Patiëntenzorg Onderzoeken Bloeddrukmeting (24 uur) bij Interne Geneeskunde

Hoe werkt een 24 uur durende bloeddrukmeting?

Tijdens deze bloeddrukmeting krijgt u een hele dag, inclusief nacht, een bloeddrukband om die de bloeddruk meet in uw thuissituatie. lees meer

Hoe werkt een 24 uur durende bloeddrukmeting?

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een 24 uur durende bloeddrukmeting. Dit onderzoek vindt plaats op de polikliniek Inwendige Geneeskunde.  Na het aanbrengen van de bloeddrukmeter kunt u het ziekenhuis verlaten en uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Thuis meten

Tijdens de 24 uurs bloeddrukmeting wordt uw bloeddruk de hele dag en nacht gemeten. Het is belangrijk dat dit in uw eigen leefomgeving plaatsvindt. Bij sommige mensen is de bloeddruk thuis namelijk een stuk lager dan bij de arts.
U krijgt een bloeddrukband om de arm die u het minste gebruikt. Deze band is verbonden aan een klein apparaatje dat uw bloeddruk meet. Het apparaat meet overdag om de 15 minuten uw bloeddruk en ’s nachts om de 30 minuten. 

U kunt zo veel mogelijk uw gewone dagelijkse activiteiten verrichten. Echter zwaar lichamelijke arbeid en intensief sporten moet u vermijden omdat dit storing kan geven.


Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Het onderzoek


Aansluiten

Het aansluiten en uitleggen duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. U krijgt een bloeddrukband om de arm die u het minste gebruikt.

Tijdens de meting

U kunt de bloeddrukband tussendoor niet afdoen. Om een goed beeld te krijgen van de gegevens die de bloeddrukmeter registreert en opslaat, is het belangrijk om uw dagelijkse bezigheden te kennen. U kunt daarbij helpen door uw dagboek bij te houden. lees meer

Tijdens de meting

  • U kunt de bloeddrukband tussendoor niet afdoen. Dit betekent dat u tijdens het onderzoek niet kan douchen.
  • Het is belangrijk dat u uw arm tijdens de meting goed strekt. Wanneer uw arm gebogen is, kan het apparaat de bloeddrukwaarde niet vinden en moet de meting een aantal keer worden overgedaan. Dit is vervelend voor u.
  • Het is belangrijk dat de meting in uw eigen leefomgeving plaatsvindt. Bij sommige mensen is de bloeddruk thuis namelijk een stuk lager dan bij de arts.
  • U kunt zo veel mogelijk uw gewone dagelijkse activiteiten verrichten. Echter zwaar lichamelijke arbeid en intensief sporten moet u vermijden omdat dit storing kan geven.

Om een goed beeld te krijgen van de gegevens die de bloeddrukmeter registreert en opslaat, is het belangrijk om uw dagelijkse bezigheden te kennen. U kunt daarbij helpen door uw dagboek bij te houden.

  • Noteer alle activiteiten waarbij u zich moet inspannen, zoals bijvoorbeeld fietsen, traplopen, boodschappen doen, werken en stofzuigen.
  • Noteer het tijdtip van het innamen van medicatie .
  • Noteer de tijdstippen dat u naar bed gaat en dat u opstaat.
  • Noteer de symptomen die u waarneemt, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, moeheid en kortademigheid.
  • We vragen u om tijdens het onderzoek een dagboekje bij te houden waarin u in grote lijnen aangeeft welke lichamelijke inspanningen u verricht. Het is ook belangrijk om op te schrijven hoe laat u naar bed gaat en hoe laat u weer opstaat.

Slapen

Ook tijdens het slapen wordt uw bloeddruk gemeten, maar minder vaak dan overdag. Het 's nachts meten van uw bloeddruk is voor uw arts waardevol, daar hij hierdoor het verschil in bloeddruk tijdens de dag en nacht kan vergelijken. Tijdens het slapen legt u uw bloeddrukmeter gewoon op uw nachtkastje, of onder uw kussen. Let erop dat u niet op de bloeddrukslang gaat liggen of dat hij afknikt. Mocht de bloeddrukmeter blijven piepen (doorgaand piepsignaal) dan kan het zijn dat de slang van de bloeddrukband is losgeraakt. Zet de bloeddrukmeter dan uit (AAN/UIT-KNOP), controleer de slang en nadat alles weer aangesloten is zet u de bloeddrukmeter weer aan door op de AAN/UIT KNOP te drukken. Pas nadat op het kleine beeldscherm de tijd wordt aangegeven, drukt u op de STARTKNOP en gaat de 24-uurs bloeddrukmting gewoon weer door.


Einde van de meting

De volgende ochtend, na het opstaan moeten er nog twee á drie metingen plaatsvinden. Daarna stopt u zelf het onderzoek. U komt volgens afspraak terug voor het afkoppelen van het apparaat. Dit neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Uw behandelend arts op de polikliniek bespreekt de uitslag met u.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen van de bloeddrukmeting, maar sommige patiënten hebben er wel last van. lees meer

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen van de bloeddrukmeting, maar sommige patienten hebben last van:

  • kortdurende tintelingen in de arm of vingers
  • een pijnlijke arm tijdens het opblazen van de bloeddrukband
  • minder goed slapen door het geluid dat het apparaat elke 30 minuten maakt bij de meting

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet