Patiëntenzorg Aandoeningen Alvleesklierkanker Onderzoeken en Behandelingen
Algemene informatie
Alvleesklierkanker
Diagnosefase
Onderzoeken
Uitslag
Gesprek met de arts
Behandelfase
Doel van de behandeling
Behandelmogelijkheden
Vervolg
Na de behandeling

Algemene informatie

Alvleesklierkanker


Wat is alvleesklier­kanker?

Alvleesklierkanker is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Het is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen ongeveer 2.500 mensen per jaar alvleesklierkanker.

lees meer

Wat is alvleesklier­kanker?

Alvleesklierkanker is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Het is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen ongeveer 2.500 mensen per jaar alvleesklierkanker.Contact

Afdeling Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Diagnosefase

Onderzoeken


Onderzoeken om de diagnose te stellen

In de diagnosefase ondergaat u een aantal onderzoeken om vast te stellen wat de oorzaak is van uw klachten, of u alvleesklierkanker heeft, en zo ja hoe ernstig de kanker is.

lees meer

Onderzoeken om de diagnose te stellen

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij alvleesklierkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Deze zal u lichamelijk onderzoeken. Als uw huisarts een verdenking op alvleesklierkanker heeft, verwijst hij of zij u door naar een specialist. De specialist doet enkele onderzoeken om vast te stellen of u alvleesklierkanker heeft, en zo ja hoe ernstig de kanker is.

De uitslag

Nadat alle onderzoeken zijn afgerond worden de uitslagen besproken in een multicisciplinair overleg (MDO). Aan de hand van de uitslagen wordt het duidelijk of u wel of geen alvleesklierkanker heeft en hoe uitgebreid de ziekte is. Ook wordt er in het team bekeken of en zo ja welke behandelmogelijkheden er voor u zijn. 


Bloedonderzoek

We kunnen in uw bloed onderzoeken of u een afsluiting van de galwegen heeft en hoe goed uw nieren en lever werken.


CT-scan

Een CT-scan is een methode om gedetailleerde foto's van het lichaam te maken. Hierop is een eventuele tumor in de alvleesklier vaak zichtbaar.

lees meer

CT-scan

CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan is een methode om gedetailleerde foto's van het lichaam te maken. Hierop is een eventuele tumor in de alvleesklier vaak zichtbaar. Bovendien is vast te stellen of de tumor in de omgeving is doorgegroeid en of u uitzaaiingen heeft in lymfeklieren, buikvlies of andere organen.


Echografie

Met een echografie kunnen uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm.

lees meer

Echografie

Met een echografie kunnen uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien, of andere oorzaken van uw klachten zoals galstenen of een ontsteking. Soms wordt er niet voor een echo gekozen maar direct een CT-scan gemaakt.


MRI-scan

MRI is met name van aanvullende waarde op het moment dat er naar aanleiding van de CT-scan twijfel is over de aard van bepaalde afwijkingen in de alvleesklier of lever.

lees meer

MRI-scan

MRI staat voor magnetische resonantie beeldvorming. Een MRI-scan is een methode om op een andere manier dan de CT-scan gedetaileerde foto’s te maken van het lichaam. MRI is met name van aanvullende waarde op het moment dat er naar aanleiding van de CT-scan twijfel is over de aard van bepaalde afwijkingen in de alvleesklier of lever.

MRCP

Een MRCP is een speciale vorm van een MRI. De galwegen, het begin van de dunne darm en de alvleesklier zijn erop te zien.


Endoscopie

Endoscopie betekent letterlijk ‘binnen kijken’. Het is een methode waarbij een flexibele camera via de mond in de maag en twaalfvingerige darm kan worden gebracht om de organen van binnen te bekijken.

lees meer

Endoscopie

Endoscopie betekent letterlijk ‘binnen kijken’. Het is een methode waarbij een flexibele camera via de mond in de maag en twaalfvingerige darm kan worden gebracht om de organen van binnen te bekijken. Specifieke vormen van endoscopie zijn de EUS (endoscopische ultrasonografie) en de ERCP (endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie).

  • Met de EUS kunnen hele betrouwbare beelden van de alvleesklier gemaakt worden door middel van echografie door de maag of darmwand heen. Bovendien kan in een afwijkend gebied geprikt worden om weefsel te verkrijgen (biopt). Dit weefsel kan dan onder de microscoop worden onderzocht om te zien of het kanker is of iets anders.
  • Een ERCP wordt vooral verricht bij afsluiting van de galbuizen. Bij een ERCP wordt contrastmiddel in de galbuizen en alvleesklierbuis gespoten waardoor onregelmatigheden aan deze buizen kunnen worden bekeken. Ook kan er weefsel verkregen worden (biopt) en een buisje (stent) in een dichtzittende galbuis geplaatst worden om geelzucht te behandelen.

Punctie

Bij een punctie prikt de arts met een dunne naald in het afwijkende weefsel en zuigt cellen of vocht op. Een patholoog onderzoekt deze cellen later in het laboratorium onder de microscoop.

lees meer

Punctie

Bij een punctie prikt de arts met een dunne naald in het afwijkende weefsel en zuigt cellen op. De MDL-arts kan een punctie doen vanuit de darm tijdens een endo-echo onderzoek.

Een punctie kan ook van buitenaf gebeuren, met een naald door de huid. De arts (radioloog) kijkt dan met behulp van een echo of CT-scan waar het beste geprikt kan worden om een stukje van de tumor te verzamelen.

