Oorzaken

Er zijn veel vragen over miskramen waar we nog geen antwoord op hebben. We weten dat er meestal iets mis gaat in het prille begin van de zwangerschap. Het probleem ontstaat vaak al bij de bevruchting. Tijdens de bevruchting komt erfelijk materiaal van de vader en de moeder bij elkaar. Dit materiaal is opgeslagen in chromosomen. Als je een miskraam krijgt, is er vaak iets niet goed gegaan bij de verdeling van het erfelijk materiaal, de chromosomen. Er is dan te weinig of te veel chromosomaal weefsel. Zo’n fout ontstaat meestal door toeval. Dat betekent dat de kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap niet verhoogd is.

Je kunt zelf geen miskraam opwekken of veroorzaken. Je krijgt geen miskraam door sporten (bijvoorbeeld hardlopen of paardrijden) of stress. Seks (gemeenschap, orgasme) is niet schadelijk tijdens de zwangerschap en leidt niet tot een miskraam. Je kan een miskraam ook niet voorkomen door rustig aan te doen.

Herhaalde miskramen

Als je 2 of meer miskramen hebt gehad dan spreken we van herhaalde miskraam. Veel vrouwen denken dat herhaalde miskramen ontstaan door een ziekte bij zichzelf of de partner. Die gedachte is logisch, maar klopt meestal niet. Maar bij ongeveer 15% van de paren wordt een oorzaak gevonden. 

Als je 2 of meer miskramen hebt gehad dan kun je onderzoek laten doen om te kijken of er een oorzaak kan worden gevonden. Jouw huisarts kan je hiervoor verwijzen naar de poli vroege zwangerschap van het Radboudumc. 


Patiëntenzorg Aandoeningen Herhaalde miskraam

Wat is een herhaalde miskraam?

Na twee of meer miskramen is er sprake van een herhaalde miskraam. Een miskraam is heel ingrijpend. Dat geldt zeker als je het meerdere keren meemaakt. Veel vrouwen die dit overkomt willen weten waarom het gebeurt.

lees meer

Wat is een herhaalde miskraam?

Een miskraam is heel ingrijpend. Dat geldt zeker als je het meerdere keren meemaakt. Veel vrouwen die dit overkomt willen weten waarom het gebeurt.

Vormen van miskramen

Er zijn verschillende vormen van miskramen. De vorm hangt af van:

  • wanneer je tijdens je zwangerschap de miskraam hebt gekregen
  • hoe de miskraam verloopt

Bij een zeer vroege miskraam is de groei aan het begin van de zwangerschap gestopt. Er is geen embryo ontwikkeld. Op de echo zie je dan alleen de vruchtzak.
Bij een iets latere miskraam is de groei verder gekomen. Bij een echo kun je een embryo zien. Het embryo heeft geen hartactie en is meestal kleiner dan het gemiddeld zou zijn.

Verloop van de miskraam

Deze vormen van miskraam kunnen ongemerkt gebeuren. Soms verlies je een beetje bloed of heb je buikpijn. Als de baarmoeder het zwangerschapsweefsel uitdrijft, opent de baarmoedermond zich. Je hebt dan krampende pijn en verliest bloed. De kans dat de zwangerschap eindigt is heel groot. Als het zwangerschapsweefsel volledig uit je baarmoeder is, verdwijnt de pijn en verlies je geen bloed meer. De baarmoedermond gaat weer dicht.

Twee of meer

Na twee of meer miskramen is er sprake van een herhaalde miskraam. Het maakt daarbij niet uit of je vóór of tussen de miskramen één of meer kinderen kreeg. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld drie miskramen voordat zij een gezond kind krijgen. Andere vrouwen hebben tussen normale zwangerschappen door verschillende miskramen. Ongeveer 1-3% van alle vrouwen die zwanger worden, heeft herhaalde miskramen.


Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Oorzaken

Er zijn veel vragen over miskramen waar we nog geen antwoord op hebben. We weten wel dat er meestal iets mis gaat in het prille begin van de zwangerschap.

lees meer

De kans op een miskraam

Minstens 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Waarschijnlijk komt het zelfs nog vaker voor: zo rond de 15%. Na twee miskramen heb je ongeveer 25% kans dat het nog een keer gebeurt. Na drie miskramen is de kans ongeveer 35%.

lees meer

De kans op een miskraam

Minstens 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Waarschijnlijk komt het zelfs nog vaker voor: zo rond de 15%. Na een eerste miskraam is de kans op een nieuwe miskraam niet of nauwelijks hoger. Het risico is dus ongeveer hetzelfde als bij je eerste zwangerschap: 10-15%. Na twee miskramen heb je ongeveer 25% kans dat het nog een keer gebeurt. Na drie miskramen is de kans op herhaling ongeveer 35%.

