Cystoscopie

Bij de afspraak op de poli doen we een cystoscopie. Hierbij kijkt de arts met een cameraatje via de plasbuis in de blaas. Voor dat de cystoscopie bij u wordt gedaan, mag u eerst plassen. De urine wordt opgevangen in een potje en verder nagekeken op onder andere ontstekingen en bloedcellen.

lees meer over een cystoscopie


Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn is pijn die in het gebied van het bekken/onderbuik wordt gevoeld. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

lees meer

Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn is pijn die in het gebied van het bekken/onderbuik wordt gevoeld (vanaf de navel tot en met de schaamstreek en de geslachtsdelen). Dit kan meerdere oorzaken hebben vanuit de organen en structuren in dit gebied. De oorzaak is soms complex en hierbij kunnen daardoor meerdere specialismen betrokken zijn.

Urologie 

Urologie kan hier ook bij betrokken als de oorzaak van de pijn met de blaas te maken heeft. Daarnaast komen bij bekkenpijn regelmatig ook plas- of blaasklachten voor. Soms wordt een specifieke oorzaak in de blaas gevonden, die door de uroloog wordt behandeld.

Bij de afdeling Urologie in het Radboudumc richten we ons vooral op een specifieke aandoening met de naam: Hunnerse laesies. Hierbij werkt de beschermlaag tegen urine aan de binnenkant van de blaas niet goed. We doen daar ook wetenschappelijk onderzoek naar. De behandelingen zijn erop gericht om de blaas zoveel mogelijk te behouden en we proberen dan ook het verwijderen van de blaas en het plaatsen van een stoma voor de urine te voorkomen.

Urogynaecologie

Vanuit de Urogynaecologie zien wij met name vrouwen en de transgenderzorg. Bekkenpijn komt bij veel mensen. Vaak geeft de pijn klachten op het gebied van plassen, ontlasting, menstruatie en seksualiteit

 


Contact

Polikliniek Urologie

Dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Behandeling bekkenpijn

Er zijn verschillende behandelingen: 

 • Bekkenfysiotherapie
 • Medicijnen
 • Behandeling via het pijncentrum
 • Operatie
Lees meer

Behandeling bekkenpijn

Er zijn op dit moment verschillende soorten behandelingen beschikbaar, niet voor iedereen is er dezelfde oplossing.

 • Bekkenfysiotherapie
 • Medicatie
 • Behandeling via het pijnbehandelcentrum
 • Operatie (Endometriose en Pelvic Congestion)

Behandeling via pijnbehandelcentrum

In een deel van de gevallen van bekkenpijn wordt de behandeling samen gedaan door het Multidisciplinair Pijncentrum. U krijgt dan een intake bij het pijnbehandelcentrum. Van te voren vragen we u vragenlijsten in te vullen. Via het pijnbehandelcentrum is het bijvoorbeeld mogelijk om de zogeheten pijnblokkades te geven of behandelingen door middel van pulsed radio frequency (PRF) te geven. Het kan ook zo zijn dat er een behandeling wordt gestart met medicatie, dit wordt een veel gevallen al opgestart via de gynaecoloog. 

Niet iedere patiĆ«nt is gebaat bij deze behandelingen, vandaar dat u vooraf eerst door het pijnteam zal worden gezien en een inschatting wordt gemaakt wat het juiste behandeltraject is. 


Onderzoek en diagnose

De diagnose stellen we aan de hand van uw klachten, lichamelijk onderzoek en aanvullende onderzoeken.
 • We vragen u om een pijnscore (VAS) aan te geven op een schaal van 0 tot 10. Hierbij is 0 geen pijn en 10 de maximale pijn.


 • Aanvullend onderzoek

  Soms is het nodig om aanvullend nog andere onderzoeken te doen, zoals een plastest (flowmetrie), bloedprikken, echo van de nieren of een urodynamisch onderzoek.


 • Meerdere specialismen

  Als er meerdere specialisten betrokken zijn bij uw behandeling, zoals de gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut of pijnarts, dan krijgt u vanuit die specialismen ook onderzoeken. De resultaten worden dan in een multidisciplinair overleg (MDO) besproken. De diagnose en het gezamenlijke behandeladvies bespreken we daarna met u.


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Radboudumc Expertise­centrum voor Bekkenbodem­centrum Isabella

Het bekkenbodemcentrum Isabella is het gespecialiseerde kennis- en behandelcentrum voor bekkenbodemklachten. lees meer

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet