Patientenzorg Onderzoeken 24 uurs pH-impedantie meting

Wat is een 24 uurs pH-impedantie meting?

Tijdens het onderzoek brengen we een dun slangetje met een elektrode via uw neus in de slokdarm. Het slangetje registreert doorlopend de zuurgraad in het onderste deel van uw slokdarm.

lees meer

Wat is een 24 uurs pH-impedantie meting?

Het onderzoek vindt plaats op het Endoscopie Centrum. Eerst brengen we via uw neus een dun slangetje (diameter 3-4 mm) in. Hiermee meten we de afstand van de neusvleugel tot de ingang van uw maag. Hierna krijgt u een dun slangetje met een elektrode via uw neus in de slokdarm. Het inbrengen van het slangetje duurt ongeveer 15 minuten en kan vervelend zijn. U kunt het gevoel krijgen dat u moet overgeven of hoesten. Het slangetje blijft 24 uur zitten. Het registreert doorlopend de zuurgraad in het onderste deel van uw slokdarm. De gegevens worden tijdelijk opgeslagen in een recorder. Dit is een kastje dat u in een draagtas om uw middel draagt. Na het inbrengen van de elektrode gaat u weer naar huis.

Contact

Endoscopie Centrum

(024) 361 41 89

Waarom een 24 uurs pH-impedantie meting?

Als er zuur uit uw maag omhoog komt naar de slokdarm kunt u klachten krijgen. Door 24 uur de zuurgraad in uw slokdarm te meten, zien we hoe vaak en hoe lang er zuur omhoog komt.

lees meer

Waarom een 24 uurs pH-impedantie meting?

Als er zuur uit uw maag omhoog komt naar de slokdarm kunt u klachten krijgen. Door 24 uur de zuurgraad in uw slokdarm te meten, zien we hoe vaak en hoe lang er zuur omhoog komt. Ook kunnen we kijken of aanwezigheid van zuur samenvalt met het optreden van klachten zoals zuurbranden, pijn op de borst, misselijkheid of hoesten.
 

Voorbereiding zonder zuurremming

Het onderzoek wordt normaal gesproken zonder zuurremmers uitgevoerd. Medicijnen die de productie van maagzuur remmen mag u minimaal een week voor het onderzoek niet meer gebruiken.

lees meer

Voorbereiding zonder zuurremming

 • Medicijnen die de productie van maagzuur remmen mag u minimaal een week voor het onderzoek niet meer gebruiken. Voorbeelden hiervanzijn: Losec®, omeprazol, Nexium®, esomeprazol, Pantozol®, Pantoprazol, Pariet®, Zantac®, Ranitidine, Tagamet®, Cimetidine.
 • Medicijnen zoals Rennies®, Antagel, Maalox®, Regla-pH®, Sucralfaat of Ulcogant mag u alleen de nacht en de ochtend voor de test niet innemen.
 • Vier uur voor het onderzoek mag u nog eten, daarna moet u nuchter blijven. Drinken is tot twee uur voor het onderzoek toegestaan.

Voorbereiding met zuurremming

Bij uitzondering wordt het onderzoek uitgevoerd met zuurremmers. Als u medicijnen gebruikt voor slokdarm of maag, moet u deze blijven gebruiken voorafgaand en tijdens het onderzoek.

lees meer

Voorbereiding met zuurremming

 • Als u medicijnen gebruikt voor slokdarm of maag, moet u deze blijven gebruiken voorafgaand en tijdens het onderzoek. Neem een lijstje met deze medicijnen mee naar het onderzoek.
 • Vier uur voor het onderzoek mag u nog eten, daarna moet u nuchter blijven. Drinken is tot twee uur voor het onderzoek toegestaan.

Na het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

lees meer

Na het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Mogelijke problemen

Bij een 24-uurs pH-meting van de slokdarm komen bijna nooit problemen voor. Heeft u toch vragen of problemen? Overdag kunt u ons bellen via telefoonnummer (024) 361 41 89. 's Avonds en 's nachts belt u naar de verpleegafdeling (024) 361 34 38. Vraag naar de maag-, darm-, leverarts.  

Tijdens het onderzoek

Tijdens de meting kunt u gewoon eten, drinken, slapen en uw dagelijkse dingen doen, maar houdt rekening met enkele zaken.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Tijdens de meting kunt u gewoon eten, drinken, slapen en uw dagelijkse dingen doen, maar pas op:
 • Het kastje (recorder) mag niet nat worden. U mag dus niet douchen of zwemmen.
 • Het kastje kan niet tegen stoten, op de grond vallen of sporten.
 • Beperk het gebruik van mobiele telefoon tijdens de meting.
 • Voorkeur heeft om uw eetmomenten samen te voegen tot 3 momenten per dag.

Logboek

In het logboek schrijft u de volgende dingen op:
 • Wanneer u naar bed gaat, opstaat en tijdelijk platligt.
 • Hoe laat u begint en klaar bent met eten.
 • Hoe laat u klachten krijgt en wanneer die weer over zijn.
Het is de bedoeling dat u tijdens de meetperiode een 'normale' dag en nacht beschrijft. Doe gewoon wat u altijd doet, dus ook bijvoorbeeld bukken of tillen, waarbij u last krijgt van zuurbranden.

De volgende dag, 24 uur later, komt u weer naar het ziekenhuis. We verwijderen de elektrode en lezen en bewerken de gegevens van de recorder. Dit doen we met een computer.

 

Meer informatie


Verhinderd

Als u verhinderd bent, geef dit dan zo spoedig mogelijk, minimaal 24 uur voor het onderzoek door via telefoonnummer (024) 361 41 89.

Endoscopie Centrum

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Endoscopie Centrum

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Onderzoek 24-uurs pH-meting bij kinderen

Door het omhoog komen van zuur vanuit de maag naar de slokdarm kan uw kind klachten krijgen, zoals huilen, spugen of ademhalingsproblemen. We voeren een pH-meting uit om de zuurgraad in de slokdarm van uw kind te meten.

lees meer

Endoscopie Centrum (EC)

Het Endoscopie Centrum is onderdeel van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten (MDL).

lees meer