Patientenzorg Poliklinieken Bronchiectasie

Over de polikliniek Bronchictasie

Wij zien patiënten met terugkerende luchtweginfecties, waarbij we denken aan bronchiëctasieën.

Contact Polikliniek Bronchiëctasie

Afdeling Longziekten

(024) 685 92 20
contact

Uw afspraak op onze poli

Wat komt er zoal op u af wanneer u een afspraak heeft op onze poli?

lees meer

Uw afspraak op onze poli

De diagnostiek en behandeling vraagt expertise en een multidisciplinaire benadering. Om dit te waarborgen is gekozen voor een carrouselmodel waarbij u tijdens een eerste consult gezien wordt door de longarts, verpleegkundig specialist en fysiotherapeut. Tevens ondergaat u die dag diverse onderzoeken. Aan het eind van de dag wordt het behandelplan met u besproken. Ook gedurende de behandeling wordt u telkens door de leden van het multidisciplinaire team begeleid.

De longarts maakt samen met de verpleegkundig specialist en de patiënt een exacerbatieplan, o.b.v. de uitgevoerde diagnostiek, waaronder de NCSI. De longarts werkt intensief samen met de klinisch immunoloog, de KNO-arts en medisch microbioloog zodat alle expertise gebundeld wordt. De fysiotherapeut adviseert u t.a.v. longhygiëne en conditiebehoud.

Uiteindelijk kan u met de aangeboden hulp zichzelf beter redden met uw aandoening. Als u voor een second opinion komt, wordt u na verloop van tijd met een diagnose en behandelplan terugverwezen naar de longarts elders.
 

Onderzoeken

Hieronder leest u meer over de onderzoeken tijdens uw afspraak.

  • Er worden een aantal buisjes bloed bij u afgenomen. Hierbij wordt gekeken naar de samenstelling van uw bloed, en of er aanwijzingen zijn voor een ontsteking of allergie.

    lees meer


Bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën zijn beschadigde luchtwegen die verwijd en vervormd zijn met dikke wanden. Als gevolg van de veranderingen in de luchtwegen blijft sputum in de longen achter, waar bacteriën zich kunnen gaan vermenigvuldigen. Hierdoor kunnen terugkerende infecties makkelijk ontstaan.

lees meer

De behandeling

De behandeling wordt afgestemd op de oorzaak van de bronchiëctasieën en aanwezige ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld het optimaliseren van de astmamedicatie of een behandeling met medicatie om de afweer te verbeteren.

lees meer

De behandeling

De behandeling wordt afgestemd op de oorzaak van de bronchiëctasieën en aanwezige ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld het optimaliseren van de astmamedicatie of een behandeling met medicatie om de afweer te verbeteren.

Belangrijk is het schoonhouden van de longen door middel van hoesttechnieken. Fysieke activiteit, een goede conditie en een goed lichaamsgewicht spelen een grote rol. Antibiotica, corticosteroïden en bijvoorbeeld anti-schimmelmedicatie kunnen nodig zijn voor de behandeling van exacerbaties of als onderhoudsmedicatie.

Tevens worden adviezen met betrekking tot leefregels gegeven, zoals stoppen met roken, regelmatig leven en het eten van gezonde voeding.

Ons behandelteam

Het behandelteam bestaat uit een longarts, verpleegkundig specialist en een fysiotherapeut.

lees meer

Ons behandelteam

Longarts

De longarts bespreekt aan de hand van uw klachten, het lichamelijk onderzoek en de onderzoeksuitslagen het ziektebeeld met u. Hij/zij bespreekt het behandelplan met u wat in samenspraak met de verpleegkundig specialist en de fysiotherapeut is opgesteld.

De longarts werkt intensief samen met de klinisch immunoloog, de KNO-arts en medisch microbioloog van het Radboudumc zodat alle kennis gebundeld wordt.

Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist zal u uitleggen wat de bronchiëctasie poli inhoudt en de samenstelling van het behandelteam toelichten. Zij zal samen met u een inventarisatie maken van uw klachten, die worden besproken met de longarts. De verpleegkundig specialist kunt u gedurende de gehele behandeling laagdrempelig benaderen indien u vragen heeft over de ziekte en de behandeling ervan.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut zal een aantal testen bij u (laten) doen zoals een spierkrachtmeting en een looptest. Tevens zal ze u oefeningen aanleren om de longen schoon te houden. Zij zal u adviseren wat u kunt doen voor behoud van uw conditie. Mogelijk verwijst zij u door naar een fysiotherapeut in uw woonomgeving voor verdere behandeling.

Overige disciplines

Indien er uit de onderzoeken blijkt dat de bronchiëctasieën mogelijk een gevolg zijn van problemen in uw keel-neus-oor gebied of het afweersysteem zal u doorverwezen worden naar de KNO arts of immunoloog. Tevens is het mogelijk dat de diëtiste ingeschakeld wordt.
 

Praktische info


mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Bereikbaar­heid Dekkerswald

In Groesbeek ligt het Radboudumc Dekkerswald. Klik hier voor praktische informatie en bereikbaarheid

lees meer

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer

Toegangstijden

Wilt u weten wanneer u bij ons terecht kan? klik dan hier

Onze mensen