Behandeling Bulkinjectie


Wat is een bulkinjectie?

Kunt u uw plas niet ophouden, omdat de sluitspier van uw blaas slap is? Dan kan bulk-materiaal helpen. Dit wordt ingespoten met een injectie. Op deze manier verhogen we de urethrale weerstand en kunt u uw plas beter ophouden. De operatie gebeurt onder narcose of met een ruggenprik.


Contact

Polikliniek Urologie
(024) 361 38 03, bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur (volg het keuzemenu)


Naar uw afspraak bij Urologie

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak bij Urologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 610

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Voorbereiding

Voorafgaand aan de behandeling moet u verschillende dingen doen en laten.

lees meer

Voorbereiding

Scheren

Het is belangrijk dat u zich vijf dagen voor de operatie niet scheert met een scheermes. Dit geldt alleen voor het deel van uw lichaam waar u wordt geopereerd. Dit verkleint het risico op een infectie. Als de chirurg scheren nodig vindt, gebeurt dit op de operatiekamer.

Vette crème

Gebruik op de dag van de operatie geen vette crèmes. Door vette crème kunnen we uw huid niet goed desinfecteren.

Sieraden, piercings, etc.

Nagellak, make-up, contactlenzen, een bril, gebitsprotheses en sieraden (ook piercings) mag u niet dragen tijdens de operatie. Aan één van uw wijsvingers krijgt u een zuurstofmeter. Verwijder een eventuele acryl- of gelnagel voor de operatie van deze vinger.

Veiligheid

We willen dat uw operatie veilig verloopt. Daarom neemt het hele team voordat de operatie begint een zogeheten 'Time out'. We controleren uw naam, geboortedatum, het deel van uw lichaam dat we gaan opereren en welke dingen we daarvoor nodig hebben.

Medicijnen

De anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u moet stoppen. Gebruikt u bloedverdunners? Overleg met uw arts of u deze kunt gebruiken of dat u moet stoppen.

Dag van opname

Een dag voor de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Neem de spullen mee voor de nacht dat u in het ziekenhuis slaapt. Denk bijvoorbeeld aan toiletartikelen en een pyjama. Soms wordt u op de dag van de operatie zelf opgenomen. Een verpleegkundige ontvangt u en bespreekt met u water er gaat gebeuren. Soms heeft u ook een gesprek met de zaalarts en de anesthesioloog. Gebruikt u medicijnen? Neem die dan in originele verpakking mee naar het ziekenhuis. U kunt ook een medicijnenlijst meebrengen. Hierop moet staan:
 • de naam van het medicijn
 • dosering
 • hoeveelheid
 • tijd waarop u het medicijn inneemt
U kunt uw apotheek vragen een geneesmiddelenoverzicht voor u te maken.

 

De bulkinjectie Wat kunt u verwachten?

Bij deze behandeling injecteert de arts materiaal naast de plasbuis zodat de plasbuis beter afsluit. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. U mag naar huis als u goed kunt plassen. Meestal lukt dit al op de dag van de behandeling.

lees meer over de operatie

De bulkinjectie Wat kunt u verwachten?

Bij deze behandeling injecteert de arts materiaal naast de plasbuis zodat de plasbuis beter afsluit. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. U mag naar huis als u goed kunt plassen. Meestal lukt dit al op de dag van de behandeling. Soms duurt het door zwelling van de plasbuis langer om te plassen. Soms moeten we een paar keer een katheter gebruiken om meer ruimte te maken. Als het plassen langere tijd niet lukt, leren we u hoe u zelf een katheter kunt gebruiken.

Problemen

Elke operatie geeft risico's. Mogelijke problemen zijn:
 • Soms weten we voor de operatie al dat u nooit of lange tijd zelf niet meer kunt plassen.
 • Moeite met plassen na de operatie. Het ondersteunen van de plasbuis kan zo goed gaan dat u na de operatie niet meer kunt uitplassen en (tijdelijk) niet meer spontaan kunt plassen. Is dat zo, dan moet u drie tot vier keer per dag een katheter gebruiken. Soms lukt het plassen na een paar weken spontaan weer. U hoeft dan geen katheter meer te gebruiken.
 • De blaaskatheter kan de plasbuis irriteren. U heeft dan steeds het gevoel dat u moet plassen.
 • Soms lukt de operatie niet goed en blijft u urine verliezen.
 • U kunt na de operatie een blaasontsteking krijgen. Om dit te voorkomen, krijgt u tijdens de operatie antibiotica.

 

Na de behandeling Wat mag u doen?

Er zijn verschillende dingen waar u rekening mee moet houden als u weer thuis bent. U mag de eerste zes weken bijvoorbeeld niet persen als u naar de wc gaat.

lees meer

Na de behandeling Wat mag u doen?

 • Tijdens de eerste zes weken na de operatie mag u niet te hard persen als u naar de wc gaat.
 • U mag de eerste zes weken na de operatie geen seks hebben.
 • Is de operatie gelukt? Dan mag u nooit meer dan tien kilogram tillen.
 • U mag niet alle sporten meer doen. Vraag uw uroloog welke sport u mag doen. Meestal moet u minimaal zes weken wachten voordat u weer mag sporten.
 • Veel hoesten en/of een te zwaar gewicht zjin niet goed voor operaties.
 • Stoppen met roken, sporten en op uw voeding letten, helpt om van de operatie een succes te maken.
inloggen