Patiëntenzorg Aandoeningen Bronchiëctasieën

Wat zijn bronchiëctasieën?

Bronchiëctasieën is een zeldzame longziekte waarbij de luchtwegen beschadigd, verwijd en vervormd zijn. Als gevolg hiervan treden makkelijk infecties op. lees meer

Wat zijn bronchiëctasieën?

Bronchiëctasieën zijn beschadigde luchtwegen die verwijd en vervormd zijn met dikke wanden. Bronchiëctasieën zijn meestal blijvend van aard en kunnen verergeren gedurende de tijd. Het is een chronische longziekte.

Als gevolg van de veranderingen in de luchtwegen blijft sputum in de longen achter, waar bacteriën zich kunnen gaan vermenigvuldigen. Hierdoor kunnen terugkerende infecties makkelijk ontstaan.

Klachten kunnen variëren van perioden van hoesten, productie van vies slijm, tot dagelijks hoesten en infectie. De klachten kunnen gepaard gaan met kortademigheid, pijn op de borst en ophoesten van bloed. Bij sommige patiënten zijn de klachten gedurende lange tijd stabiel, bij anderen doen zich perioden van verergering van klachten voor. Dit noemen we exacerbaties.


Contact

Afdeling Longziekten

Longziekten
(024) 361 45 79
contactformulier

Het ontstaan van bronchiëctasieën

Er zijn veel verschillende oorzaken van bronchiëctasieën bekend. lees meer

Het ontstaan van bronchiëctasieën

Er zijn veel verschillende oorzaken van bronchiëctasieën bekend. Verwijdingen van de luchtwegen kunnen veroorzaakt worden door een afwijking in de luchtwegwand, bijvoorbeeld bij astma en COPD. Ook kunnen ze ontstaan door verhoogde druk op de luchtweg of door schade aan de luchtwegwand als gevolg van een ontsteking. Een ontsteking van de luchtwegwand kan het gevolg zijn van een luchtweginfectie, inademing van schadelijke stoffen of een auto-immuunziekte (Reumatoïde Artritis en andere bindweefselziekten). Ook doorgemaakte longontstekingen op kinderleeftijd kunnen bronchiëctasieën veroorzaken.

Een verminderde werking van de trilhaarcellen in de luchtwegen kan leiden tot achterblijven van bacteriën in de luchtwegen met infectie en bronchiëctasieën tot gevolg. Bij een groot aantal patiënten wordt de oorzaak van de bronchiëctasieën ondanks uitgebreid onderzoek niet gevonden, ook de behandeling is daardoor mogelijk niet vanuit verschillende invalshoeken juist ingezet.

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer

Longartsen

  • Medewerkers
  • Intranet