SIEB
Belang van SIEB
Instructie
en materialen
Thuis
bloedsuiker prikken en noteren

SIEB

Belang van SIEB


Belang van SIEB

Na de niertransplantatie krijgt u medicijnen om afstoting van de nier te voorkomen. Deze medicijnen hebben ook bijwerkingen. Eén van de bijwerkingen is dat het de bloedsuikerwaarde kan verhogen. lees meer

Belang van SIEB

Na de niertransplantatie krijgt u medicijnen om afstoting van de nier te voorkomen. Deze medicijnen hebben ook bijwerkingen. Eén van de bijwerkingen is dat het de bloedsuikerwaarde kan verhogen. Wanneer het suikergehalte (de bloedsuikerwaarde) in uw bloed verhoogd is, kunt u diabetes ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om uw bloedsuiker te controleren, ook als u weer thuis bent.

SIEB staat voor suiker in eigen beheer. Wanneer u na uw niertransplantatie naar huis gaat, moet u gedurende 3 maanden uw bloedsuiker prikken en zo uw bloedsuikerwaarde controleren. Mocht uw bloedsuikerwaarde te hoog zijn, dan kan uw arts een aantal preventieve maatregelen nemen om de kans op de ontwikkeling van diabetes te verkleinen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de medicatie of door het geven van advies over leefstijl, bewegen en voeding.

Instructie


Instructie tijdens uw opname

Tijdens uw opname geeft de diabetesverpleegkundige u uitleg over hoe u zelf uw bloedsuiker kunt prikken. Tijdens uw opname, of op de polikliniek leert u zelf uw bloedsuiker prikken. De verpleegkundige begeleidt u hierbij. U kunt met uw vragen altijd bij hem/haar terecht.

Materialen mee naar huis

Wanneer u na uw niertransplantatie naar huis gaat krijgt u van uw verpleegkundige een aantal materialen mee zodat u zelf uw bloedsuiker kunt prikken. lees meer

Materialen mee naar huis

Wanneer u na uw niertransplantatie naar huis gaat krijgt u van uw verpleegkundige een aantal materialen mee zodat u zelf uw bloedsuiker kunt prikken. U krijgt een prikpen met naalden, een bloedsuikermeter met stripjes, gaasjes en een afvalcontainer. U kunt uw bloedsuikerwaardes in uw online dossier in mijnRadboud noteren. Mocht u liever uw waardes op papier bijhouden, dan kunt u het dagboekje gebruiken. Neem dit dagboekje mee als u een afspraak op de polikliniek heeft.

Thuis


Thuis uw bloedsuiker prikken

Wanneer u na uw niertransplantatie thuis bent, controleert u één keer per week op een vaste dag uw bloedsuiker. U prikt die dag uw bloedsuiker op 4 vaste momenten. lees meer

Thuis uw bloedsuiker prikken

Wanneer u na uw niertransplantatie thuis bent, controleert u één keer per week op een vaste dag uw bloedsuiker. Bijvoorbeeld elke maandag. U prikt die dag uw bloedsuiker op 4 vaste momenten: 1,5 uur na het ontbijt, 1,5 uur na de lunch, 1,5 uur na het avondeten en voordat u gaat slapen.

Een goede hygiëne voor het prikken is belangrijk. Was daarom voor het prikken altijd eerst uw handen. Prik vervolgens met de prikpen met een nieuwe naald in uw vinger en veeg de eerste druppel bloed met een gaasje weg. De volgende druppel vangt u op met de strip van de bloedsuikermeter, waarna u de bloedsuikerwaarde kunt aflezen.

Verwijder de gebruikte naald uit de prikpen en stop die in de afvalcontainer. Gooi ook de strip van de bloedsuikermeter en het gaasje weg.

Uw bloedsuiker­waarde noteren

Lees op de bloedsuikermeter de bloedsuikerwaarde af. Noteer deze waarde bij voorkeur in mijnRadboud of anders in uw dagboekje. lees meer

Uw bloedsuiker­waarde noteren

Lees op de bloedsuikermeter de bloedsuikerwaarde af. Noteer deze waarde bij voorkeur in mijnRadboud of anders in uw dagboekje. Als de bloedsuikerwaarde bij 2 opeenvolgende metingen hoger is dan 15.0 mmol/l, neem dan de volgende werkdag telefonisch contact  op met uw diabetesverpleegkundige. De verpleegkundige kijkt samen met u of er preventieve maatregelen genomen moeten worden om de kans op ontwikkeling van diabetes te verkleinen.

mijnRadboud uw online dossier

Uw bloedsuikerwaarde kunt u via mijnRadboud in uw online dossier noteren. Dit kan via de website of via de mijnRadboud app op uw smartphone of tablet. Heeft u nog geen toegang tot mijnRadboud? Dan kunt u dat bij de balie van de polikliniek of bij de inschrijfbalie activeren. naar mijnRadboud
  • Medewerkers
  • Intranet