Gezonde leefstijl

Een gezonde voeding is één van de onderdelen van een gezonde leefstijl. Hieronder volgen belangrijke aandachtspunten voor een gezonde voeding na een niertransplantatie.

 • Drink voldoende, 1,5 tot 2 liter per dag. Dit is nodig om de donornier optimaal te laten werken. Het is mogelijk dat u van de nefroloog (soms mede op advies van een andere specialist) een ander, persoonlijk advies krijgt over de hoeveelheid vocht. Kies bij voorkeur voor dranken zonder suiker, zoals water, thee of koffie, mineraalwater, light frisdranken en magere of halfvolle melkproducten zonder toegevoegde suikers.
 • Om te veel gewichtstoename te voorkomen is het beter om de maaltijden goed te verdelen over de dag en niet te veel tussendoortjes te gebruiken. Tussendoortjes bevatten vaak meer vet en calorieën dan verwacht. Hoeveel calorieën per dag nodig zijn, verschilt per persoon. Voor meer informatie zie het voedingscentrum. Door de medicatie kan het zijn dat u de hele dag zin heeft in eten. Probeer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van Het Voedingscentrum aan te houden.
 • Wees zuinig met de inname van vet en suiker. Kies bij voorkeur een zoutbeperkte (maximaal 5 gram) voeding, met vezelrijke producten en zorg voor voldoende calciuminname. Vraag indien u diabetes heeft of ontwikkelt, uw arts om een verwijzing naar de diëtist.

Zie hier overige leefstijladviezen.

Aan de slag met uw leefstijl

Wilt u aan de slag met uw leefstijl? Vraag ernaar bij uw behandelaar.


Voeding na niertransplantatie

‘Eindelijk geen dieetbeperkingen meer’, dit is een veel gehoorde uitspraak over de voeding na een niertransplantatie, maar dit betekent niet dat u alles onbeperkt kunt eten. Bij een goede nierfunctie vervallen de beperkingen zoals de kalium- en fosfaatbeperking. Een verandering is dat de eetlust behoorlijk kan toenemen doordat de afvalstoffen weer goed worden uitgescheiden in combinatie met het gebruik van bepaalde medicatie. lees meer

Voeding na niertransplantatie

Voeding na een niertransplantatie

‘Eindelijk geen dieetbeperkingen meer’, dit is een veel gehoorde uitspraak over de voeding na een niertransplantatie, maar dit betekent niet dat u alles onbeperkt kunt eten. Bij een goede nierfunctie vervallen de beperkingen zoals de kalium- en fosfaatbeperking. Een verandering is dat de eetlust behoorlijk kan toenemen doordat de afvalstoffen weer goed worden uitgescheiden in combinatie met het gebruik van bepaalde medicatie.
Na een transplantatie is het van belang dat u gezonde voeding gebruikt met niet te veel calorieën. Overgewicht is een gezondheidsrisico en verhoogt de kans op het ontstaan van diabetes en hart- en vaatziekten en heeft een ongunstig effect op de levensduur van de transplantaatnier.


Gezonde leefstijl

Een gezonde voeding is één van de onderdelen van een gezonde leefstijl. Hieronder volgen belangrijke aandachtspunten voor een gezonde voeding na een niertransplantatie.

lees meer

Hepatitis E-virus (HEV)

Bij personen met een verminderde weerstand of bij het gebruik van afweer onderdrukkende medicatie, zoals na een niertransplantatie, kan een Hepatitis E besmetting gevaarlijk zijn. Daarom gelden na een niertransplantatie onderstaande adviezen. lees meer

Hepatitis E-virus (HEV)

Hepatitis E is een virus dat voor kan komen in vlees van varken of wildzwijn en edelhert. Met name varkenslever en producten (varkensleverworst of varkenspaté) hiervan kunnen besmet zijn. Bij gezonde mensen is dat geen probleem, maar bij personen met een verminderde weerstand of bij het gebruik van afweer onderdrukkende medicatie, zoals na een niertransplantatie, kan dit gevaarlijk zijn. Daarom gelden na een niertransplantatie onderstaande adviezen: Voor meer info over het hepatitis E-virus, zie het voedingscentrum.

