Kans op kanker bij het Lynch syndroom

 

Gemiddeld hebben mensen in Nederland tot hun zeventigste jaar ongeveer 5% kans op darmkanker. Voor mensen met het Lynch-syndroom is deze kans veel groter, namelijk 25 tot 70%. Niet alle mensen met het Lynch-syndroom krijgen darmkanker: 30-75% van de mensen met het Lynch-syndroom krijgt geen darmkanker. Vrouwen met het Lynch-syndroom hebben naast een sterk verhoogd risico op darmkanker ook een sterk verhoogd risico op baarmoederkanker. Dit risico is ongeveer 13 tot 54%.

Risico’s voor personen met het Lynch-syndroom

Darmkanker   25-70%
Baarmoederkanker
(voor vrouwen)
 13-54%
Het risico op darmkanker is mogelijk hoger voor mannen dan voor vrouwen.

Voor alle personen met het Lynch-syndroom geldt dat er een licht verhoogd risico is op andere tumoren, zoals eierstokkanker, dunne darmkanker of kanker van de urinewegen. Dit risico is niet zodanig verhoogd dat speciale controles gelden.


Kans op kanker bij het Lynch syndroom

Gemiddeld hebben mensen in Nederland tot hun zeventigste jaar ongeveer 5% kans op darmkanker. Voor mensen met het Lynch-syndroom is deze kans veel groter. Vrouwen met het Lynchsyndroom hebben ook een verhoogd risico op baarmoederkanker. Meer over risico's op kanker

Controles bij Lynch-syndroom

Bent u drager van het lynch-syndroom, dan adviseren wij intensieve controles. Meer over controles

Controles bij Lynch-syndroom

Door regelmatige darmcontroles vanaf uw 25e jaar kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt of worden voorkomen. In het laatste geval worden (goedaardige) darmpoliepen verwijderd, voordat deze zich tot darmkanker ontwikkelen. Hierdoor is de levensverwachting veel beter dan zonder controles. Voor vrouwen geldt daarnaast het advies voor baarmoedercontroles vanaf 40 jaar.
De geadviseerde controles zijn:

  • Minimaal één keer per twee jaar een colonoscopie  (kijkonderzoek van de darmen) vanaf uw 25e jaar op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten.
  • Voor vrouwen vanaf 40- tot 60-jarige leeftijd: jaarlijks een onderzoek van de baarmoeder laten verrichten door een gynaecoloog die gespecialiseerd is in erfelijke kanker. Dit onderzoek bestaat uit een echoscopie waarbij wat weefsel van de baarmoeder kan worden verwijderd en onderzocht.
  • De gynaecoloog zal de voor- en nadelen bespreken van een preventieve verwijdering van de baarmoeder en eierstokken indien er geen kinderwens (meer) is en u ouder dan 40 bent. Het is belangrijk dat het kijkonderzoek van de darmen plaatsvindt vóór een eventuele baarmoederoperatie. Na een recente buikoperatie is een colonoscopie namelijk lastiger.

Deze controles gelden ook voor ouders, kinderen, broers en zussen van personen met het Lynch-syndroom, wanneer zij zich nog niet op deze mutatie hebben laten testen.


Gevolgen voor familie

Als er een mutatie in een van de Lynch-genen is gevonden, is het belangrijk uw familie daarvan op de hoogte te stellen. lees meer

Gevolgen voor familie

Wanneer een mutatie in een van de Lynch-genen wordt gevonden, wordt eerst onderzocht uit welke tak van de familie de genetische fout afkomstig is. Daarna is het erg belangrijk dat iedereen in die tak van uw familie weet dat testen op deze mutatie mogelijk is. Familieleden kunnen zich hiervoor laten verwijzen naar een afdeling Klinische Genetica van een universitair medisch centrum. Zij kunnen dan een DNA-test (via bloedonderzoek) laten doen om vast te stellen of zij dezelfde mutatie in het Lynch-gen hebben of niet . Bij familieleden die de erfelijke aanleg niet blijken te hebben zijn verdere controles niet nodig.

Is een uitstrijkje laten maken niet voldoende als baarmoeder­controle?

Het uitstrijkje voor baarmoederhalskanker, dat elke vijf jaar als bevolkingsonderzoek aan vrouwen van 30 tot en met 60 jaar wordt aangeboden, is niet geschikt om baarmoederkanker of eierstokkanker aan te tonen.
  • Medewerkers
  • Intranet