COPD


Wat is COPD?

De meest voorkomende longziekten zijn astma en COPD ('Chronic Obstructive Pulmonary Disease'). Door vernauwde luchtwegen is de uitademing verstoord.

lees meer

Wat is COPD?

Bij COPD is er sprake van een blijvende stoornis in de uitademing doordat de longen zijn beschadigd, meestal veroorzaakt door roken. Ademen is moeilijker en u hebt minder energie. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. 

COPD is een verzamelnaam voor:   

•Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.  

•Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen. 

COPD komt tot uiting en verergert veelal door (nog onbekende genetische) aangeboren factoren en blootstelling aan omgevingsfactoren als allergenen, prikkelende dampen en gassen, klimaatfactoren, fijnstof en sigarettenrook. COPD is een aandoening die zich pas manifesteert op volwassen leeftijd.


Contact

Afdeling Longziekten
024 361 11 11 (Dekkerswald) en 024 361 45 79 (Nijmegen)


Onderzoeken Wat kunt u verwachten?

  • Met een 6 minuten looptest meten we hoe groot de afstand is die u lopend af kunt leggen in 6 minuten. Daarbij meten we ook het zuurstofgehalte in uw bloed en de hoogte van uw hartslag. lees meer


Behandeling Wat kunnen we doen?

De behandeling van COPD kan bestaan uit inhalatiemedicatie. Daarnaast wordt roken zeer sterk afgeraden, omdat dit de oorzaak is van het ziektebeeld.

lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

De behandeling van COPD kan bestaan uit inhalatiemedicatie. Daarnaast wordt roken zeer sterk afgeraden, omdat dit de oorzaak is van het ziektebeeld. Doorgaan met roken verslechtert de longfunctie.

Dieetbehandeling

Als u COPD heeft, kunt u om verschillende redenen minder eten. Het kan bijvoorbeeld teveel energie kosten om boodschappen te doen of te koken. Ook hebben angst en gebrek aan lichamelijke activiteit invloed op de eetlust. Hierdoor kunt u gewicht verliezen. Gewichtsverlies kan ook optreden door ontstekingen die veel energie vragen. Als gevolg heeft u een groter risico op ondervoeding. Symptomen hiervan zijn:

  • verminderde weerstand
  • spierafbraak
  • verminderd welzijn
  • verminderde eetlust
Een diëtist kan u begeleiden bij het herstellen en behouden van gewicht en conditie.

Exacerbatie bij COPD

Wanneer schakel je welke hulp in?

ga verder

Exacerbatie bij COPD

In deze folder vindt u informatie over exacerbatie bij COPD en welke hulp u kunt inschakelen.

mijnKoers voor patiënten met COPD

mijnKoers geeft u inzicht in uw aandoening en meer controle over uw klachten

lees meer

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer
inloggen