Patiëntenzorg Aandoeningen Alfa-1-antitrypsine

Wat is AAT?

Alfa-1-antitrypsine deficiëntie (AAT) is een erfelijke aandoening van de longen en de lever. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

lees meer

Wat is AAT?

Alfa-1-antitrypsine deficiëntie (AAT) is een erfelijke  aandoening van de longen en de lever. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Bij AAT heeft iemand te weinig van de stof alfa-1-antitrypsine. Hierdoor kan schade aan organen ontstaan, vooral aan de longen en de lever. De elasticiteit van de longen neemt af en gaat de rek uit de longblaasjes. Als gevolg hiervan kunnen de longblaasjes niet meer goed zuurstof en koolzuurgas uitwisselen.  Dit wordt versneld als u rookt. Hierdoor kan er al op jonge leeftijd ernstige emfyseem ontstaan. De functie van de longen wordt minder en dit kan niet meer herstellen. Stoppen met roken is daarom essentieel. Via uw huisarts kunt u hiervoor ondersteuning krijgen.

Lees meer informatie over stoppen met roken.


Contact

Afdeling Longziekten

Longziekten
(024) 361 45 79
contactformulier

Onderzoeken wat kunt u verwachten?

Om een goede diagnose te stellen, doen we één of meerdere onderzoeken. lees meer

Onderzoeken wat kunt u verwachten?

Om een goede diagnose te stellen, doen we één of meerdere onderzoeken.

Behandeling wat kunnen we doen?

Het belangrijkste bij AAT is om niet meer te roken. Verder bestaat behandeling uit het gebruik van inhalatiemedicatie. lees meer

Behandeling wat kunnen we doen?

Het belangrijkste bij AAT is om niet meer te roken. Verder bestaat behandeling uit het gebruik van inhalatiemedicatie.

Goede voeding, voldoende bewegen en een gezond gewicht zijn ook belangrijk. Soms kan een diëtiste of fysiotherapeut hierbij helpen. Sommige patiënten hebben een intensiever revalidatietraject nodig.
 
Lever- en/of longtransplantatie behoren ook tot de mogelijkheden.


Symptomen

AAT is te merken aan een piepende ademhaling, kortademigheid en moeite met inspannen. Verder kan iemand last hebben van vermoeidheid. Daarnaast kunnen er infecties van de luchtwegen ontstaan.

lees meer

Symptomen

AAT is te merken aan een piepende ademhaling, kortademigheid en moeite met inspannen. Verder kan iemand last hebben van vermoeidheid. Daarnaast kunnen er infecties van de luchtwegenontstaan. Vaak krijgen mensen met AAT longemfyseem. Iemand met longemfyseem heeft moeite met de ademhaling en hoest veel. Meestal beginnen de kenmerken van alfa-1-antitrypsine deficiëntie op volwassen leeftijd.
Soms raakt bij alfa-1-antitrypsine deficiëntie ook de lever beschadigd. Bij kinderen kan de leverschade te zien zijn aan een gele huid en geel oogwit. Op volwassen leeftijd kan dit leiden tot een opgezette buik, gele huid, geel oogwit, en opgezwollen voeten of benen. De symptomen verschillen per persoon.


Stoppen met roken

Roken is slecht voor uw longen en andere organen. We raden u daarom aan om te stoppen met roken. Via uw huisarts kunt u hiervoor ondersteuning krijgen.

website: Ik stop nu

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet