Afdelingen Nierziekten Niertransplantatie Voorlichting: in eigen beheer
BIEB
Belang van BIEB
Uitleg
Bloeddrukmeter kopen
Thuis
bloeddruk meten en noteren
Controlemeting

BIEB

Belang van BIEB


Belang van BIEB

Veel nierpatiƫnten hebben een hoge bloeddruk. Een niertransplantatie verbetert wel de nierfunctie, maar leidt meestal niet tot een lagere bloeddruk. Een hoge bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten. lees meer

Belang van BIEB

Veel nierpatiĆ«nten hebben een hoge bloeddruk. Een niertransplantatie verbetert wel de nierfunctie, maar leidt meestal niet tot een lagere bloeddruk. De medicijnen die u na een transplantatie krijgt om een afstotingsreactie te voorkomen, kunnen voor een verhoogde bloeddruk zorgen. Een hoge bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten. Ook leidt een hoge bloeddruk tot sneller falen van de transplantaatnier. Daarom is het van groot belang om te zorgen voor een goede bloeddruk en een goede meting van de bloeddruk. 

We kunnen uw bloeddruk op de polikliniek meten, maar u kunt ook zelf thuis uw bloeddruk meten. BIEB staat voor Bloeddruk In Eigen Beheer. Uit onderzoek blijkt dat de bloeddruk die thuis gemeten wordt een betere voorspeller is van hart- en vaatziekten en nierschade. Dat komt doordat u thuis uw bloeddruk meet zonder stress van het ziekenhuisbezoek en u uw bloeddruk vaker kunt meten. Daardoor geeft een thuismeting een beter beeld dan een ziekenhuismeting. Ook krijgt u zelf meer inzicht in uw bloeddruk. We vragen u dan ook om na uw niertransplantatie thuis uw bloeddruk te meten.
 

Uitleg


Uitleg bloeddruk meten

Tijdens uw afspraak op de polikliniek informeert uw verpleegkundig specialist of uw arts u over hoe u thuis uw bloeddruk kunt meten. We bespreken hoe vaak u uw bloeddruk moet meten, welke waardes acceptabel zijn en waar u dit kunt noteren.

Bloeddrukmeter kopen


Bloeddrukmeter kopen in apotheek

Van de verpleegkundig specialist of arts ontvangt u op de polikliniek een brief over het aanschaffen van een betrouwbare bloeddrukmeter. Neem deze brief mee naar de apotheek van het Radboudumc. De bloeddrukmeter moet u in de apotheek afrekenen.

Thuis


Thuis uw bloeddruk meten

Het is belangrijk uw bloeddruk op een correcte manier te meten. Een prikkelarme omgeving draagt bij aan een goede meting. lees meer

Thuis uw bloeddruk meten

Het is belangrijk uw bloeddruk op een correcte manier te meten. Een prikkelarme omgeving draagt bij aan een goede meting. Vermijd daarom vlak voor en tijdens de meting prikkels in uw omgeving. Kijk geen televisie en gebruik uw telefoon niet. Zorg dat u de 5 minuten voorafgaand aan het meten rustig aan tafel zit.

U meet uw bloeddruk zowel zittend als staand. Ga op een stoel zitten en plaats beide voeten plat op de vloer en ga met een rechte rug tegen de rugleuning zitten. Schuif de bloeddrukmeter om uw arm ter hoogte van het midden van uw borstbeen. Start de bloeddrukmeter en blijf 5 minuten rustig zitten. De bloeddruk en pols worden gedurende die 5 minuten 3 keer gemeten. Meet daarna uw bloeddruk in een staande houding.
 

Uw bloeddruk noteren

Lees op de bloeddrukmeter uw bloeddruk af. Noteer deze waarde bij voorkeur in uw online dossier via mijnRadboud of anders in uw dagboekje. Mocht uw bloeddruk te hoog of te laag zijn en heeft u klachten zoals duizeligheid of hoofdpijn neem dan contact op met uw arts. naar mijnRadboud

mijnRadboud uw online dossier uw online dossier

Uw bloeddruk kunt u via mijnRadboud in uw online dossier noteren. Dit kan via de website www.radboudumc.nl/mijnradboud of via de mijnRadboud app op uw smartphone of tablet. Heeft u nog geen toegang tot mijnRadboud? Dan kunt u dat bij de balie van de polikliniek of bij de inschrijfbalie activeren. naar mijnRadboud

Controlemeting


Controlemeting op de polikliniek

Elke 3 maanden wordt u uitgenodigd voor een controleafspraak op de polikliniek. Tijdens deze afspraak wordt uw bloeddruk gedurende 20 minuten gemeten. Samen met uw thuismetingen krijgen we daarmee een goed beeld van uw bloeddruk.
  • Medewerkers
  • Intranet