Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Binnen het spreekuur Tandheelkundige Slaapgeneeskunde verzorgen wij de tandheelkundige behandeling bij slaapgerelateerde problemen zoals:
  • Obstructief slaapapneu syndroom (OSAS)
  • Snurken
  • Tandenknarsen of kaakklemmen gedurende de slaap (slaap bruxisme)
  • Slaapgerelateerde pijnklachten in het kauwstelsel

Contact

Afdeling Tandheelkunde, Centrum voor Complexe Tandheelkunde (CCT)

Bezoekadres: Philips van Leydenlaan 25, 6525 EX Nijmegen
(024) 361 40 27
contact

Verwijzing

Wilt u voor de eerste keer een afspraak maken? Dan heeft u een verwijsbrief nodig van bijvoorbeeld uw tandarts, huisarts of een slaapgeneeskunde arts (zoals een longarts, neuroloog of KNO-arts met expertise in slaapproblemen). lees meer

Verwijzing

Wilt u voor de eerste keer een afspraak maken? Dan heeft u een verwijsbrief nodig van bijvoorbeeld uw tandarts, huisarts of een slaapgeneeskunde arts (zoals een longarts, neuroloog of KNO-arts met expertise in slaapproblemen). Deze verwijsbrief kunt op opsturen naar:
 
T.a.v. Spreekuur Tandheelkundige Slaapgeneeskunde

Kliniek voor Orofaciale Pijn en Disfunctie
Afdeling Tandheelkunde (CCT)

Radboudumc
Huispost 309
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen
 
U kunt ons de verwijsbrief ook mailen naar cct@radboudumc.nl

Wij nemen contact met u op om een afspraak te maken.
Daarnaast ontvangt u een set standaard vragenlijsten om in te vullen voordat u bij ons op intake komt.

NB: Heeft u reeds voor uw klachten slaaponderzoek ondergaan? Dan verzoeken wij u om de uitslag met de verwijzing mee te sturen. Dit is van belang voor de diagnostiek en in sommige gevallen ook voor de vergoeding van kosten.


Eerste afspraak

Komt u voor de eerste keer? Meldt u dan bij de receptie (route 308). Neem uw verzekeringspas mee en uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. lees meer

Kosten van uw behandeling

We maken gebruik van de landelijk vastgestelde NZA tarieven voor Tandheelkunde. Uw behandelaar bespreekt met u de kosten voor uw behandeling. In sommige gevallen komen deze kosten in aanmerking voor (een aanvraag voor) vergoeding door uw zorgverzekeraar. Uw behandelaar zal dit dan met u bespreken. lees meer

Kosten van uw behandeling

We maken gebruik van de landelijk vastgestelde NZA tarieven voor Tandheelkunde.

Uw behandelaar bespreekt met u de kosten voor uw behandeling. In sommige gevallen komen deze kosten in aanmerking voor (een aanvraag voor) vergoeding door uw zorgverzekeraar. Uw behandelaar zal dit dan met u bespreken.

Is bij u sprake van OSAS dat objectief vastgesteld is aan de hand van slaaponderzoek, en heeft u klachten passend bij OSAS? Dan wordt uw MRA-behandeling volledig vergoed vanuit de basiszorg.

De NZA tarievenlijst voor tandheelkunde vindt u hier.


Onze behandelaars en samenwerkende specialisten

Er werken tandartsen die deskundig zijn op het vakgebied Tandheelkundige Sleepgeneeskunde. Deze tandartsen hebben expertise in slaapproblemen relevant voor de tandheelkunde en de tandheelkundige aanpak daarvan. Ze werken zo nodig samen met andere tandheelkundige en (para)medische disciplines. lees meer

Onze behandelaars en samenwerkende specialisten

Er werken tandartsen die deskundig zijn op het vakgebied Tandheelkundige Sleepgeneeskunde. Deze tandartsen hebben expertise in slaapproblemen relevant voor de tandheelkunde en de tandheelkundige aanpak daarvan. Ze werken zo nodig samen met andere tandheelkundige en (para)medische disciplines.

Samenwerking

Op tandheelkundig gebied binnen Radboudumc werken we samen met de kliniek voor Orthodontie van onze Afdeling Tandheelkunde en de Afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Daarnaast werken samen met andere specialisten van belang bij slaapgerelateerde problemen, zoals longartsen, KNO-artsen en neurologen.

We staan in verbinding met slaapcentra zoals het Slaapcentrum van het Canisus-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en de Polikliniek Slaap van Radboudumc.

Daarnaast staan we in verbinding met de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde.


Behandeling

Op basis van de intake en de onderzoeken stellen we een behandelplan voor u op. Als het nodig is bespreken we dit plan eerst binnen ons team en maken we een afspraak met u om het behandelplan door te spreken. lees meer

Behandeling

Op basis van de intake en de onderzoeken stellen we een behandelplan voor u op. Als het nodig is bespreken we dit plan eerst binnen ons team en maken we een afspraak met u om het behandelplan door te spreken. De behandeling kan bestaan bijvoorbeeld uit:



Hoe ziet een behandeltraject eruit?

We beginnen met een intakeconsult. Tijdens dit consult bespreken we uw klachten zodat we ze goed in kaart kunnen brengen. Ook kijken we in uw mond en onderzoeken we hoe uw kaken functioneren. Wanneer het nodig is, maken we (röntgen)foto’s. lees meer

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

We beginnen met een intakeconsult. Tijdens dit consult bespreken we uw klachten zodat we ze goed in kaart kunnen brengen. Ook kijken we in uw mond en onderzoeken we hoe uw kaken functioneren. Wanneer het nodig is, maken we (röntgen)foto’s.  

Soms is er aanvullende diagnostiek of bepaalde voorbehandelingen nodig voordat wij kunnen starten met de behandeling. Uw behandelaar zal dan het vervolgtraject met u bespreken.

Wanneer de behandeling kan starten én u hiervoor instemt, dan gaan we voor u aan de slag. U krijgt meestal een reeks afspraken. Afhankelijk van de type behandeling kunnen tijdens deze afspraken bijvoorbeeld (digitale) gebitsafdrukken worden genomen, een mondapparaat (een snurk- of apneubeugel) geplaatst, gecontroleerd of bijgesteld, of ontvangt u bepaalde instructies.

In geval van behandeling met een apneubeugel naar aanleiding van OSAS, dan zal uw behandelaar u tevens insturen voor evaluatie van OSAS door middel van herhaald slaaponderzoek.

Bij een apneubeugel behandeling worden ook re-call afspraken gepland in de loop van de tijd.

Wij werken zo veel mogelijk digitaal. Bijvoorbeeld voor het maken van gebitsafdrukken gebruiken wij tegenwoordig modern digitaal apparatuur waarmee uw gebit gescand wordt. Dat is minder belastend en nauwkeuriger.


Weten­schappelijk onderzoek en onderwijs

In onze kliniek vragen we alle patiënten toestemming om hun gegevens te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Vanzelfsprekend worden deze gegevens vertrouwelijk en anoniem verwerkt.
  • Medewerkers
  • Intranet