Patientenzorg Aandoeningen Alvleesklier--kanker Onderzoeken en Behandelingen
Diagnosefase
Onderzoek
Diagnose-onderzoek
Behandelfase
Behandeling

Diagnosefase

Diagnose-onderzoek


Onderzoeken om de diagnose te stellen

In de diagnosefase ondergaat u een aantal onderzoeken om vast te stellen wat de oorzaak is van uw klachten, of u alvleesklierkanker heeft, en zo ja hoe ernstig de kanker is. lees meer

Onderzoeken om de diagnose te stellen

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij alvleesklierkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Deze zal u lichamelijk onderzoeken. Als uw huisarts een verdenking op alvleesklierkanker heeft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist. De specialist doet waarschijnlijk enkele van de volgende onderzoeken bij u om vast te stellen of u alvleesklierkanker heeft, en zo ja hoe ernstig de kanker is:

  • bloedonderzoek
  • echografie
  • CT-scan
  • MRI-scan
  • endoscopie

Bloedonderzoek bij alvleesklier­kanker

We kunnen in uw bloed onderzoeken of u een afsluiting van de galwegen heeft en hoe goed uw nieren en lever werken.

Echografie bij alvleesklier­kanker

Met een echografie kunnen uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. lees meer

Echografie bij alvleesklier­kanker

Met een echografie kunnen uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien, of andere oorzaken van uw klachten zoals galstenen of een ontsteking. Soms wordt er niet voor een echo gekozen maar direct een CT-scan gemaakt.


CT-scan bij alvleesklier­kanker

Een CT-scan is een methode om gedetailleerde foto's van het lichaam te maken. Hierop is een eventuele tumor in de alvleesklier vaak zichtbaar. lees meer

CT-scan bij alvleesklier­kanker

CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan is een methode om gedetailleerde foto's van het lichaam te maken. Hierop is een eventuele tumor in de alvleesklier vaak zichtbaar. Bovendien is vast te stellen of de tumor in de omgeving is doorgegroeid en of u uitzaaiingen heeft in lymfeklieren, buikvlies of andere organen.


MRI-scan bij alvleesklier­kanker

MRI is met name van aanvullende waarde op het moment dat er naar aanleiding van de CT-scan twijfel is over de aard van bepaalde afwijkingen in de alvleesklier of lever. lees meer

MRI-scan bij alvleesklier­kanker

MRI staat voor magnetische resonantie beeldvorming. Een MRI-scan is een methode om op een andere manier dan de CT-scan gedetaileerde foto’s te maken van het lichaam. MRI is met name van aanvullende waarde op het moment dat er naar aanleiding van de CT-scan twijfel is over de aard van bepaalde afwijkingen in de alvleesklier of lever.


Endoscopie bij alvleesklier­kanker

Endoscopie betekent letterlijk ‘binnen kijken’. Het is een methode waarbij een flexibele camera via de mond in de maag en twaalfvingerige darm kan worden gebracht om de organen van binnen te bekijken. lees meer

Endoscopie bij alvleesklier­kanker

Endoscopie betekent letterlijk ‘binnen kijken’. Het is een methode waarbij een flexibele camera via de mond in de maag en twaalfvingerige darm kan worden gebracht om de organen van binnen te bekijken. Specifieke vormen van endoscopie zijn de EUS (endoscopische ultrasonografie) en de ERCP (endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie).

  • Met de EUS kunnen hele betrouwbare beelden van de alvleesklier gemaakt worden door middel van echografie door de maag of darmwand heen. Bovendien kan in een afwijkend gebied geprikt worden om weefsel te verkrijgen (biopt). Dit weefsel kan dan onder de microscoop worden onderzocht om te zien of het kanker is of iets anders.
  • Een ERCP wordt vooral verricht bij afsluiting van de galbuizen. Bij een ERCP wordt contrastmiddel in de galbuizen en alvleesklierbuis gespoten waardoor onregelmatigheden aan deze buizen kunnen worden bekeken. Ook kan er weefsel verkregen worden (biopt) en een buisje (stent) in een dichtzittende galbuis geplaatst worden om geelzucht te behandelen.

Behandelfase

Behandeling


Behandeling van alvleesklier­kanker

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van waar in de alvleesklier de kanker groeit, of er sprake is van uitzaaiingen of doorgroei in de omliggende organen, en uw algehele conditie. lees meer

Behandeling van alvleesklier­kanker

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van waar in de alvleesklier de kanker groeit, of er sprake is van uitzaaiingen of doorgroei in de omliggende organen, en uw algehele conditie. Uw arts bespreekt de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling.

De behandeling kan als doel hebben om te genezen of als dat niet meer mogelijk is de ziekte te remmen. Er is alleen maar kans op genezing op het moment dat er geen uitzaaiingen zijn en de kanker met een operatie verwijderd kan worden. Als er sprake is van uitzaaiingen of als de kanker niet met een operatie verwijderd kan worden, kunt u chemotherapie krijgen. Dit heeft als doel de ziekte te remmen. In sommige situaties is na chemotherapie alsnog een operatie mogelijk.


Behandeling Whipple-operatie

Bij deze operatie haalt de chirurg het deel van de alvleesklier waarin de tumor zit, de twaalfvingerige darm, de galblaas en een groot deel van de gal weg. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet