Patiëntenzorg Aandoeningen Alvleesklierkanker

Wat is alvleesklier­kanker?

Alvleesklierkanker is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Het is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen ongeveer 2.500 mensen per jaar alvleesklierkanker.

lees meer

Wat is alvleesklier­kanker?

Alvleesklierkanker is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Het is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen ongeveer 2.500 mensen per jaar alvleesklierkanker.Contact

Polikliniek Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer

Meedoen aan onderzoek

De afdeling Heelkunde is intensief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Kijk hier voor informatie over onderzoeken waar u mogelijk aan mee zou kunnen doen.

lees meer


Vijf vragen aan prof. dr. Kees van Laarhoven

1 Welke betekenis heeft uw zorgpad voor de regio?

In het afgelopen decennium is er veel veranderd in de zorg voor patiënten met alvleesklierkanker. Operaties aan de alvleesklier vinden nog maar in een beperkt aantal Nederlandse ziekenhuizen plaats. Het Radboudumc is een van de centra in Nederland waar de meeste alvleesklierchirurgie wordt uitgevoerd. Veel van de niet-chirurgische behandeling vindt plaats in de ziekenhuizen om ons heen. We voelen ons gezamenlijk verantwoordelijk voor de behandeling van onze patiënten en koesteren de goede relatie met onze verwijzers.

2 Wat heeft uw zorgpad wetenschappelijk bereikt en wat merkt de patiënt hiervan?

In het Radboudumc verrichten we veel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van alvleesklierkanker. Hierbij zetten we sterk in op methoden om zo goed mogelijk vast te stellen in welk stadium de tumor is, en zo de beste behandeling voor de patiënt te kunnen selecteren. Het doel is onder- en overbehandeling te voorkomen, zodat patiënten de beste kansen krijgen zonder zinloze risico’s.

3 Welke veranderingen in de patiëntenzorg kunnen we verwachten?

Speerpunt van het Radboudumc is persoonsgerichte en innovatieve zorg. Binnen het zorgpad voor alvleesklierkanker willen we de zorg dichter bij de patiënt brengen door beter gebruik te maken van digitale middelen en zowel patiënten als ons regionale netwerk hierin mee te nemen. Op die manier denken we in staat te gaan zijn, ondanks de grote regio die we bedienen, om toch heel laagdrempelig benaderbaar te zijn en de patiënt en verwijzers optimaal bij hun zorgproces te kunnen betrekken.

4 Hoe ervaren patiënten het om een vast aanspreekpunt te hebben?

Al sinds geruime tijd spelen de casemanagers bij ons een belangrijke spilfunctie in de zorg voor patiënten met alvleesklierkanker. De casemanagers zijn, anders dan de artsen, altijd goed bereikbaar en zijn als geen ander op de hoogte van hoe het zorgpad eruit ziet, waar patiënten gewenste ondersteuning kunnen krijgen, en nog veel meer. Keer op keer krijgen we bij uitvraag van patiëntervaringen te horen hoe zeer deze inbreng wordt gewaardeerd.

5 Waarom zouden patiënten voor het Radboudumc moeten kiezen?

Het belangrijkste is dat de patiënt voor een intensief traject als een behandeling voor alvleesklierkanker vertrouwen heeft in zijn behandelaars. Wij denken dat de beste basis voor dat vertrouwen is dat we oprechte aandacht hebben voor de patiënt en gezamenlijk tot beslissingen en behandelkeuzes komen. Daarnaast zijn de resultaten van de alvleesklieroperaties in het Radboudumc erg goed, onder andere ten aanzien van complicaties en duur van de ziekenhuisopname na de operatie.


Trots op de waardering van de patiënten

"De waardering van de patiënten voor onze zorg is hoog, dat maakt me oprecht trots." lees meer

Trots op de waardering van de patiënten

Prof. dr. Kees van Laarhoven:

"De waardering van de patiënten voor onze zorg is hoog, dat maakt me oprecht trots. Ik denk dat dit komt door de uitgesproken drive van ons team. Patiënten merken dat; daar ben ik eigenlijk het meest trots op. Met alle verschillende specialisten zetten we ons in voor vernieuwing gericht op de beste kwaliteit van leven voor onze patiënten.Écht nieuw en innovatief is de start van de Integratieve Pancreas Polikliniek. Hierbij bieden we alle patiënten met alvleesklierkanker een heel breed pakket van mogelijke aanvullende behandelingen aan zoals: accupunctuur, yoga, mindfulness, stressreductie- en massagetherapie. In een multidisciplinaire benadering wordt mét de patiënt gekeken welke aanvullende behandeling de patiënt maximaal voorbereid op een intensieve behandelperiode met bijvoorbeeld operatie en/of chemotherapie, en de patiënt beter door de herstelfase na behandeling laat komen. Daarnaast biedt dit de patiënt meer regie op zijn leven en welzijn in de toekomst na de behandeling. Echt innovatief omdat die complementaire benadering van ziekte en gezond gedrag baanbrekend is in de huidige academische zorg, en aangetoond is dat dit aansluit op de behoefte van 60% van alle patiënten."

Gastro-intestinale en Oncologische chirurgie


Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.

Team Alvleesklierkanker


Afdeling Heelkunde

De afdeling Heelkunde behandelt patiënten met een groot aantal ziektebeelden. U kunt bij ons terecht voor zeer complexe én voor relatief kleine chirurgische ingrepen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet