Wat is een bulkinjectie?

Dit is een operatie voor de behandeling van stressincontinentie bij vrouwen. Bij deze operatie spuiten we een kunstmatige pasta naast de plasbuis. Zo sluit de plasbuis beter af. naar de aandoening

Contact

Polikliniek Urologie

bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur (volg het keuzemenu)
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak bij Urologie

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak bij Urologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

De operatie Wat kunt u verwachten?

De operatie doen we meestal onder plaatselijke verdoving op de polikliniek. We plaatsen een geleider voor de injectienaald in de plasbuis. Via de geleider prikken we met de naald op 2 tot 4 plaatsen rondom de plasbuis. Op iedere prikplaats spuiten we bulkmateriaal in.

lees meer

De operatie Wat kunt u verwachten?

De operatie doen we meestal onder plaatselijke verdoving op de polikliniek. We plaatsen een geleider voor de injectienaald in de plasbuis. Via de geleider prikken we met de naald op 2 tot 4 plaatsen rondom de plasbuis. Op iedere prikplaats spuiten we bulkmateriaal in.

Na de behandeling waar moet u rekening mee houden?

Na de operatie is het van belang dat u met een aantal dingen rekening houdt.

lees meer

Na de behandeling waar moet u rekening mee houden?

Waar moet u rekening mee houden?

 • Na de operatie blijft u op de polikliniek Urologie.
 • Als u voelt dat u moet plassen, gaat u naar het toilet om dit te proberen. U gaat ontspannen op het toilet zitten en perst niet. Het plassen moet vanzelf gaan. De verpleegkundige controleert met een scanner of de blaas goed leeg is geraakt.
 • Als u kunt plassen en er geen urine meer in uw blaas achterblijft, mag u dezelfde dag naar huis.  Wij adviseren u iemand mee te nemen die u kan begeleiden en weer thuis kan brengen.
 • Lukt het plassen niet? Dat kan door zwelling ten gevolge van de operatie. Dan katheteriseren we eventueel enkele keren. Als het plassen langere tijd niet lukt, leren we u om zelf te katheteriseren of gaat u met katheter naar huis.

Aandachtspunten:

 • De eerste 6 weken na de operatie mag u niet persen als u naar het toilet gaat. Zorg daarom voor een zachte ontlasting.
 • U mag de eerste 6 weken na de operatie geen seks hebben.
 • Is de operatie goed gegaan? Dan mag u niet meer dan 10  kilo tillen. Moet u toch zware dingen tillen? Zet dan uw voeten een klein beetje uit elkaar en buig uw knieën een beetje. Zo komt er minder druk op uw bekkenbodem en de ophanging van de plasbuis.
 • Meestal moet u minimaal 6 weken wachten voordat u weer kunt fietsen en sporten. De meeste sporten kunt u na 6 weken weer doen. Het is juist de bedoeling dat u na de operatie weer volledig actief kunt zijn. Praat hier wel eerst met uw arts over bij de controle na de operatie.
 • Veel hoesten en/of overgewicht maken de kans op een succesvolle operatie kleiner. Stoppen met roken, veel beweging en letten op wat u eet helpen.

Complicaties:

 • Aan elke operatie zijn risico’s verbonden, zoals een nabloeding. Daarnaast zijn bij deze operatie andere complicaties mogelijk:
 • Moeite met plassen na de operatie. Het afdrukken van de plasbuis kan zo effectief zijn dat u na de operatie moeite kunt krijgen met uitplassen. Soms komt het plassen na enkele uren tot dagen weer spontaan goed op gang en is katheteriseren niet nodig. Soms lukt het plassen niet meer spontaan en is het meerdere keren per dag nodig om te katheteriseren.
 • Soms is het voor de operatie al duidelijk dat het plassen lange tijd of nooit meer zal lukken. In dat geval kunt u leren uzelf te katheteriseren. Voor de operatie krijgt u hierover informatie.
 • Soms treedt er een zogenaamde erosie op. Dit kan ook lange tijd na de operatie gebeuren. Hierbij drukt het bulkmateriaal zich door de vagina, plasbuis of blaas. Meestal is het de vagina. Als er een erosie van het bulkmateriaal in de vagina ontstaat, kan dit soms met hormonen worden behandeld. In veel gevallen is echter een hernieuwde operatie nodig om het bulkmateriaal ter plaatse te verwijderen. Als er een erosie van het bandje door de plasbuis of blaas is, moeten we dit met een operatie verwijderen. Bij verwijdering van een (deel) van het bulkmateriaal neemt de stressincontinentie vaak weer toe. Een hernieuwde operatie voor de behandeling van de terugkeer van de stressincontinentie kan dan nodig zijn.
 • Soms accepteert uw lichaam het bulkmateriaal niet goed. Er ontstaat dan een ontstekingsreactie. Het bulkmateriaal moet dan worden verwijderd.
 • Ook bij een infectie met bacteriën moet het bulkmateriaal (deels) worden verwijderd.
 • Pijn in de blaas en aandrang om te plassen. Het bulkmateriaal kan de blaas irriteren. Hierdoor kunnen pijn en aandrang om te plassen ontstaan (blaaskrampen). Bij hevige blaaskrampen kan aandrangincontinentie optreden. Zo kan het gebeuren dat door de bulkinjecties de stressincontinentie over is, maar dat daarbij in de plaats aandrangincontinentie ontstaat. Dit is een hinderlijke complicatie die in veel gevallen met medicijnen te bestrijden is.
 • Pijn bij seks.
 • Soms heeft de behandeling niet het gewenste resultaat en blijven er klachten van stressincontinentie. Een aanvullende behandeling kan dan nodig zijn.
 • U kunt een blaasontsteking krijgen doordat we bij de operatie via de plasbuis een geleider voor de injectienaald inbrengen.

Na een urologische operatie

U heeft in het Radboudumc een urologische operatie ondergaan waarbij een snede in de buik of in de zijkant van uw buik is gemaakt. Zodra het medische verantwoord is, mag u naar huis. Thuis herstelt u sneller en beter dan in het ziekenhuis omdat de kans op infecties minder groot is.

lees meer

Na een urologische operatie

U heeft in het Radboudumc een urologische operatie ondergaan waarbij een snede in de buik of in de zijkant van uw buik is gemaakt. Zodra het medische verantwoord is, mag u naar huis. Thuis herstelt u sneller en beter dan in het ziekenhuis omdat de kans op infecties minder groot is.

De eerste periode

Als u uit het ziekenhuis komt, moet u het een tijd rustig aan doen. Ook al gaat het goed, dan nog kunt u niet meteen alles weer doen. Verdeel wat u wilt doen over de dag en rust tussendoor genoeg. Heeft u pijn of bent u moe? Dan heeft u meestal te veel gedaan. Om de wond goed te laten genezen, is het belangrijk dat u genoeg eet en drinkt. Varieer uw voeding. Volg meteen na de operatie géén calorie-arm dieet. U heeft energie nodig om beter te kunnen worden. De hechtingen lossen meestal vanzelf op. Moeten ze worden verwijderd? Dan kan de huisarts of een arts in het ziekenhuis dit zweven tot tien dagen na de operatie doen. Kiest u voor het ziekenhuis? Dan maken we hiervoor wanneer u na de operatie weer naar huis mag een afspraak.

Beweging en sport

Tillen, bukken, rekken en strekken geeft druk op de wond(en). Doe dat de eerste zes weken niet. Moet u tillen? Zet dan allebei uw voeten goed op de grond, ga goed door uw knieën, houdt uw rug recht en ondersteunt de operatiewond zoveel mogelijk. Moet u hoesten of persen? Druk dan met uw handen of een kussentje een beetje tegen de wond. In de eerste zes weken na de operatie mag u alleen lichte sporten doen, zoals wandelen. Twijfelt u of u een sport mag doen, vraag het uw arts.

Werk

U kunt licht huishoudelijk werk doen. Het hangt af van uw werk wanneer u daarmee weer kunt beginnen. Meestal kunt u na ongeveer vier tot zes weken voorzichtig beginnen. Begin een paar uur per dag en neem genoeg pauze. Heeft u zwaar lichamelijk werk? Wacht dan langer voordat u begint met werken.

Autorijden

De eerste vier weken na de operatie kunt u beter niet autorijden. Het rekken van de wond is niet goed en u kunt minder kracht in uw buik hebben. Ook kan u zich misschien minder goed concentreren. Heeft u een operatie in het bekken gehad? Rij dan in het begin niet langer dan een uur auto. 

In bad gaan

Thuis mag u weer in bad gaan en douchen. Ga de eerste weken niet langer dan vijftien minuten in bad. Zo voorkomt u dat de huid zacht wordt. Gebruik voor het deel van uw lichaam waar u geopereerd bent een zeep zonder parfum en droog de huid deppend af. Naar het zwembad of de sauna gaan raden we af.

Problemen

Na elke operatie kunnen er problemen komen. Operatienaden kunnen lekken of u kunt infecties krijgen. Neem contact op met uw arts als u thuis:
 • ernstige buikpijn of pijn in uw zij heeft
 • een bolle of gespannen buik heeft
 • misselijk bent of moet overgeven
 • meer dan 38 graden Celsius koorts heeft
 • bloed verliest
 • een rode wond heeft of er pus uit komt
 • niet kunt plassen

De langere termijn

Als het herstel goed gaat en u zich goed voelt kunt u na ongeveer zes weken voorzichtig weer dingen gaan doen. Begin rustig en bouw het langzaam op. Neem genoeg rust en luister naar uw lichaam. Uw lichaam heeft zeker een paar maanden nodig om helemaal te herstellen. Na een operatie met een volledige verdoving kunt u zich ziek voelen. Het kan wel een half jaar duren voordat uw conditie weer is zoals voor de operatie.

Verwerking

Een (buik)operatie kan zwaar zijn voor uw lichaam, maar kan ook emotioneel zwaar zijn. Sommige patiënten vinden een litteken niet mooi. Anderen voelen zich niet meer compleet, omdat ze een orgaan missen. Ontken deze gevoelens niet en stop ze niet weg. Probeer over uw gevoelens te praten met uw partner of andere mensen die u vertrouwd. Zij kunnen u steunen. U kunt er ook over praten met uw (huis)arts.

Seks

Als u geestelijk en lichamelijk genoeg bent hersteld van de operatie kunt u weer seks hebben. Door de operatie kunnen zenuwen zijn geraakt. Dit kan invloed hebben op uw seksleven. Bespreek dit met uw arts. Probeer rustig uit wat u fijn vindt en wat kan. Bespreek uw verwachtingen en waar u onzeker over bent met uw partner. U kunt ook over uw ervaringen praten met uw (huis)arts.

 

 


Uw opname

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.

lees meer

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer