Patiëntenzorg Resultaten Schildklierkanker

Schildklier­kanker

Schildklierkanker is een kwaadaardig gezwel in de schildklier. Het is een zeldzame aandoening, die in Nederland bij ongeveer 640 patiënten per jaar wordt vastgesteld. lees meer

42 radioactief jodium behandelingen schildklierkanker

Aantal behandelingen met radioactief jodium per jaar.

bekijk meer

42 radioactief jodium behandelingen schildklierkanker

Er zijn verschillende soorten behandelingen voor schildklierkanker zoals een operatie of behandeling met medicijnen. In 2021 werden in ons ziekenhuis 42 ablatie-behandelingen met radioactief jodium (Jodium-131) uitgevoerd bij patiënten met schildklierkanker. In onderstaande grafiek staat het aantal ablatie-behandelingen met radioactief jodium voor schildklierkanker in 2019, 2020 en 2021.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis per jaar minimaal 10 ablatie-behandelingen met Jodium-131 moet uitvoeren bij patiënten met schildklierkanker. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


80 operaties (bij)schildklier

Aantal (bij)schildklieroperaties per jaar.

bekijk meer

80 operaties (bij)schildklier

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

In 2021 werden in ons ziekenhuis 80 (bij)schildklieroperaties verricht. In onderstaande grafiek staat het aantal (bij)schildklieroperaties in 2019, 2020 en 2021.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis minimaal 20 keer per jaar een (bij)schildklieroperatie moet uitvoeren. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


Kans op overleving schildklierkanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van schildklierkanker te genezen. bekijk overlevingskansen

Kans op overleving schildklierkanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van schildklierkanker te genezen. Als genezing niet mogelijk is, proberen we met de behandeling een langere overleving te bereiken met een goede kwaliteit van leven.

Stadium

De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose. Daarom rapporteren we per stadium.

Bij schildklierkanker zijn er 4 stadia:

 • Stadium 1: de tumor is kleiner dan 2 cm en is beperkt tot de schildklier. 
 • Stadium 2: de tumor is tussen de 2 en 4 cm en is beperkt tot de schildklier.
 • Stadium 3: de tumor is groter dan 4 cm en zit alleen in de schildklier, of de tumor is doorgegroeid naar nabijgelegen weefsels rondom de schildklier.
 • Stadium 4:
  • Stadium 4A: de tumor is doorgegroeid in de huid, strottenhoofd, slokdarm, luchtpijp of de stembandzenuw.
  • Stadium 4B: de tumor is doorgegroeid in het bindweefsel, de bloedvaten of bijna tot aan de wervelkolom.

Een specifiek type schildklierkanker (anaplastische schildklierkanker) wordt altijd gezien als stadium 4. 

Overleving, Schildklierkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Toelichting op de grafiek

 • Patiënten met kanker kunnen overlijden aan kanker, maar ook aan andere oorzaken zoals een ongeval of een andere aandoening. In bovenstaande grafiek staat de absolute overleving. Dat betekent dat er géén onderscheid is gemaakt naar doodsoorzaak. Niet al deze patiënten hoeven dus aan schildklierkanker te zijn overleden.
 • De gegevens zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze database is in het beheer van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Stadium 1

Overleving, Schildklierkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 2

Overleving, Schildklierkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2018)

Stadium 3

Overleving, Schildklierkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 4 

Overleving, Schildklierkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

 • Medewerkers
 • Intranet