CT-scan

Een CT-scan kan worden gemaakt om meer gedetailleerde informatie over mogelijke uitzaaiingen te krijgen. Bij een CT scan worden met behulp van röntgenstralen dunne doorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt. Tijdens de opnames ligt u op een onderzoekstafel die in een ‘ring’ wordt geschoven. Vaak wordt contrastvloeistof toegediend via een infuus om de zichtbaarheid van interne lichaamsdelen te vergroten.
 
De CT-scan is belangrijk voor de diagnose spierinvasieve blaaskanker. Met een CT-scan van de borstholte en buik kan de arts zien of de kanker vanuit de blaas en in het omringende vetweefsel of in de aangrenzende organen is gegroeid, of dat tekenen van uitzaaiingen op afstand te zien zijn. Ook kunnen vergrote lymfeklieren worden gevonden, wat aangeeft dat de ziekte vergevorderd is en/of uitgezaaid. Dit kan leiden tot een andere behandeling. Naast een positieve CT-scan is altijd een biopsie nodig om de diagnose te bevestigen.

Over beeldvormend onderzoek

Beeldvormend onderzoek kan worden gebruikt om uitzaaiingen op te sporen of de locatie en afmeting van tumor(en) te bepalen. Beeldvormend onderzoek is een verzamelnaam voor verschillende technieken die een afbeelding kunnen maken van het lichaam. lees meer

Over beeldvormend onderzoek

Beeldvormend onderzoek kan worden gebruikt om uitzaaiingen op te sporen of de locatie en afmeting van tumor(en) te bepalen. Beeldvormend onderzoek is een verzamelnaam voor verschillende technieken die een afbeelding kunnen maken van het lichaam. Door middel van beeldvormend onderzoek kan meer informatie worden verkregen over:
  • de mate van lokale tumorgroei
  • uitzaaiingen naar de lymfeklieren
  • afwijkingen aan de hogere urinewegen en/of uitzaaiingen naar andere organen
 
Diverse soorten beeldvormend onderzoek zijn beschikbaar, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. De keuze voor een specifieke beeldvormende techniek hangt af van uw nierfunctie en eventuele allergieën.
 

Echografie

Met een echografie kan de arts via geluidsgolven zien wat er in de buikholte zit. Een echo is een weinig-belastende manier om een grote tumor te detecteren in de nieren of de blaas.

lees meer

Echografie

Met een echografie kan de arts via geluidsgolven zien wat er in de buikholte zit. Een echo is een weinig-belastende manier om een grote tumor te detecteren in de nieren of de blaas. Er kunnen echter geen kleine of oppervlakkige tumoren zichtbaar worden gemaakt met een echo. Na een positieve echografie is altijd een biopsie en aanvullend beeldvormend onderzoek nodig om de diagnose te bevestigen.


CT-scan

Een CT-scan kan worden gemaakt om meer gedetailleerde informatie over mogelijke uitzaaiingen te krijgen. lees meer

PET-CT-scan

Met een PET-scan maakt de arts gebruik van het verhoogde energieverbruik van kankercellen. Er wordt een radioactieve vorm van suiker geïnjecteerd, die door alle cellen wordt opgenomen als energiebron. lees meer

PET-CT-scan

Een PET-CT is de combinatie van een PET-scan en een CT-scan. PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Met een PET-scan maakt de arts gebruik van het verhoogde energieverbruik van kankercellen. Er wordt een radioactieve vorm van suiker geïnjecteerd, die door alle cellen wordt opgenomen als energiebron. De kankercellen die veel energie verbruiken en dus veel van de suiker opnemen, worden hierdoor goed zichtbaar. Door de resultaten van de PET-scan te combineren met die van een CT-scan, kunnen andere cellen die veel energie verbruiken, zoals spieren of ontstoken weefsels, uitgesloten worden. Het resultaat van de gecombineerde scan is dat de arts beter kan zien waar in het lichaam zich tumoren bevinden. Naast een positieve PET/CT-scan is altijd een biopsie nodig om de diagnose te bevestigen.

MRI-scan

Een MRI- scan is geschikt om te onderzoeken of de kanker vanuit de blaas en in het omringende vetweefsel of aangrenzende organen is gegroeid, of dat tekenen van uitzaaiingen in de lymfeklieren of elders in het lichaam te zien zijn. lees meer

MRI-scan

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met behulp van een zeer sterke magneet en radiogolven. Hierbij ligt u in een buis, met het te scannen lichaamsdeel in het midden van deze buis. Een MRI- scan is (net als de CT-scan) geschikt om te onderzoeken of de kanker vanuit de blaas en in het omringende vetweefsel of aangrenzende organen is gegroeid, of dat tekenen van uitzaaiingen in de lymfeklieren of elders in het lichaam te zien zijn. Naast een positieve MRI-scan is altijd een biopsie nodig om de diagnose te bevestigen.
 
  • Medewerkers
  • Intranet