Patiëntenzorg Onderzoeken Echografie van de hals

Waarom een echo van de hals?

Met behulp van de echo krijgen we meer informatie over uw (bij)schildklier en de lymfeklieren, die in het halsgebied liggen.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier. Neem geen zwangere vrouwen en/of kinderen mee naar uw afspraak. lees meer

Voor het onderzoek

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier.

Begeleiding

Bij bijna elk onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (met uitzondering van echografie) dienen we patiënten een radioactieve stof toe. Omdat deze straling uitzendt en reeds toegediende patiënten ook in de wachtkamer zitten, vragen we u om geen kinderen en/of zwangere vrouwen mee te nemen als begeleiding (ook niet als zij alleen in de wachtkamer verblijven).


Het onderzoek

Echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij het beeld wordt gevormd door geluidsgolven. De echokop (transducer) zendt geluidsgolven uit die worden gereflecteerd door verschillende weefsels. lees meer

Het onderzoek

Echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij het beeld wordt gevormd door geluidsgolven. De echokop (transducer) zendt geluidsgolven uit die worden gereflecteerd door verschillende weefsels. De echografist zal de transducer over uw hals heen en weer bewegen. Op deze manier kunnen er afbeeldingen worden gemaakt. Mogelijk besluiten we, naar aanleiding van deze beelden, ook een punctie te verrichten. Bij een punctie nemen we een kleine hoeveelheid weefsel uit de hals weg, dat we voor verder onderzoek naar het laboratorium brengen.

De totale duur van het onderzoek is ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

De plaats van de punctie kan gevoelig zijn en mogelijk kan er een zwelling ontstaan. Hier kunt u pijnstillers (bij voorkeur paracetamol) voor innemen. lees meer

Na het onderzoek

De plaats van de punctie kan gevoelig zijn en mogelijk kan er een zwelling ontstaan. Hier kunt u pijnstillers (bij voorkeur paracetamol) voor innemen. Er is een zeer kleine kans op een bloeding (deze kans is groter bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen). Meldt dit dan ook aan de echografist. Als u andere klachten krijgt na de punctie, kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

Resultaten

De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Meer informatie


Afspraak maken of verzetten

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. lees meer

Afspraak maken of verzetten

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. Als u uw afspraak niet na kunt komen, informeer de afdeling Nucleaire Geneeskunde dan minimaal 1 werkdag van tevoren. We kunnen dan meteen een nieuwe afspraak met u maken.
  • Medewerkers
  • Intranet