Radboudumc

print
Bulkinjectie

Stressincontinentie betekent dat u (ongewild) urine verliest bij plotselinge drukverhoging in uw buik. Bijvoorbeeld als u opstaat, bukt, tilt, hoest, lacht of sport. De sluitspier van de blaas kan de druk op de blaas niet voldoende opvangen. Er komt dan wat urine uit de blaas. De aandoening heet ook wel inspanningsincontinentie.

Oorzaak

Verzwakking van de bekkenbodemspieren is vaak de oorzaak van stressincontinentie. Deze verzwakking kan onder andere ontstaan:

 • Door overgewicht
 • Na een bevalling
 • Na een buik- of baarmoederoperatie
 • Door een verzakking van de blaas of baarmoeder

Bij vrouwen kan een tekort aan oestrogenen (vrouwelijke hormonen) ervoor zorgen dat de sluitspieren van de blaas minder goed werken. Daardoor kan tijdens of na de overgang een bestaande lichte incontinentie nog iets verergeren.

Indien de incontinentie het gevolg is van een slappe sluitspier van de blaas dan kan deze ondersteund worden met bulk-materiaal. Dit wordt ingespoten met een injectie. Op deze manier wordt de urethrale weerstand verhoogd en kan stressincontinentie ingedamd worden. De operatie gebeurt onder narcose of met een ruggenprik.

Nazorg

De eerste zes weken na de operatie mag u niet te hard persen. Zorg daarom voor zachte ontlasting. Informatie hierover krijgt u van de poliverpleegkundige of van de verpleegkundige van de afdeling Urologie.

 • Seksuele gemeenschap is de eerste zes weken na de operatie niet verstandig.
 • Na een geslaagde operatie mag u – tijdens de rest van uw leven – niet meer dan tien kilogram tillen. Als u toch zware lasten moet tillen, doe dit dan steeds met de voeten iets uit elkaar en met enigszins gebogen knieën. Zo vermindert u de druk op uw bekkenbodem en ontziet u de ophanging van de plasbuis.
 • Meestal moet u minstens zes weken wachten voordat u weer kunt sporten (dit geldt ook voor fietsen!). De meeste sporten kunt u na enige tijd weer zonder belemmering beoefenen. Bespreek dit dan wel eerst met de uroloog.
 • Veel hoesten en/of overgewicht hebben een negatieve invloed op de slagingskans van operaties voor
  stressincontinentie. U kunt deze slagingskans enorm vergroten door te stoppen met roken, veel te sporten
  en te letten op uw dieet.