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH).

  naar de behandeling


Pulmonale hypertensie verpleegkundige

 • Het Radboudumc heeft een multidisciplinair team dat zich bezighoudt met de zorg rondom pulmonale hypertensie. Dit team bestaat uit reumatologen, longartsen, cardiologen en verpleegkundigen.

  lees meer


  Multidisciplinair team

  Binnen het Radboudumc is er een multidisciplinair team werkzaam dat zich bezighoudt met de zorg rondom een verhoogde bloeddruk in de longvaten (pulmonale hypertensie). Dit team bestaat uit reumatologen, longartsen, cardiologen en verpleegkundigen.

  Verpleegkundigen

  Nicole Coenen en Ellis de Groot-Vos werken als pulmonale hypertensie verpleegkundigen op de polikliniek Longziekten. Zij geven voorlichting over de aandoening, onderzoeken en behandeling en begeleiden patiënten en hun familie. Zij kunnen veel van uw vragen beantwoorden of als het nodig is overleggen met andere disciplines.

 • Afspraak maken

  De pulmonale hypertensie verpleegkundige heeft een eigen spreekuur op de polikliniek Longziekten. Alle patiënten met pulmonale hypertensie kunnen dit spreekuur bezoeken. Als u een afspraak wilt maken kunt u contact opnemen via onderstaande telefoonnummers. Als u door de arts of verpleegkundige van de afdeling Longziekten of Reumatologie of Cardiologie wordt doorverwezen, belt de pulmonale hypertensie verpleegkundige u voor een afspraak.

  De pulmonale hypertensie verpleegkundige is bereikbaar via:
  • Rechtstreeks telefoonnummer: 06 - 20798881 (extern) of 86233 (intern) (bereikbaar maandag-, en donderdagochtend en dinsdag, woensdag en vrijdag de hele dag). Als de pulmonale hypertensie verpleegkundige niet aanwezig is, staat altijd de voicemail aan. Spreek uw boodschap in en dan bellen we u terug.
  • Telefoonnummer secretariaat Longziekten: (024) 361 45 79 (tijdens kantooruren).
  • E-mail: verpleegkundigenph@radboudumc.nl
  • Voor acute problemen kunt u altijd naar de verpleegafdeling Longziekten bellen. De afdeling is 24 uur bereikbaar op telefoonnummer (024) 361 45 90.

 • Zelfzorg en lotgenoten

  Het uitgangspunt bij de behandeling van uw pulmonale hypertensie is dat u hiermee zo goed en zelfstandig mogelijk leert omgaan. Zelfzorg staat dus voorop in de behandeling, maar dat betekent niet dat u er alleen voor staat.
   
  Contact met medepatiënten kan u ook helpen. De stichting PHA (Pulmonale Hypertensie Associatie) Nederland is de vereniging voor patiënten met pulmonale hypertensie. Zij hebben ook een folder ontwikkeld die u op onderstaand adres kunt bestellen.
   
  Stichting PHA Nederland
  Postadres:
  Postbus 627
  3800 AP Amersfoort
  Telefoon: (033) 434 12 70
  Website: www.pha-nl.nl
  Email: info@pha-nl.nl

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer