SpraakTaalteam
De ontwikkeling van taal en spraak verloopt niet bij alle kinderen vanzelfsprekend. Problemen met communicatie kunnen gevolgen hebben voor de ontwikkeling van uw kind. Het is daarom belangrijk zo vroeg mogelijk onderzoek te laten doen. Het SpraakTaalteam voert dit onderzoek uit. lees meerSpraakTaalteam
De ontwikkeling van taal en spraak verloopt niet bij alle kinderen vanzelfsprekend. Sommige kinderen zijn later met hun eerste woordjes. Andere kinderen praten al snel maar zijn moeilijk verstaanbaar. Er zijn ook kinderen die moeite hebben met het begrijpen van taal of het maken van zinnen. Problemen met communicatie kunnen gevolgen hebben voor de ontwikkeling van uw kind. Het is daarom belangrijk om bij problemen zo vroeg mogelijk onderzoek te laten doen.Wie zijn wij?
Het SpraakTaalteam onderzoekt kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar met spraak- en taalproblemen. Het team bestaat uit logopedisten, medisch psychologen en een psychologisch medewerker. Akoepedisten, KNO-artsen en audiologen ondersteunen het team. Het SpraakTaalteam is onderdeel van het Universitair Audiologisch Centrum van de afdeling KNO.Eerste afspraak
De eerste afspraak bestaat uit een intakegesprek en een gehooronderzoek. Bij de uitnodiging sturen we vragenlijsten mee die u thuis kunt invullen. Neem deze mee naar de afspraak. lees meerEerste afspraak
Uw kind is aangemeld bij het SpraakTaalteam door uw huisarts, de arts van het consultatiebureau, de logopedist of de schoolarts van uw kind. U krijgt daarom een uitnodiging voor een intakegesprek en een gehoortest. Bij deze uitnodiging sturen we vragenlijsten mee die u thuis kunt invullen. Neem deze mee naar de eerste afspraak. Als u zelf al meer informatie heeft over uw kind, bijvoorbeeld een verslag van de logopedist, is het prettig als u deze ook meeneemt.Intake en onderzoek
Voor kinderen onder de 4 jaar bestaat de eerste afspraak uit een intakegesprek, een gehooronderzoek, een logopedische screening en een observatie door een medisch psycholoog. De intake voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar bestaat uit een intakegesprek en een gehooronderzoek.Na de eerste afspraak
Na de eerste afspraak bespreken we uw kind in het multidisciplinair overleg. Binnen een week bellen we u en geven we advies over het vervolgtraject. Dit kan bijvoorbeeld zijn:- Logopedische behandeling bij een logopedist in uw woonomgeving.
- Aanvullend onderzoek binnen het SpraakTaalteam.
- Verwijzing naar een andere behandelaar of specialist.
Welke onderzoeken bieden wij?
-
Tijdens dit onderzoek meten we de beweeglijkheid van het trommelvlies van uw kind. Ook brengen we de reacties op verschillende geluiden en spraak in kaart. Zo onderzoeken we of uw kind goed hoort.
-
We onderzoeken de manier waarop uw kind communiceert. Wat zegt uw kind? Hoe zegt uw kind het? En wat begrijpt uw kind? Als uw kind meerdere talen spreekt schakelen we een tolk in.
lees meer -
Wanneer een standaard logopedisch onderzoek een onvoldoende betrouwbaar beeld geeft van de spraak- en taalontwikkeling van een kind, kan er een linguïstisch onderzoek gedaan worden.
Lees meer -
We kijken naar de algehele ontwikkeling van uw kind. U kind voert opdrachten uit zoals puzzels en mozaïeken en we stellen vragen aan u en uw kind.
lees meer -
Voor kinderen tot 4 jaar combineren we soms een logopedisch en psychologisch onderzoek op één ochtend. Zo krijgen we in korte tijd een geïntegreerd beeld van uw kind.
-
De KNO-arts is de medisch specialist op het gebied van aandoeningen aan keel, neus en oren. Hij of zij onderzoekt een eventuele medische oorzaak van gehoorverlies of spraak- en taalproblemen.
-
Sommige kinderen kunnen, ondanks een goed gehoor, geluid en spraak niet goed verwerken tot een betekenisvolle boodschap. Dit onderzoek kunnen we afnemen bij kinderen vanaf 6 jaar én vanaf groep 3.
-
De logopedist beoordeelt de invloed van schisis op de spraak van uw kind. Ook kijkt hij of zij naar de mate van nasaliteit en verstaanbaarheid. Na dit onderzoek volgt meestal een KNO-onderzoek.
Verslag
Na afloop van de onderzoeken bespreken we de resultaten met u. We schrijven ook een verslag. Na toestemming van u, delen we dit verslag met de huisarts en andere betrokken hulpverleners van uw kind.Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen