Onderzoek Sampling bijnieraders


Wat is sampling van bijnieraders?

Tijdens dit onderzoek nemen we bloed af uit de aders van uw bijnieren en een paar andere grote aders in uw lichaam. We kijken hoeveel aldosteron er in het bloed zit uit van de linker en de rechter bijnierader. Zo weten we of één of allebei uw bijnieren overactief is (zijn).


Contact


Afdeling Interne Geneeskunde
(024) 361 65 04


Voorbereiding Klaar voor het onderzoek

Overleg van tevoren met uw arts of u aspirine of bloedverdunners kunt blijven gebruiken als u het onderzoek krijgt. De dag voor het onderzoek wordt u opgenomen op de afdeling. De ochtend van het onderzoek mag u niet eten of drinken.

lees meer

Voorbereiding Klaar voor het onderzoek

Waarom dit onderzoek?

U heeft hoge bloeddruk (hypertensie) en we hebben onderzocht hoe dit komt. Bij u komt het doordat uw lichaam te veel van het hormoon aldosteron (primair hyperaldosteronisme) aamaakt. De bijnieren maken dit hormoon aan. Aldosteron speelt een belangrijke rol bij de het regelen van de hoeveelheid water-, en zout in uw lichaam. Het helpt om uw bloeddruk goed te houden.

Uw lichaam maakt te veel aldosteron aan. Dit weten we door de bloedtesten die u heeft gehad. Om te ontdekken of één of allebei de bijnieren te veel aldosteron aanmaken, moeten we bloedmonsters uit allebei de bijnieraders (sampling) halen.

Voorbereiden

Gebruikt u aspirine of bloedverdunners? Overleg op tijd met uw arts of u deze medicijnen kunt blijven gebruiken als u het onderzoek krijgt. Soms moet u een paar dagen of weken stoppen met de medicijnen.

Opname

Meestal wordt u de dag voor het onderzoek opgenomen op de verpleegafdeling Endocriene Ziekten. De zaalarts komt bij u langs en geeft u uitleg over het onderzoek. Soms wordt er nog bloed geprikt. Geef zelf door aan uw artsen of u:
  • een allergie heeft of niet tegen contrastmiddelen of medicijnen kunt
  • een afwijking heeft aan hart, hartklep of bloedvaten en u het advies kreeg om bij operaties vooraf antibiotica te gebruiken
  • suikerziekte heeft
De ochtend van het onderzoek mag u niet eten of drinken. U mag wel uw medicijnen met een slokje water innemen. Verder heeft u bedrust vanaf drie uur voor het onderzoek.

Een uur voor het onderzoek krijgt u een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u het hormoon ACTH. Dit hormoon stimuleert de bijnieren, zodat we de beste resultaten van de sampling krijgen.

Het onderzoek Hoe werkt de sampling?

Tijdens het onderzoek ligt u op een bed. Daar neemt de arts via een katheter bloed af uit uw bijnieren. Dit wordt vervolgens onderzocht in een lab, om te kijken hoeveel aldesteron in het bloed zit.

lees meer

Het onderzoek Hoe werkt de sampling?

U wordt op bed naar de afdeling Interventie Radiologie gebracht waar een interventieradioloog het onderzoek doet. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. We leggen steriele doeken over u heen en u krijgt een plaatselijke verdoving. De arts prikt in één van de liezen met een dunne naald in de liesader en plaatst daar een klein plastic buisje (sheath). De arts brengt daarna een plastic slangetje (katheter) in. Deze katheter schuift de arts in de richting van de aders van de bijnieren.

Katheter

Nadat deze zijn gevonden (bij iedereen zijn er kleine verschillen in grootte en plaats van de ijnieraders) plaatst de arts de katheter in het vat. Met een klein beetje contrastvloeistof controleert de arts of de katheter in de juiste positie ligt. Als dit zo is, neemt de arts via de katheter bloed af. Dit doet hij  uit de linker bijnierader, de rechter bijnierader en op twee plekken uit de onderste holle ader. Het bloed gaat in een buisje naar het laboratorium. Daar onderzoekt een arts, hoeveel aldosteron er in het bloed zit.

Duur van het onderzoek

De arts verwijdert daarna de sheath en plakt een (druk-)rolletje op de plaats in uw lies waar geprikt is. Het onderzoek duurt tussen de 1 en 3 uur. Dit hangt af van hoeveel tijd nodig is om de katheter in de juiste positie te krijgen.

Nazorg Na de sampling

U blijft na het onderzoek enkele uren in bed liggen. We raden u aan om veel te drinken. U mag vaak op dezelfde dag weer naar huis. De uitslag hoort u van uw arts als u op controlebezoek komt.

lees meer

Nazorg Na de sampling

Bij aankomst op de afdeling moet u drie uur in bed blijven. De eerste twee uur heeft u platte bedrust. Dit betekent dat u niet actief overeind mag komen. Het been waarin geprikt is, moet u blijven strekken. Wanneer u weer op de afdeling bent, mag u normaal eten en drinken. U moet wel op uw rug liggen. De voedingsassistent van de verpleegafdeling regelt uw maaltijd voor u.

Drink na het onderzoek veel (1,5 à 2 liter). Contrastmiddel onttrekt veel vocht aan het lichaam. De eerste drie uur controleert de verpleegkundige u elk uur. Na drie uur verwijdert de verpleegkundige het rolletje. U mag dan uw eigen medicijnen weer innemen. Heeft u lichamelijke klachten na het onderzoek? Vertel het de verpleegkundige meteen. Hij/zij overlegt dan met de arts. Als u zich goed voelt en er geen problemen zijn, kunt u die dag naar huis.

Gebeurde het onderzoek aan het eind van de middag? Dan kan het zijn dat u de volgende ochtend naar huis mag.

Problemen

  • er is een kleine kans (1-3%) op complicaties bij de bijnieren, zoals een gaatje in een bloedvat of een bloeding/infarct van de bijnieren.
  • u kunt een bloeduitstorting (hematoom) in de lies krijgen, nadat de katheter of sheath wordt verwijderd.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek hoort u van uw arts als u op controle komt.

Afspraak afzeggen

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent voor de opname op de verpleegafdeling.
Laat het ons op tijd weten als u uw afspraak wilt afzeggen.

Afdeling Interne Geneeskunde

De afdeling Interne Geneeskunde houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van klachten en aandoeningen van de inwendige organen en orgaansystemen zoals hart en vaten, longen, nieren en darmen.

lees meer
inloggen