Vervolgens onderzoekt de patholoog de cellen in het laboratorium onder de microscoop, en kan dan zien of het om alvleesklierkanker gaat.

Een punctie is meestal nodig als de alvleesklierkanker niet meer weggehaald kan worden met een operatie, bijvoorbeeld bij uitzaaiingen in de lever. De cellen laten dan zien welke behandeling u kunt krijgen.

Uitslag

Gesprek met de arts


Tips voor het gesprek met uw zorgverlener

Als u bij een arts bent voor een behandeling of onderzoek, komt u vaak voor keuzes te staan. U kunt uw behandelwensen met uw arts bespreken en samen beslissingen nemen.

Behandelfase

Doel van de behandeling


Doel van de behandeling

Alvleesklierkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Vaak is de tumor dan al groot of uitgezaaid. Behandelingen kunnen met verschillende doelen gebeuren: curatief (op genezing gericht) of palliatief (op klachten vermindering gericht). Soms wordt ervoor gekozen de kanker niet meer te behandelen. 

lees meer

Doel van de behandeling

Alvleesklierkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Vaak is de tumor dan al groot of uitgezaaid. Behandelingen kunnen met verschillende doelen gebeuren: curatief (op genezing gericht) of palliatief (op klachten vermindering gericht). Soms wordt ervoor gekozen de kanker niet meer te behandelen. Dan richt de begeleiding zich puur op verminderen van eventuele klachten en op de kwaliteit van leven.Wel of niet (doorgaan met) behandelen

De meeste behandelingen bij alvleesklierkanker hebben bijwerkingen. Het is belangrijk om samen met uw arts te kijken of de voordelen van een behandeling groter zijn dan de mogelijke nadelen.

lees meer

Wel of niet (doorgaan met) behandelen

De meeste behandelingen bij alvleesklierkanker hebben bijwerkingen. Het is belangrijk om samen met uw arts te kijken of de voordelen van een behandeling groter zijn dan de mogelijke nadelen.

U kunt ook op elk moment besluiten om te stoppen met een behandeling als deze bijvoorbeeld te zwaar wordt voor u of steeds minder goed werkt. Misschien wilt u niet (meer) naar het ziekenhuis of vindt u andere dingen belangrijker, bijvoorbeeld om de tijd die u nog heeft op een zo prettig mogelijke manier door te brengen.

Het helpt om te praten over wel of niet (doorgaan met) behandelen, bijvoorbeeld met uw partner, kinderen, vrienden, arts of verpleegkundige.

Het is ook goed om met hen te praten over wat u belangrijk vindt nu u een ernstige ziekte als alvleesklierkanker heeft en wat uw wensen en grenzen zijn. U kunt hier ook u met uw arts over praten.

Wilt u hulp bij het nadenken over wensen voor zorg en behandeling? Gebruik dan de keuzehulp op thuisarts.nl.


Samen beslissen

Als u bij een arts bent voor een behandeling of onderzoek, komt u vaak voor een beslissing te staan. Een operatie, medicijnen, of toch liever nog even wachten? Doorbehandelen of stoppen? Meerdere opties zijn mogelijk, maar welke past het beste bij u?

lees meer

Behandelmogelijkheden


Behandeling van alvleesklier­kanker

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van waar in de alvleesklier de kanker groeit, of er sprake is van uitzaaiingen of doorgroei in de omliggende organen, en uw algehele conditie. lees meer

Behandeling van alvleesklier­kanker

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van waar in de alvleesklier de kanker groeit, of er sprake is van uitzaaiingen of doorgroei in de omliggende organen, en uw algehele conditie. Uw arts bespreekt de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling.

De behandeling kan als doel hebben om te genezen of als dat niet meer mogelijk is de ziekte te remmen. Er is alleen maar kans op genezing op het moment dat er geen uitzaaiingen zijn en de kanker met een operatie verwijderd kan worden. Als er sprake is van uitzaaiingen of als de kanker niet met een operatie verwijderd kan worden, kunt u chemotherapie krijgen. Dit heeft als doel de ziekte te remmen. In sommige situaties is na chemotherapie alsnog een operatie mogelijk.


Behandeling Whipple-operatie

Bij deze operatie haalt de chirurg het deel van de alvleesklier waarin de tumor zit, de twaalfvingerige darm, de galblaas en een groot deel van de gal weg. lees meer

Vervolg

Na de behandeling


Nazorg en ondersteunende zorg

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar zijn voor u en uw naasten. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk vlak kunnen u en uw naasten tegen dingen aanlopen.

lees meer

Nazorg en ondersteunende zorg

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar zijn voor u en uw naasten. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk vlak kunnen u en uw naasten tegen dingen aanlopen.

Uw casemanager bespreekt met u welke problemen u mogelijk ervaart op lichamelijk emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Geef aan waar u tegenaan loopt dan kunnen de casemanager en behandelend arts samen met u kijken wie u het beste kan ondersteunen.


Aanvullende informatie

Lees hier meer aanvullende informatie over uiteenlopende onderwerpen die relevant zijn voor mensen die alvleesklierkanker hebben (gehad). lees meer

Aanvullende informatie

De volgende websites kunnen u voorzien in extra informatie rondom uiteenlopende onderwerpen die mogelijk relevant zijn voor u.Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet