Patientenzorg Onderzoeken Echografie op Radiologie

Waarom een echografie?

Het doel van dit onderzoek is om met behulp van echografie beeldvorming te krijgen van uw organen.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25
contact

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Om een goed resultaat te krijgen, moet u een voorbereiding volgen. bij een echo van de buik of prostaat. Bij elke echografie mag u maximaal één begeleider meenemen.

lees meer

Voor het onderzoek

Om rekening mee te houden

Komt u samen met familie of ander gezelschap naar de afdeling Radiologie, dan kan er tijdens het echo-onderzoek eventueel één begeleider bij u blijven. Daarnaast adviseren we u om gemakkelijke kleding te dragen. Om een goed resultaat te krijgen, is het noodzakelijk dat u een voorbereiding volgt bijeen echo van de buik of de prostaat. 

Wanneer moet u uw onderzoek voorbereiden?

U dient zich goed voor te bereiden bij echo-onderzoek van de lever, galblaas, galwegen, alvleesklier, aorta, nieren, blaas, baarmoeder, eierstokken, prostaat, darmen, buik algemeen, buikpijn zonder duidelijke oorzaak.

Lege maag en volle blaas

De buik is het best te beoordelen met een lege maag en een volle blaas.
Daarom vragen we u vier uur voor het onderzoek niets meer te eten. Zelf kunt u de beste inschatting maken hoeveel en hoelang van tevoren u moet drinken voor een volle blaas. Als richtlijn kunt u een uur van te voren 0,5 tot 1 liter helder vocht (water, thee, limonade) drinken. Drink geen koolzuurhoudende dranken, geen koffie, geen melk. Het innemen van medicijnen is wel toegestaan. Indien van tevoren al blijkt dat nuchter blijven voor dit onderzoek een probleem gaat vormen, neem dan contact op met de afdeling Radiologie echoteam.radng@radboudumc.nl. Als het onderzoek een zuigeling betreft, probeer dan in overleg met de afsprakenbalie het onderzoek zo te plannen dat het vlak voor een voeding plaatsvindt.

U heeft dus geen voorbereiding nodig bij echo-onderzoek van: 

  • de schedel, hoofd, hals of schildklier
  • de borsten, thorax en borstkas
  • de armen, benen, gewrichten, spieren en onderhuid
  • het scrotum, de balzak en liezen

Voorbereiding

Voor de volgende onderzoeken hoeft u geen dieet te volgen.

lees meer

Voorbereiding

Geen voorbereiding nodig bij

echo-onderzoek van: 
- de schedel, hoofd, hals of schildklier
- de borsten, thorax en borstkas
- de armen, benen, gewrichten, spieren en onderhuid
- het scrotum, de balzak en liezen

Om rekening mee te houden

Komt u samen met familie of ander gezelschap naar de afdeling Radiologie, dan kan er tijdens het echo-onderzoek eventueel 1 begeleider bij u blijven. Daarnaast adviseren we u om gemakkelijke kleding te dragen.

Tijdens het onderzoek

De radioloog, radioloog-in-opleiding of de radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. We brengen echogel aan op uw huid en de radioloog of laborant zal de echokop over uw huid heen en weer bewegen.

lees meer

Tijdens het onderzoek

De radioloog, radioloog-in-opleiding of de radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. We brengen echogel aan op uw huid en de radioloog of laborant zal de echokop over uw huid heen en weer bewegen. De kwaliteit van een echo-onderzoek wordt beter als u de voorbereiding goed heeft gevold. 

Echografie

Echografie is een onderzoek waarbij beeld wordt gevormd door geluidsgolven. De echokop (transducer) zendt geluidsgolven uit, die worden gereflecteerd door verschillende weefsels. Deze reflecties worden opgevangen door de echokop en het echo-apparaat vormt hieruit een echobeeld. De echokop wordt op de huid geplaatst in de regio van het te onderzoeken orgaan. Omdat lucht voor storingen kan zorgen, wordt er gel op de huid gedaan. Op deze manier zit er geen lucht tussen de echokop en de huid en bovendien glijdt de echokop gemakkelijker over uw huid.
De laborant of radioloog in opleiding voert het onderzoek uit. Hij of zij slaat afbeeldingen op. Deze beelden bespreekt hij of zij na afloop met de radioloog, om te bekijken of het onderzoek volledig is.

Het onderzoek duurt in totaal gemiddeld 20 minuten.

Uw behandelend arts maakt een afspraak met u om de uitslag te bespreken.

Hoe kan het geluid van een echo een plaatje worden?

Eén van onze kinderradiologen legt het uit tijdens een praatje voor de radio. Bekijk het interview.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Wetenschappelijk onderzoek

als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.

Meer informatie


Onderzoek Echografie bij kinderen

Het doel van dit onderzoek is om met behulp van echografie beelden te krijgen van de organen van uw kind.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Als uw huisarts het onderzoek voor u heeft aangevraagd, belt u ons dan op voor het maken van een afspraak. Wij raden u af om zonder afspraak naar de afdeling Radiologie te gaan.


 


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780