Luister naar uw lichaam

U bent onlangs geopereerd op de verpleegafdeling MDL en Chirurgische Oncologie van het Radboudumc. Op deze pagina vindt u informatie en leefregels over de periode na de operatie. Het belangrijkste advies is: “Luister goed naar uw lichaam”. lees meer

Luister naar uw lichaam

U bent onlangs geopereerd op de verpleegafdeling MDL en Chirurgische Oncologie van het Radboudumc. Op deze pagina vindt u informatie en leefregels over de periode na de operatie. Door deze adviezen op te volgen, kunt u het genezingsproces zo goed mogelijk laten verlopen. Realiseert u zich hierbij wel dat elke operatie verschillend is, en elke persoon anders. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, dan kunt u daarmee terecht bij de behandelend arts op de verpleegafdeling of op de polikliniek.

Luister naar uw lichaam

Het belangrijkste advies is: “Luister goed naar uw lichaam”. Uw lichaam geeft signalen als iets niet gaat. Het is verstandig om de werkzaamheden overdag te verdelen, en tussendoor genoeg rust te nemen. Moeheid en toenemende pijn kunnen een signaal van uw lichaam zijn. Het is beter om dan wat rustiger aan te doen. Aan de andere kant is het voor uw herstel en conditie ook goed om in beweging te blijven. Besef dat elke dag anders is. De ene dag gaat het beter dan de andere dag.

Ontslag

Bij ontslag krijgt u van de verpleegafdeling een aantal papieren mee. Dit zijn: eventuele recepten, een afspraak voor de polikliniek Heelkunde, contactgegevens van degene met wie u contact kunt opnemen bij vragen, en/of een aanvraag voor fysiotherapie. lees meer

Ontslag

Bij ontslag krijgt u van de verpleegafdeling een aantal papieren mee. Dit zijn: eventuele recepten, een afspraak voor de polikliniek Heelkunde, contactgegevens van degene met wie u contact kunt opnemen bij vragen, en/of een aanvraag voor fysiotherapie.

Controle-afspraak

Tijdens de controle-afspraak op de polikliniek Heelkunde (route 725) bespreekt de arts hoe het de afgelopen periode met u is gegaan. Ook krijgt u de uitslag van onderzoeken en doet de arts eventueel aanvullende onderzoeken. De arts bespreekt het vervolg van de behandeling en/of controles met u. Als het nodig is controleert de arts de wond. Natuurlijk kunt u eventuele vragen stellen. Wij adviseren om deze van tevoren op te schrijven, zodat ze tijdens het gesprek zeker aan bod kunnen komen.

Medicatie

Het kan zijn dat we uw medicijnen hebben veranderd tijdens uw opname. Bij ontslag krijgt u van de verpleegkundige een overzicht mee. Hierop staat vermeld welke medicatie en dosering u moet gaan gebruiken. Voor nieuwe medicijnen (en eventuele verbandmiddelen) krijgt u bij het ontslag een recept mee. Dit recept kunt u bij uw eigen apotheek of de Radboud apotheek gebruiken om uw medicijnen op te halen.

Adviezen voor uw wond

Als de wonden droog en dicht zijn, hoeft er geen verband op. Als de wonden open zijn of lekken moet u wel een wondverband gebruiken. Bij ontslag krijgt u instructies mee voor de wondverzorging. lees meer

Adviezen voor uw wond

Als de wonden droog en dicht zijn, hoeft er geen verband op. Als de wonden open zijn of lekken moet u wel een wondverband gebruiken. Bij ontslag krijgt u instructies mee voor de wondverzorging. Verbandmaterialen kunt u via de apotheek bestellen. U krijgt hiervoor een recept mee van de verpleegkundige. Als u in het weekend naar huis gaat, krijgt u medicijnen en verbandmateriaal mee naar huis. Dit is genoeg tot u weer bij uw eigen apotheek terecht kunt.

Hechtingen

Als er nog hechtingen in de wond zitten op het moment van ontslag, dan hoort u wanneer en wie deze verwijdert. Dit kan bij de huisarts of tijdens de controle-afspraak op de polikliniek Heelkunde.

Douchen en baden

Zolang de wond nog niet volledig dicht is en/of de hechtingen nog niet zijn verwijderd, mag u niet in bad. Door baden wordt de wond week. Douchen mag wel. Gebruik liever geen geparfumeerd badschuim. Hierdoor kan de wond namelijk gaan irriteren.

Zonnebaden en zonnebank

Het duurt ongeveer een jaar en soms langer voordat een litteken helemaal genezen is. De huid van een litteken is heel kwetsbaar voor bijvoorbeeld UV-straling. Het litteken kan door zonnen definitief beschadigen en/of verkleuren. Smeer deze huid dan ook in met een hoge zonnebrandfactor (SPF 50 of hoger).

Gezondheid

 • Het is belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie bent. Door extra aandacht te besteden aan uw voeding bevordert u uw herstel.

  lees meer


  Voeding

  Het is belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie bent. Zo verloopt de operatie en uw herstel het beste. Door extra aandacht te besteden aan uw voeding bevordert u uw herstel. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en vocht.

 • Roken

  We adviseren om te stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten. Dit heeft invloed op het genezingsproces van uw wonden en de rest van uw lichaam. Ook verslechtert roken de uw lichamelijke conditie.

 • Sporten

  Vraag aan uw behandelend arts welke (contact)sporten u weer mag beoefenen. Houd er rekening mee dat de wond van zwemmen week kan worden. Het kan lang duren voordat u weer helemaal de oude bent. U gaat merken dat u sneller moe bent. Dit is normaal na een operatie. Door regelmatig te oefenen en uw activiteiten uit te breiden kunt u uw conditie verbeteren.

Na een operatie

 • Vraag aan uw behandelend arts of en wanneer u na de operatie weer kunt autorijden en fietsen. Fietsen of autorijden mag in principe zodra uw wonden zijn genezen en zodra uw conditie het weer toelaat.

  lees meer


  Autorijden

  Vraag aan uw behandelend arts of en wanneer u na de operatie weer kunt autorijden en fietsen. Fietsen of autorijden mag in principe zodra uw wonden zijn genezen en zodra uw conditie het weer toelaat. Houd er wel rekening mee dat u door de operatie mogelijk verzwakt bent en trager reageert. Als u thuis (pijnstillende) medicatie gaat gebruiken, controleer dan in de bijsluiters of u mag autorijden. Kijk ook even naar de kleine lettertjes van uw autoverzekering. Dan weet u zeker of u verzekerd bent als u weer gaat autorijden.

 • Seksualiteit

  Als u seksualiteit na de operatie lastig vindt of er onzeker over bent, probeer er over te praten. Luister goed naar de mogelijkheden en behoeften van uw lichaam. Vaak wachten mensen tot de lichamelijke pijnklachten over zijn.

 • Weer aan het werk

  Bespreek met uw behandelend arts welke werkzaamheden u na de operatie weer kunt oppakken. Afhankelijk van de operatie die u heeft gehad, mag u niet zwaar tillen. Informeer ook of u rek-, strek- en bukbewegingen mag maken.

 • Verwerking

  Als de operatie emotioneel en fysiek zwaar voor u was, raden we aan om in de periode van herstel met personen uit uw omgeving te praten. Zij kunnen u steunen en helpen in deze moeilijke tijd. Eventueel kan de maatschappelijk werker u ook helpen. De verpleegkundige kan voor u een afspraak maken.

Wanneer contact opnemen?

Tot en met de derde dag na ontslag kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling. Bij ontslag ontvangt u een kaartje met de contactgegevens. Vanaf de vierde dag kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts. lees meer

Wanneer contact opnemen?

Neem in ieder geval contact op bij de volgende klachten:
 • Koorts 38 graden of hoger met verschijnselen van ziek voelen.
 • Koorts boven 38,5 graden zonder verschijnselen van ziek voelen.
 • Extreme zwelling bij de wond en/of blauwe plekken.
 • Roodheid van de wond en pus uit de wond.
 • Veel bloedverlies en/of toenemende pijnklachten.
 • Ernstige ongerustheid en/of dringende vragen die niet kunnen wachten tot de controleafspraak op de polikliniek.
Tot en met de derde dag na ontslag kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling. Bij ontslag ontvangt u een kaartje met de contactgegevens. Vanaf de vierde dag kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.
 • Medewerkers
 • Intranet