Beter uit bed Wat betekent dat?

Bij het Radboudumc kiezen we voor een actief herstel. Vanuit de gedeelde visie dat het stimuleren van activiteit voor, tijdens en na de ziekenhuisopname beter is voor het herstel van de patiënt. over het project

Beter uit bed Wat betekent dat?

Bij het Radboudumc kiezen we voor een actief herstel. Vanuit de gedeelde visie dat het stimuleren van activiteit voor, tijdens en na de ziekenhuisopname beter is voor het herstel van de patiënt. Daarbij wordt het bed niet meer centraal gesteld, maar de patiënt en zijn behandeltraject. Zoveel mogelijk zal door zorgverleners gestimuleerd worden dat de patiënt actief is tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis.
 


Contact

Postbus Beter uit bed

contactformulier

Waarom is bewegen belangrijk voor uw herstel?

Als een patiënt actiever is tijdens het verblijf in het ziekenhuis, voorkomen we achteruitgang van spierkracht en uithoudingsvermogen tijdens en na de ziekenhuisopname. lees meer

Waarom is bewegen belangrijk voor uw herstel?

Als u actiever bent tijdens het verblijf in het ziekenhuis, voorkomt u achteruitgang van spierkracht en uithoudingsvermogen tijdens en na uw ziekenhuisopname. En daarmee beïnvloedt u positief het functionele herstel. Uit onderzoek blijkt dat we door het stimuleren van activiteit en het verminderen van bedrust 25% van functionele achteruitgang kunnen voorkomen, waardoor bijvoorbeeld traplopen of fietsen sneller weer zelfstandig opgepakt kan worden.
 

Wat betekent dat voor u?

U krijgt meer bewegingsruimte en vrijheid om tijdens het ziekenhuisverblijf actief te zijn. Door gebruik te maken van goede materialen zoals stoelen en infuuspalen zult u meer kunnen bewegen en minder in bed verblijven. lees meer

Wat betekent dat voor u?

U krijgt meer bewegingsruimte en vrijheid om tijdens het ziekenhuisverblijf actief te zijn. Door gebruik te maken van goede materialen zoals stoelen en infuuspalen zult u meer kunnen bewegen en minder in bed verblijven.  We creëren overdag een huiskamersetting en omgeving waarbij rusten mogelijk is, maar waarbij actief bezig zijn wordt gestimuleerd. Voor patiënten waarbij liggen in bed noodzakelijk is, zal activiteit op bed worden gestimuleerd (bijv. met een bedfiets of oefeningen). Het stimuleren van zelfredzaamheid is daar een belangrijk doel van. Daarbij gebruiken we de bedden vooral voor ’s nachts.

Informeer bij uw zorgverlener naar de specifieke mogelijkheden per afdeling.
 


Veelgestelde vragen over 'Beter uit bed'

 • Het is belangrijk dat u vertrouwen heeft in uw mogelijkheden.

  lees meer


  Mag ik mijn bed uit wanneer ik wil?

  Het is belangrijk dat u vertrouwen heeft in uw mogelijkheden. Uw zorgverlener zal met u kortsluiten wat medisch mogelijk is. Nadat u dit besproken heeft kunt u zo nodig met ondersteuning uit bed komen. Vraag om ondersteunende hulpmiddelen als u dat nodig heeft, zoals een rollator, of een infuuspaal waarmee u vrij kunt rondlopen. Probeer kleding en schoeisel te dragen waarin u makkelijk kunt bewegen.
   

 • Waar mag ik naar toe in het ziekenhuis?

  U kunt zelf rondlopen op de gangen, naar het restaurant en u mag in de algemene bezoekruimtes komen van het Radboudumc. Met uw afdeling kunt u afspraken maken over uw bereikbaarheid via een pieper of telefoon, zodat u op tijd terugbent voor een afspraak met bijvoorbeeld een arts of verpleegkundige.

 • Wat kan ik doen om actief te zijn?

  • Kop koffie halen
  • Ergens anders op de gang even iets drinken in zitje
  • Naar een zitje lopen en daar gaan lezen
  • Samen lunchen (in overleg met uw afdeling)
  • Met bezoek even de afdeling af gaan, bijvoorbeeld naar het restaurant of naar buiten. Eventueel in een rolstoel. Deze is op elke afdeling beschikbaar.
  • Informeer op uw afdeling wat de activiteiten zijn. Soms zijn er lichte vormen van sport of vrijwilligers die met u iets gaan doen.

Preventie

Lees hier meer over ons onderzoek naar onze gezondheidsbevorderende interventies.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet