Patiëntenzorg Aandoeningen Brok in de keel

Wat is een brok in de keel?

Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of te slikken. lees meer

Wat is een brok in de keel?

Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of te slikken.

Oorzaak

Keel- en halsspieren spannen aan tijdens het slikken, schrapen en kuchen. Als de spieren gespannen blijven, kan dit het gevoel van een brok in de keel tot gevolg hebben. Ook een slijmgevoel in de keel kan leiden tot het brokgevoel.

Symptomen

Een brokgevoel kenmerkt zich door een niet weg te slikken slijmprop in de keel, het gevoel dat er een graat of korreltje in de keel zit of een branderige, pijnlijke geïrriteerde keel.
 

Onderzoeken

  • Een allergietest wijst uit voor welke stof(fen) u gevoelig bent en wat u kunt aanpassen in uw levensstijl om het contact met deze bron te vermijden.


Behandeling logopedie

Door middel van logopedie kan een brok in de keel behandeld worden. naar de behandeling

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost
  • Medewerkers
  • Intranet