De kans op een voldragen zwangerschap

De kans dat het misgaat lijkt misschien heel groot. De kans dat een volgende zwangerschap wel goed gaat is veel groter: gemiddeld 65-70%. De gynaecoloog kan vaak inschatten hoe groot de kans op herhaling is. Dat doet de gynaecoloog op basis van je leeftijd, eerdere miskramen en aanvullend onderzoek naar de oorzaak.


Onderzoek

Na twee miskramen kun je de oorzaak laten onderzoeken. De gynaecoloog bespreekt dit met jou.

lees meer

Onderzoek

Na twee miskramen kun je, als je dat wilt, de oorzaak laten onderzoeken. De gynaecoloog bespreekt dit met jou. Met het onderzoek probeert de gynaecoloog te ontdekken waarom je meerdere miskramen hebt gekregen. Meestal vinden we geen oorzaak en is de kans dat het de volgende keer goed gaat heel groot. Je wilt misschien snel weer zwanger worden. Bespreek met je gynaecoloog of je beter kunt wachten tot de uitslagen bekend zijn.

Chromosoononderzoek

Soms zorgt een chromosoomafwijking bij jou of jouw partner voor een herhaalde miskraam. Om hierachter te komen, doen we een bloedonderzoek bij beide partners. Of een chromosoomonderzoek voor jou zinvol is, hangt af van jouw leeftijd, het aantal miskramen en of herhaalde miskramen in jouw familie voorkomen.

Onderzoek naar antifosfolipidensyndroom

Na een miskraam kun je bloedonderzoek naar antifosfolipide-antistoffen laten doen. Dit doen we tien weken na de miskraam. Voor die tijd is de uitslag namelijk niet betrouwbaar. Om antifosfolipide-antistoffen tegen te gaan, kan je arts bloedverdunners voorschrijven. Uit onderzoek blijkt dat deze medicijnen stolsels in de bloedvaten van de placenta helpen voorkomen. De kans op een volgende miskraam is daardoor kleiner.

Onderzoek naar de vorm van de baarmoeder

Je arts kan voorstellen een echoscopie of hysteroscopie te laten doen. Dit zijn onderzoeken om de baarmoeder te bekijken. Dat gebeurt dan om extra informatie te krijgen. Je arts informeert jou hierover.

Stollingsafwijkingen in de familie

Bloedonderzoek naar stollingsafwijkingen is zinvol als meerdere mensen in jouw familie trombose hebben (gehad). Weet je dat een familielid een van stollingsafwijkingen heeft? Dan kun je laten vaststellen of je dezelfde afwijking hebt. We weten niet of bloedverdunnende middelen de kans op een miskraam verkleinen bij vrouwen met een stollingsafwijking. Hier wordt wel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
 


Adviezen

Het is helaas moeilijk om een nieuwe miskraam te voorkomen, omdat we bij de meeste vrouwen geen oorzaak vinden.

lees meer

Adviezen

Het is helaas moeilijk om een nieuwe miskraam te voorkomen, omdat we bij de meeste vrouwen geen oorzaak vinden. Een behandeling kan alleen bij antifosfolipide-stoffen of bij een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed.
Als er bij jou of je partner een chromosome afwijking is gevonden bestaat de mogelijkheid om het overgeven van die afwijking tijdens een nieuwe zwangerschap te voorkomen. De gynaecoloog en klinisch geneticus (medisch specialist op het gebied van erfelijk materiaal) zullen je hierover informeren.

Gezond leven

Heb je herhaalde miskramen gehad en wil je weer zwanger worden? Leef dan zo gezond mogelijk. Dat betekent:

  • gezond en gevarieerd eten
  • niet te veel alcohol drinken
  • niet roken
  • alleen medicijnen slikken in overleg met je arts
  • als je te zwaar bent, helpt afvallen om de kans op een miskraam te verkleinen

Al deze regels helpen een beetje. Ze garanderen niet dat een volgende zwangerschap goed gaat. De kans op een gezond kind is altijd groter dan de kans op een nieuwe miskraam.

Foliumzuur

Iedere vrouw die (opnieuw) zwanger wil worden, krijgt het advies om elke dag een tablet foliumzuur van 0,4 of 0,5 mg te slikken. Voel je niet schuldig als je voor jouw miskramen geen foliumzuur hebt geslikt. Foliumzuur vermindert vooral de kans op een kind met een open rug, niet zozeer de kans op een miskraam.

Medicijnen

Veel vrouwen vragen hun arts om medicijnen die een nieuwe miskraam voorkomen. Bestaat er geen wetenschappelijk bewijs dat medicijnen de kans op een nieuwe miskraam verlagen? Dan is het beter geen medicijnen te slikken. Dit om onnodige bijwerkingen te voorkomen. Mogelijk kun je wel meedoen aan een medicijnstudie.

Emotioneel

Een miskraam is heftig. