Wat is fiberscopie?

Een fiberscopie is een onderzoek van de keelholte met een buigzaam kijkertje (fiberscoop), als alternatief voor keelonderzoek met een spiegeltje.

Brok in de keel

Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel patiƫnten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of te slikken. naar de aandoening

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek met de keelspiegel is de neiging te kokhalzen bij sommige mensen zo sterk, dat het noodzakelijk is op een andere wijze te kijken. Dit gebeurt dan met een kleinere fiberscoop (laryngoscoop).

lees meer

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek met de keelspiegel is de neiging te kokhalzen bij sommige mensen zo sterk, dat het noodzakelijk is op een andere wijze te kijken. Dit gebeurt dan met een kleinere fiberscoop (laryngoscoop): een buigzaam kijkertje van fiberglas, in de vorm van een slang, met een dikte van 4 mm. Na eventueel verdoven van de neus- en keelholte (met een spray) schuiven we de fiberscoop via de neus op tot voorbij het zachte gehemelte. Op deze wijze worden de keel en het strottenhoofd goed zichtbaar. Over het algemeen verloopt dit onderzoek eenvoudiger voor u dan het onderzoek met een spiegeltje.

Onderzoek van de slokdarm met behulp van een fiberscoop (oesophagoscoop) is uitgebreider. We verdoven keel en slokdarm met een vloeistof en schuiven daarna een slang met een dikte van 9 mm via de mond in de slokdarm. Dit onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt inclusief verdoving 30 minuten.

Na het onderzoek

Als de neus- en keelholte is verdoofd, moet u zeker een uur wachten met eten of drinken. Dit om te voorkomen dat u zich verslikt.

Contact

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

(024) 361 35 06
(024) 361 49 26

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang West
Route: 383

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 383

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer