Patiëntenzorg Aandoeningen Diabetes mellitus

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Als u diabetes mellitus heeft, is de waarde van de bloedsuiker (glucose) in uw bloed regelmatig verhoogd. lees meer

Wat is diabetes mellitus?

De glucosewaarde in het bloed wordt geregeld door het hormoon insuline dat in de alvleesklier wordt gemaakt. Diabetes ontstaat als er een tekort is aan insuline, als het lichaam minder gevoelig is voor insuline of een combinatie van beiden. Diabetes mellitus is een van de meest voorkomende ziektes in onze westerse wereld. In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen diabetes.

Klachten

De symptomen die hierbij kunnen optreden zijn:
 • veel plassen
 • meer dorst
 • gewichtsverlies
 • vermoeidheid
Soms wordt diabetes bij u vastgesteld door meting van de bloedglucosespiegels zonder dat u klachten heeft. Op lange termijn kunnen er complicaties ontstaan in het oog, de nieren en de zenuwen. Door de schade aan de zenuwen kunnen voetproblemen ontstaan. Dit wordt de ‘diabetische voet’ genoemd. Verder hebben mensen met diabetes een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Door bijvoorbeeld het cholesterol en de bloeddruk ook te behandelen wordt de kans hierop verkleind.

Diabetes mellitus is een ziekte waar veel behandelingen voor zijn, maar het is ook een ziekte die niet goed te genezen is. We noemen het daarom een chronische ziekte.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door één of enkele keren uw bloedglucosespiegel te meten door middel van een vingerprik. Dit wordt meestal gedaan door uw huisarts naar aanleiding van uw klachten. lees meer

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Soms wordt diabetes bij toeval ontdekt bij bloedonderzoek dat uw huisarts of specialist heeft aangevraagd vanwege een andere ziekte of aandoening. Na het vasstellen van diabetes mellitus zal er verder bloed- en urineonderzoek worden gedaan om op zoek te gaan naar eventuele complicaties. Ook wordt de bloeddruk bepaald en worden de voeten nagekeken.

Erfelijkheidsonderzoek

Sommige vormen van diabetes zijn gedeeltelijk erfelijk, andere vormen zijn volledig erfelijk. Dat kunnen we onderzoeken met een erfelijkheidsonderzoek. We zoeken dan in uw erfelijk materiaal (DNA of chromosomen) naar een afwijking/verandering die uw klachten verklaart.
 

Alles over een hypo bekijk de filmpjes

Bij een hypo heeft u een te lage bloedsuikerspiegel. In deze filmpjes leert u hoe een hypo ontstaat, wat u voelt, en hoe u reageert op een hypo. lees meer

Alles over een hypo bekijk de filmpjes

Bij een hypoglykemie heeft u een te lage bloedsuikerspiegel. In deze filmpjes leert u hoe een hypoglykemie ontstaat, wat u voelt, en hoe u reageert op een hypoglykemie.Oorzaak Hoe ontstaat het?

Er bestaan verschillende vormen van diabetes mellitus: type 1 en type 2, MODY en diabetes als gevolg van een andere ziekte.
 • Type 1 diabetes komt met name op jongere leeftijd voor, maar kan ook op oudere leeftijd ontstaan.

  lees meer


  Type 1 diabetes

  Bij deze vorm van diabetes is er een ontstekingsproces in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Hierdoor gaan de cellen die insuline produceren uiteindelijk kapot. Daardoor kan het lichaam zelf geen insuline meer maken.

  Toediening van insuline met behulp van injecties of een pomp is dan altijd noodzakelijk.

 • Type 2 diabetes

  Type 2 diabetes hangt meestal samen met overgewicht. Bij type 2 diabetes is er altijd een tekort aan insuline-aanmaak in combinatie met een verminderde gevoeligheid voor insuline (insulineresistentie). Behandeling bestaat uit het aanpassen van de voeding, meer beweging en het gebruik van tabletten en/of insuline. De medicatie is gericht op het verlagen van de bloedsuikers. Daarnaast is vaak medicatie nodig om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen. Deze behandeling verkleint de kans op gevolgen op lange termijn.

 • Andere vormen van diabetes mellitus

  Er bestaan ook vormen van diabetes die het gevolg zijn van een andere ziekte, bijvoorbeeld een ontsteking van de alvleesklier. Een bijzondere vorm van diabetes mellitus is de ziekte MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young). Dit is een erfelijke vorm van diabetes en komt daardoor altijd bij meerder familieleden voor.


Behandeling Wat kunnen we doen?

Onder andere afhankelijk van uw type diabetes mellitus, zijn verschillende behandelingen mogelijk: - het aanpassen van leefstijl, bijvoorbeeld voeding, lichamelijke inspanning - toediening van insuline, met behulp van injecties of met een insulinepomp - tabletten

Waarom naar het Radboudumc?

Onze afdeling staat voor een persoonsgerichte benadering. U wordt behandeld in een multidisciplinair team met internisten, diabetesverpleegkundigen, diëtisten en medisch psychologen. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Op de afdeling is veel kennis van patiënten met een bijzondere vorm van diabetes zoals MODY of patiënten met een aandoening aan de alvleesklier. Ook is er bijzondere expertise over en doen wij onderzoek naar het minder goed voelen van lage bloedsuikers (hypo’s). Dit is vooral een probleem voor patiënten met type 1 diabetes.

Patiënten

Onze patiënten zijn erg tevreden met ons diabetesteam: 84% van onze patiënten geeft onze diabeteszorg een 8 of hoger. U kunt bij resultaten nalezen hoe de patiënten onze diabeteszorg ervaren.

24-uurs dienst

Wij bieden een 24-uurs dienst voor acute vragen en problemen voor alle patiënten die bij ons onder behandeling zijn vanwege diabetes. Die dienst wordt uitgevoerd door medisch specialisten op het gebied van diabetes. Doordat rechtstreeks overleg met ter zake deskundigen 24/7 mogelijk is, kunnen problemen vaak snel worden opgelost en kan een ziekenhuisopname meestal worden voorkomen. 

 

Aandacht voor diabetes D-team

Ook als u om een heel andere reden dan de (ont-)regeling van diabetes bent opgenomen in het Radboudumc, heeft uw diabetes mellitus aandacht nodig. Daar helpt het D-team u graag bij.

lees meer

Voeding bij diabetes

Bij mensen met diabetes maakt het lichaam zelf geen of te weinig insuline aan. Eén van de gevolgen hiervan is een verstoorde verwerking van koolhydraten. lees meer

Kinderdiabetes

Bij diabetes zit er te veel glucose in je bloed. De diabeteszorg en controles vinden plaats bij Vivendia. 

lees meer

Dieet bij CF-gerelateerde diabetes

CF staat voor Cystic Fybriosis en noemen we ook wel taaislijmziekte. Bij CF ontstaat diabetes doordat de alvleesklier niet meer voldoende insuline kan maken. lees meer

Diabetes en een operatie

Als u geopereerd gaat worden zijn er mogelijk aanpassingen in uw diabetes medicatie noodzakelijk. Belangrijke informatie over een operatie en diabetes kunt u hier vinden. lees meer

Prednison en diabetes

Als u prednison gebruikt bij diabetes is het belangrijk de glucosewaarden goed te controleren en de insulinedosering eventueel aan te passen. lees meer

Medische verklaring

Neem een medische verklaring mee op reis met details over uw medicijnen en hulpmiddelen om aan de eisen van sommige landen en vervoerders te voldoen en problemen te voorkomen.

lees meer

Medische verklaring

Als u op reis gaat, is het verstandig om een medische verklaring bij u te hebben. Deze verklaring bevat informatie over de medicijnen en hulpmiddelen die u gebruikt, inclusief insuline, een bloedsuikermeter en glucosehoudend eten of drinken. In sommige landen of bij bepaalde vervoersmaatschappijen kan het verplicht zijn om een dergelijke verklaring bij u te hebben, dus het is belangrijk om vooraf de specifieke vereisten te controleren om eventuele problemen tijdens uw reis te voorkomen.

Hoe regelt u de medische verklaring?

 • Download de voorbeeldbrief (in Word of pdf) en vul onderstaande velden in.  
  • Name (uw naam)
  • Date of birth (uw geboortedatum)
  • Name(s) of the insulin pen(s) used: (naam/namen van uw insulinepennen)
  • Name(s) of the insulin(s) used:  (naam/namen van de insuline die u gebruikt)
  • Name of insulin pomp used: (naam van uw insulinepomp)
  • Name of glucose measurement device: (naam van uw glucosemeter/flash glucosesensor)
  • Name of continuous glucose device: (naam van de continue glucosesensor) 
 • Sla het document op en stuur het via mijnRadboud aan uw diabetesverpleegkundige. 
 • De diabetesverpleegkundige ondertekent de medische verklaring en stuurt het document via mijnRadboud aan u terug.
 • Print het document (inclusief de stempel van de verpleegkundige) en neem het mee op reis. 

Voorbereiden

Als u gaat reizen met diabetes is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Een checklist helpt daarbij. Bekijk alle adviezen voor reizen met diabetes op Diabetes.nl.

 • Medewerkers
 • Intranet