Over vaatfunctieonderzoek

In overleg met uw behandeld arts is besloten een onderzoek te laten verrichten bij de afdeling Vaatfunctie-onderzoek. Het gaat om een onderzoek waarbij wordt nagegaan of uw bloedvaten goed functioneren.

Het onderzoek is niet pijnlijk en gebeurt op een niet-invasieve manier met geluidsgolven. Dat wil zeggen dat er niet wordt geprikt en er geen schadelijke straling wordt gebruikt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor speciaal opgeleide vaatlaboranten.

Bij de afdeling Vaatfunctie-onderzoek worden meerdere onderzoeken uitgevoerd:
• Bloeddrukmetingen
• Duplex-onderzoek (echo-Doppler)
• Veneuze weerstandsmeting

Afhankelijk van uw klachten kan uw arts één of meerdere onderzoeken hebben aangevraagd.

Het is mogelijk dat aan u wordt gevraagd of er iemand mag meekijken bij het onderzoek. Dit kunnen artsen, arts-assistenten of co-assistenten zijn, maar ook vaatlaboranten uit een ander ziekenhuis.
Ook kan het zijn dat u gevraagd wordt mee te werken aan een wetenschappelijk onderzoek. Uiteraard bent u vrij dat te weigeren, mocht u daar bezwaar tegen hebben.
Patiëntenzorg Onderzoeken Vaatfunctieonderzoek

Over vaatfunctieonderzoek

In overleg met uw behandeld arts is besloten een onderzoek te laten verrichten bij de afdeling Vaatfunctie-onderzoek. Het gaat om een onderzoek waarbij wordt nagegaan of uw bloedvaten goed functioneren. Lees meer

Contact

Polikliniek Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Voorbereiding

Voor een vaatfunctie-onderzoek is geen speciale voorbereidingen nodig. Tijdens het onderzoek vragen we u het te onderzoeken lichaamsdeel vrij te maken van kleding.

Onderzoeken


Bloeddruk­metingen

Uw bloeddruk kan op verschillende plaatsen worden gemeten: aan uw armen of enkels en in sommige gevallen ook aan de tenen of vingers. Lees meer

Bloeddruk­metingen

Uw bloeddruk kan op verschillende plaatsen worden gemeten: aan uw armen of enkels en in sommige gevallen ook aan de tenen of vingers. De bloedstroom wordt tijdens het onderzoek hoorbaar gemaakt met behulp van een klein apparaatje (transducer). De transducer stuurt geluidsgolven het lichaam in die door verschillende weefsels in het lichaam teruggekaatst worden. De teruggekaatste geluidsgolven worden opgevangen en omgezet in geluid. Om een goede meting te kunnen uitvoeren mag er geen lucht zitten tussen de huid en de transducer. Daarom wordt op de meetplaatsen een gel aangebracht op uw huid. U hoort het bloed dat door uw slagaders stroomt. Mogelijk krijgt u aanvullend een inspanningstest. Bij deze inspanningstest loopt u ongeveer 4 minuten op een loopband. Daarna wordt op verschillende plaatsen uw bloeddruk weer gemeten. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 45 minuten.

Wij vragen u om 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn. Dit is belangrijk voor een correcte meting van uw bloeddruk.

Duplex­onderzoek (echo-Doppler)

Bij een duplexonderzoek wordt met behulp van echo- en dopplertechniek, de kwaliteit van de wand van het bloedvat bekeken en met doppler geluisterd naar de kwaliteit van de bloedstroom. Lees meer

Duplex­onderzoek (echo-Doppler)

Bij een duplexonderzoek wordt met behulp van echo- en dopplertechniek, de kwaliteit van de wand van het bloedvat bekeken en met doppler geluisterd naar de kwaliteit van de bloedstroom. Zo kunnen snelheid, richting en het patroon van de bloedstroom worden gemeten. Dit gebeurt met behulp van een klein apparaatje (transducer). De transducer stuurt geluidsgolven het lichaam in die door verschillende weefsels in het lichaam teruggekaatst worden. De teruggekaatste geluidsgolven worden opgevangen en omgezet in geluid. Om een goede meting te kunnen uitvoeren mag er geen lucht zitten tussen de huid en de transducer. Daarom wordt op de meetplaatsen een gel aangebracht op uw huid.
Een duplexonderzoek kan, afhankelijk van de klachten, worden verricht van de hals, de armen, de buik of de benen. Zowel de slagaders als de aders kunnen worden onderzocht.
Het onderzoek vindt plaats in een onderzoekskamer met gedimd licht. Hierdoor is het beeldscherm goed zichtbaar voor de vaatlaborant.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 60 minuten. Het kan langer duren als meer dan één traject moet worden onderzocht.

Veneuze weerstands­meting

Bij een veneuze weerstandsmeting wordt bekeken of het bloed goed de benen uit kan stromen. U krijgt een manchet om uw bovenbenen en een sensor op uw onderbenen. De manchet wordt met opvoerende druk opgepompt en na een paar minuten leeg gelaten. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Bent u verhinderd?

Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan de afdeling Vaatfunctie-onderzoek. Er wordt een nieuwe afspraak voor u gemaakt of u krijgt een nieuwe afspraak thuisgestuurd.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek wordt aan de behandelend specialist doorgegeven. Hij of zij zal met u de uitslag en een eventuele behandeling bespreken

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Cardiologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 616

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725 (Cardiologie)
  • Medewerkers
  • Intranet