Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn is pijn die in het gebied van het bekken/onderbuik wordt gevoeld (vanaf de navel tot en met de schaamstreek en de geslachtsdelen). Dit kan meerdere oorzaken hebben vanuit de organen en structuren in dit gebied. De oorzaak is soms complex en hierbij kunnen daardoor meerdere specialismen betrokken zijn.

Urologie 

Urologie kan hier ook bij betrokken als de oorzaak van de pijn met de blaas te maken heeft. Daarnaast komen bij bekkenpijn regelmatig ook plas- of blaasklachten voor. Soms wordt een specifieke oorzaak in de blaas gevonden, die door de uroloog wordt behandeld.

Bij de afdeling Urologie in het Radboudumc richten we ons vooral op een specifieke aandoening met de naam: Hunnerse laesies. Hierbij werkt de beschermlaag tegen urine aan de binnenkant van de blaas niet goed. We doen daar ook wetenschappelijk onderzoek naar. De behandelingen zijn erop gericht om de blaas zoveel mogelijk te behouden en we proberen dan ook het verwijderen van de blaas en het plaatsen van een stoma voor de urine te voorkomen.

Urogynaecologie

Vanuit de Urogynaecologie zien wij met name vrouwen en de transgenderzorg. Bekkenpijn komt bij veel mensen. Vaak geeft de pijn klachten op het gebied van plassen, ontlasting, menstruatie en seksualiteit

 


Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn is pijn die in het gebied van het bekken/onderbuik wordt gevoeld.

lees meer

Onderzoek en diagnose

De diagnose stellen we aan de hand van uw klachten, lichamelijk onderzoek en aanvullende onderzoeken.
 • We vragen u om een pijnscore (VAS) aan te geven op een schaal van 0 tot 10. Hierbij is 0 geen pijn en 10 de maximale pijn.


 • Cystoscopie

  Bij de afspraak op de poli doen we een cystoscopie. Hierbij kijkt de arts met een cameraatje via de plasbuis in de blaas. Voor dat de cystoscopie bij u wordt gedaan, mag u eerst plassen. De urine wordt opgevangen in een potje en verder nagekeken op onder andere ontstekingen en bloedcellen.

  lees meer over een cystoscopie


 • Aanvullend onderzoek

  Soms is het nodig om aanvullend nog andere onderzoeken te doen, zoals een plastest (flowmetrie), bloedprikken, echo van de nieren of een urodynamisch onderzoek.


 • Meerdere specialismen

  Als er meerdere specialisten betrokken zijn bij uw behandeling, zoals de gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut of pijnarts, dan krijgt u vanuit die specialismen ook onderzoeken. De resultaten worden dan in een multidisciplinair overleg (MDO) besproken. De diagnose en het gezamenlijke behandeladvies bespreken we daarna met u.


Contact

Polikliniek Urologie

Dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur.
(024) 361 38 03


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

Functionele Urologie

De pijler Functionele Urologie legt zich met name toe op problemen met niet goed kunnen plassen en de plas niet op kunnen houden (incontinentie). Dit komt bij verschillende patiƫntengroepen voor die alle een specifieke aanpak nodig hebben. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet