MIEB
Over medicatie
Tijdens uw opname
medicatie sorteren
Thuis
uw medicatie sorteren en innemen
Controle
op de polikliniek

MIEB

Over medicatie


Medicatie­verificatie

Voor uw opname voeren we een medicatieverificatie uit. Een apothekersassistente neemt de medicijnen die u dit moment gebruikt met u door en gaat na of alles klopt. Wij adviseren u om voor uw opname uw actuele medicatielijst bij uw apotheek op te vragen.

Belang van MIEB

Na een niertransplantatie verandert er veel in uw medicatie om een afstotingsreactie tegen te gaan. Door middel van de MIEB kunt u goed voorbereid thuis met uw medicatie verder gaan. lees meer

Belang van MIEB

Na een niertransplantatie verandert er veel in uw medicatie om een afstotingsreactie tegen te gaan. Door middel van de MIEB, dat staat voor medicatie in eigen beheer, gaat u op dag 3 na uw transplantatie zelf uw medicijnen klaarzetten. Zo kunt u goed voorbereid thuis met uw medicatie verder gaan.

Medicatieveiligheid

Zelf de regie nemen in het klaarzetten van uw medicijnen draagt bij aan meer inzicht in uw medicatie en de juiste inname. U legt uw medicijnen zelf klaar en uw verpleegkundige controleert de medicatie voor het innamemoment. Deze controle draagt bij aan een grotere medicatieveiligheid. Eventuele problemen of onduidelijkheden kunt u direct bespreken. Mocht u het sorteren en innemen van de medicijnen niet volledig in eigen beheer kunnen nemen, dan wordt u hier uiteraard in begeleid.
 

Welke medicatie krijgt u?

Na een niertransplantatie krijgt u veel nieuwe medicijnen om een afstotingsreactie tegen te gaan. De 3 belangrijkste medicijnen zijn Mycofenolzuur, Prednisolon en Tacrolimus. Daarnaast kunt u ook medicijnen krijgen om bijwerkingen, zoals botontkalking, tegen te gaan of ter bescherming van uw maag .

Tijdens uw opname


Uw medicatie sorteren tijdens de opname

Op dag 3 na uw niertransplantatie gaat u zelf uw medicatie klaarzetten. U sorteert dan ’s ochtends, met behulp van uw medicatielijst en een medicijnbakje met de innamemomenten, uw medicijnen voor die dag. lees meer

Uw medicatie sorteren tijdens de opname

Op dag 3 na uw niertransplantatie gaat u zelf uw medicatie klaarzetten. U sorteert dan ’s ochtends, met behulp van uw medicatielijst en een medicijnbakje met de innamemomenten, uw medicijnen voor die dag. U bewaart uw medicijnen in uw nachtkastje voorzien van een codeslot. Voor het afgesproken innamemoment controleert uw verpleegkundige de door u klaargezette medicatie. Deze controle draagt bij aan een grotere medicatieveiligheid. Na het innemen van de medicijnen noteert u dit op uw medicatielijst.

Thuis


Thuis uw medicatie sorteren

Door in het ziekenhuis al te starten met het zelf klaarzetten van uw medicijnen, kunt u goed voorbereid thuis met uw medicatie verder gaan. Met behulp van uw medicatielijst die u tijdens uw ontslag ontvangt, kunt u de medicijnen in uw medicijnbakje sorteren per dag en per innamemoment.

Thuis uw medicatie innemen

3 keer per dag neemt u op een vast tijdstip uw medicatie: bij het ontbijt, bij het avondeten en voor u gaat slapen. lees meer

Thuis uw medicatie innemen

3 keer per dag neemt u op een vast tijdstip uw medicatie: bij het ontbijt, bij het avondeten en voor u gaat slapen. U neemt de medicijnen uit uw medicijnbakje en controleert hierbij goed de dag en het tijdstip.
Bij vragen over uw medicatie of onduidelijkheden over de inname kunt u contact opnemen met de secretariaat Nierziekten.
 

Controle

Voor uw afspraak op de poli geen Tacrolimus innemen

Wanneer u na uw niertransplantatie een afspraak op de polikliniek heeft, neemt u op de dag van de afspraak het medicijn Tacrolimus niet in. U neemt dit medicijn mee naar de polikliniek. lees meer

Voor uw afspraak op de poli geen Tacrolimus innemen

Wanneer u na uw niertransplantatie een afspraak op de polikliniek heeft, neemt u op de dag van de afspraak het medicijn Tacrolimus niet in. U neemt dit medicijn mee naar de polikliniek. Op de polikliniek wordt uw bloed geprikt om na te gaan of u de juiste dosering krijgt. Daarna kunt u de Tacrolimus innemen. Als  de Tacrolimusspiegel in het bloed te hoog of te laag is, zal uw arts 2 dagen na uw polibezoek contact met u opnemen. De arts geeft u dan door hoe u de dosering aan moet passen. Noteer de wijziging goed op uw medicatielijst en pas de hoeveelheid Tacrolimus in uw medicijnbakje aan.
  • Medewerkers
  • Intranet