Patientenzorg Onderzoeken Transcranieel Duplexonderzoek TCD bij kinderen met sikkelziekte

Wat is transcranieel duplex-onderzoek?

Een transcranieel duplex-onderzoek doen we bij de sikkelcelziekte en bestudeert de slagaders naar en in het hoofd met behulp van ultrageluidonderzoek. Het doel is beschadigingen in de hersenen van uw kind tegen te gaan. lees meer

Wat is transcranieel duplex-onderzoek?

Uw kind heeft de sikkelcelziekte en daardoor kunnen de grote bloedvaten die de hersenen van bloed en dus zuurstof moeten voorzien, vernauwd raken. Hierdoor kunnen de hersenen beschadigen. Beschadiging kunnen we tegengaan met onderzoek, daarom controleren wij uw kind regelmatig.

Het transcranieel duplex-onderzoek bestudeert de slagaders naar en in het hoofd van uw kind met behulp van ultrageluidonderzoek: ultrageluid is geluid boven de menselijke gehoorgrens. We meten de snelheden van de bloedstroom op verschillende plaatsen binnen de slagaders. Van de weergave van de bloedstroom op een televisiescherm maken we afdrukken voor verdere beoordeling.


Contact

Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Aanmelden

Uw onderzoek vindt plaats bij poli Kindergeneeskunde, hoofdingang, route 785. U kunt zich daar aanmelden voor uw onderzoek.

Voorbereiding

Voor het onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig.

Verloop van het onderzoek

U meldt zich met uw kind op het afgesproken tijdstip bij de balie van de polikliniek Neurologie lees meer

Verloop van het onderzoek

U meldt zich met uw kind  op het afgesproken tijdstip bij de balie van de poli Kindergeneeskunde (hoofdingang, route 785).  

De laborant haalt u en uw kind op en u gaat samen naar de onderzoeksruimte. Uw kind hoeft zich niet uit te kleden.

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoeksbank. De laborant brengt een gel aan op een apparaat en houdt dit tegen de zijkant van het hoofd vlak voor de oren en aan de achterzijde van het hoofd in de nek. Het onderzoek duurt ongeveer een uur is niet pijnlijk of schadelijk voor de gezondheid.


Uitslag

De neurofysioloog bewerkt en beoordeelt de resultaten van het onderzoek en stuurt de uitslag aan uw behandelend arts. Deze stelt u van de resultaten op de hoogte.

Meer informatie


Verhinderd?

De planning van de afdeling Klinische Neurofysiologie is zodanig dat het onderzoek niet kan doorgaan als u niet op tijd bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, kunt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven? Er kan dan nog iemand anders in uw plaats geholpen worden.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Route: route 785

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Tijdelijke verhuizing polikliniek: De polikliniek Amalia kinderziekenhuis zit tijdelijk op de 3e verdieping. U kunt zich aanmelden op de gebruikelijke locatie: routenummer 785 op de begane grond.

Afspraaktijden: Uw kind wordt standaard 15 minuten eerder voor het spreekuur uitgenodigd. De polikliniekassistent begeleidt de patiƫnt naar de spreekuurkamer en zorgt voor de nodige voorbereidingen zoals onder andere het wegen en meten. Deze voorbereiding is belangrijk zodat het spreekuur op tijd kan beginnen.

 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route route 785 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet