Verwijzers Verwijzersinformatie Laboratorium--geneeskunde Translationeel Metabool Laboratorium

Over het laboratorium

Het Translationeel Metabool Laboratorium (TML) is een specialistisch laboratorium. Niet alleen voor afdelingen binnen het Radboudumc, ook op (inter)nationaal niveau zijn wij een deskundig speler in de klinisch (biochemisch of moleculair) genetische en neurochemische diagnostiek.

Diagnostiek en onderzoek van internationaal topniveau

Wij verrichten diagnostiek en onderzoek op het gebied van erfelijke stofwisselingsziekten, ijzerstofwisseling, neurochemie, kindernefrologie en kinderoncologie. Onze diagnostiek en onderzoek zijn van internationaal topniveau. Power/Edugen project

Complement Gemedieerde Aandoeningen

Binnen TML wordt specialistische diagnostiek uitgevoerd voor complement gemedieerde aandoeningen met genetisch oorzaak, zoals atypisch hemolytisch uremisch syndroom, C3 glomerulonephritis, dense deposit disease, leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie en andere.

lees meer (Engels)

Complement Gemedieerde Aandoeningen

Complement system is a part of innate immune system. It can be activated by various triggers, such as antibody-antigen complexes, carbohydrates on bacterial surfaces and cell debris. Complement acts via multiple defense mechanisms: release of anaphylatoxins (C3a and C5a), activation and recruitment of leucocytes to the site of infection, facilitation of phagocytosis and lysis of pathogens by terminal complement component (TCC). Healthy human cells are protected from complement attack by complement inhibitors.
 
Genetic aberrations and auto-antibodies can lead to excessive or diminished complement activity.
By excessive complement activity healthy human cells can be damaged, whereas by diminished complement activity there may be not enough protection from infections.
 
We provide comprehensive insight into patient’s complement system by:
 
-Measuring concentrations of complement proteins
-Measuring concentrations of complement activation biomarkers
-Detecting auto-antibodies to complement components
-Sequencing of complement genes
 
For patients that undergo eculizumab treatment we offer assays to measure eculizumab concentration and complement inhibiting capacity.
 
 
For full spectrum of disorders and methods please see our request form: English / Dutch.

For more information please contact:
 
dr. Elena Volokhina  elena.volokhina@radboudumc.nl
Prof. dr. Bert van den Heuvel Bert.vandenHeuvel@radboudumc.nl
Tel. +31 (0) 24 36 14567

 

Kwaliteit

Het Translationeel Metabool Laboratorium is voortdurend bezig de eigen kwaliteit in stand te houden en te verbeteren. Het kwaliteitszorgsysteem van het laboratorium is opgezet naar richtlijnen van de NEN-EN-ISO 15189 en is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd onder registratienummer M090.


Organisatorisch Netwerk

Het Translationeel Metabool Laboratorium (TML) is een organisatorisch netwerk van ambitieuze professionals die met elkaar samenwerken aan oplossingen voor wetenschappelijke en klinische vragen.

lees meer

Organisatorisch Netwerk

Het Translationeel Metabool Laboratorium (TML) is een organisatorisch netwerk van ambitieuze professionals die met elkaar samenwerken aan oplossingen voor wetenschappelijke en klinische vragen. Zij vertalen deze vragen naar diagnostiek, therapieontwikkeling en follow-up van de patiënt.

Wij zijn wereldwijd toonaangevend door de toepassing van bijvoorbeeld state of the art massaspectrometrie, ontwikkeling van nieuwe biomarkeranalyses, integratie van “next generation metabolic screening” en een OMICS benadering binnen een klinisch diagnostische setting. Vanuit onze visie op persoonsgerichte zorg, en verankerd binnen de Radboudumc onderzoeksthema’s, creëren wij op deze manier meerwaarde.

Biochemie van de cel

Binnen TML gaat het om de biochemie van cellen en daarbuiten. De kernvraag is hoe we de biochemie van de cel kunnen analyseren en beïnvloeden. Het is onze ambitie om technologie en kennis die relevant is voor de patiënt en zijn ziekte op het hoogste academische niveau te ontwikkelen en toe te passen

Feedback

Onze organisatie stelt uw mening op prijs. Het stelt ons in staat tot verbetering. Mocht u niet tevreden zijn over enig aspect van onze zorg, neem dan contact met ons op. Zo kunnen we samen met u naar een oplossing zoeken.

bekijk contactgegevens

Feedback

Onze organisatie stelt uw mening op prijs. Het stelt ons in staat tot verbetering. Mocht u niet tevreden zijn over enig aspect van onze zorg, neem dan contact op met het secretariaat. Zo kunnen we samen met u naar een oplossing te zoeken.

Strategisch partnership

TML is een strategische samenwerking tussen de afdelingen Laboratoriumgeneeskunde, Kindergeneeskunde en Neurologie.

lees meer

Strategisch partnership

TML is een strategische samenwerking tussen de afdelingen Laboratoriumgeneeskunde, Kindergeneeskunde en Neurologie. Binnen TML werken laboratoriumspecialisten, medisch specialisten, biochemici, analisten, promovendi, postdocs en studenten gezamenlijk aan het maken van persoonsgerichte diagnostiek. 

Onderzoeks­lijnen

Het wetenschappelijk onderzoek waar binnen TML aan gewerkt wordt is ondergebracht binnen de volgende Radboudumc research thema's:

  • Alzheimer disease
  • Cancer Development
  • Disorders of movement
  • Mitochondrial diseases
  • Renal disorders