Brughoektumor


Over een brughoektumor

Een brughoektumor is een goedaardig gezwel. Dit gezwel gaat uit van de omhulling (zenuwschede) van de gehoor- en evenwichtszenuw.

lees meer

Over een brughoektumor

Een brughoektumor is een goedaardig gezwel. Dit gezwel gaat uit van de omhulling (zenuwschede) van de gehoor- en evenwichtszenuw.

Door de inwendige gehoorgang lopen de zenuwen richting de hersenstam. De tumor groeit meestal van de inwendige gehoorgang richting de hersenstam en de kleine hersenen. De hoek tussen de hersenstam en kleine hersenen wordt wel de 'brughoek' genoemd. Brughoektumoren groeien meestal heel langzaam en soms zelfs nauwelijks.

De oorzaak van deze tumorgroei is niet bekend.

Symptomen

De meeste mensen met een brughoektumor klagen over eenzijdig gehoorverlies, evenwichtsstoornissen en oorsuizen. Door de groei van de tumor ontstaat uitval van de gehoor- en evenwichtszenuw. Ook kan een doof gevoel in het gelaat ontstaan.

Er is geen verband tussen de ernst van de klachten en de grootte en/of groeisnelheid van de brughoektumor. Een gehoortest en een elektrische gehoortest (BERA) kunnen wijzen op een brughoektumor. Een MRI-scan kan de diagnose bevestigen.

Onderzoek naar een brughoektumor

Door middel van een hoortest (audiogram), elektrische gehoortest (BERA), lichamelijk onderzoek en een MRI-scan kan de diagnose worden gesteld.


Behandeling Wat kunnen we doen?

Een brughoektumor kan op verschillende manieren behandeld worden. Een stereotactische bestraling, het verwijderen van de brughoektumor of een wait and scan kan uitkomst bieden.


Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc is een lange en brede ervaring met de diagnostiek en behandeling van zeldzame brughoektumoren in een multidisciplinair team en wordt ook onderzoek op dit gebied gedaan. Wij zijn als expertisecentrum erkend door het ministerie van VWS.

Onze mensen

inloggen