 • Gebruik GEEN van onderstaande producten en GEEN levensmiddelen waarin onderstaande producten verwerkt zijn. De volgende producten worden zowel verhit als rauw afgeraden:
  • Varkens-, zwijnen- en hertenlever. Let op controleer de ingrediëntendeclaratie (kalfsleverworst kan bijvoorbeeld ook varkenslever bevatten).
  • Varkensbloed en varkensbloedproducten. Varkensbloedproducten die zijn gebruikt als ingrediënten in voedingsmiddelen zijn op het etiket vermeld als varkenseiwit of varkenshemoglobine.
  • Voedingsmiddelen met varkenslever of -bloed: leverkaas, likkepot, hoofdkaas, balkenbrij, Gentse kop, bloedworst, alle soorten terrines die varkens, zwijnen- of hertenlever bevatten, gebakken pastei.
 • Onderstaand product mag mits door en door verhit, wel gebruikt worden:
  • Varkensvlees. Let op in gedroogde of gefermenteerde worsten (zoals boeren metworst, salami, chorizo en fuet) kan rauw varkensvlees verwerkt zijn.

Voeding en medicatie

Vanwege de wisselwerking met medicatie Tacrolimus(Prograft®, Dailiport®, Advagraf®), Ciclosporine(Neoral®), Sirolimus(Rapamune®), Everolimus(Certican®) is het af te raden om de volgende producten te gebruiken. lees meer

Voeding en medicatie

Vanwege de wisselwerking met medicatie Tacrolimus(Prograft®, Dailiport®, Advagraf®), Ciclosporine(Neoral®),
Sirolimus(Rapamune®), Everolimus(Certican®) is het af te raden om de volgende producten te gebruiken: grapefruit, mineola, pomelo, ugli en producten met St Janskruid.
Indien u aanvullende supplementen wenst te gebruiken, overleg dit altijd eerst met uw nefroloog.


Hygiëne

Rauwe of half rauwe producten kunnen meer bacteriën bevatten. Voorzichtigheid en een goede hygiëne bij deze producten is dan ook wenselijk.

lees meer

Hygiëne

Rauwe of half rauwe producten kunnen meer bacteriën bevatten. Voorzichtigheid en een goede hygiëne bij deze producten is dan ook wenselijk.
Voorbeelden van rauwe producten:

 • Rauw vlees zoals tartaar, carpaccio, half doorbakken biefstuk, rauwe kip.
 • Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, ossenworst, rosbief, rauwe ham, parmaham, coburger ham, serranoham, bacon, gerookt spek.
 • Rauwe vis (waaronder haring en sushi), of gerookte kant- en klare vis uit de koeling, zoals gerookte zalm en makreel, ook niet als dit vacuüm verpakt is of als dit op een andere manier verpakt is.
 • Rauwe schaal- en schelpdieren zoals kreeft, garnalen, krab, mosselen, oester, coquilles, kokkels. Gebakken of gekookt of uit blik of glas mogen deze producten wel gegeten worden Het beste kunt u producten zoals vlees, vis, kip en ei door en door verhitten.
 • Kaassoorten bereid van rauwe melk (er staat dan op de verpakking 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk') zoals boerenkaas, zachte geitenkaas, schapenkaas of mozzarella bereid van rauwe melk en zachte kazen zoals brie, camembert, port salut, roquefort.

Het gebruik van medicatie tegen afstoting van de nier heeft invloed op uw weerstand, een goede hygiëne rondom voeding is daarom extra belangrijk. Enkele tips om een voedselinfectie te voorkomen:

 • Was uw handen regelmatig.
 • Neem iedere dag een schone vaatdoek en was de vaatdoekjes op minimaal 60ºC.
 • Zorg dat de temperatuur in de koelkast 4ºC is.
 • Voorkom kruisbesmetting. Kruisbesmetting is het overbrengen van bacteriën van rauwe voedingsmiddelen op bereide gerechten. Dit gaat via de handen, het keukenmateriaal of bestek.

Zie ook de folder over Veilig Eten van het Voedingscentrum.


Probiotica

Gebruik het eerste jaar na transplantatie geen producten met probiotica. lees meer

Probiotica

Gebruik het eerste jaar na transplantatie geen producten met probiotica, zoals Yakult of yoghurtdranken met probiotica(bijvoorbeeld Vifit, Activia). Dit is vanwege mogelijke interacties met tacrolimus of door mogelijke verandering van de darmflora wat van invloed kan zijn op de opname van medicatie. Indien u deze producten na het eerste jaar wenst te gebruiken, kunt u dit overleggen met uw nefroloog.


Verminderde nierfunctie

Gebruik bij een verminderde nierfunctie geen sterfruit(carambola).

Aanvullende informatie

 • Medewerkers
 • Intranet