Patientenzorg Onderzoeken Trans Cranieel Doppleronderzoek TCD bij kinderen met sikkelziekte

Wat is transcranieel onderzoek?

Een transcranieel doppler onderzoek doen we bij de sikkelcelziekte en bestudeert de slagaders naar en in het hoofd met behulp van ultrageluidonderzoek. Het doel is beschadigingen in de hersenen van uw kind tegen te gaan.

lees meer

Wat is transcranieel onderzoek?

Uw kind heeft de sikkelcelziekte en daardoor kunnen de grote bloedvaten die de hersenen van bloed en dus zuurstof moeten voorzien, vernauwd raken. Hierdoor kunnen de hersenen beschadigen. Beschadiging kunnen we tegengaan met onderzoek, daarom controleren wij uw kind regelmatig.

Het transcranieel doppler onderzoek bestudeert de slagaders naar en in het hoofd van uw kind met behulp van ultrageluidonderzoek: ultrageluid is geluid boven de menselijke gehoorgrens. We meten de snelheden van de bloedstroom op verschillende plaatsen binnen de slagaders. Van de weergave van de bloedstroom op een televisiescherm maken we afdrukken voor verdere beoordeling.

Klinische Neurofysiologie KNF

Klinische neurofysiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het registreren van de functies van de hersenen, zenuwbanen en spieren.

lees meer

Aanmelden

U kunt zich aanmelden bij route 943. Liefst via de aanmeldzuil (check-in balie). Voor vragen kunt u terecht bij de balie van route 943. Na uw aanmelding mag u plaatsnemen in de wachtruimte van route 920 (Klinische Neurofysiologie) op de 2e verdieping. U hoeft zich daar niet nogmaals aan te melden.

Voorbereiding

Voor het onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig.

Verloop van het onderzoek

U meldt zich met uw kind op het afgesproken tijdstip bij de balie van de polikliniek Neurologie

lees meer

Verloop van het onderzoek

U meldt zich met uw kind  op het afgesproken tijdstip bij de balie van de polikliniek Neurologie. De baliemedewerker legt u uit waar u moet zijn voor het onderzoek. Dit onderzoek vindt op de 2e verdieping van het neurologiegebouw plaatst. Op de 2e verdieping kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.
De laborant haalt u en uw kind op  en gaat u gaat samen naar de onderzoeksruimte. Uw kind hoeft zich niet uit te kleden.
Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbank. De laborant brengt een gel aan op een apparaat en houdt dit tegen de zijkant van het hoofd vlak voor de oren en aan de achterzijde van het hoofd in de nek. Het onderzoek duurt ongeveer een uur is niet pijnlijk of schadelijk voor de gezondheid.

Uitslag

De neurofysioloog bewerkt en beoordeelt de resultaten van het onderzoek en stuurt de uitslag aan uw behandelend arts. Deze stelt u van de resultaten op de hoogte.

Verhinderd?

De planning van de afdeling Klinische Neurofysiologie is zodanig dat het onderzoek niet kan doorgaan als u niet op tijd bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, kunt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven? Er kan dan nog iemand anders in uw plaats geholpen worden.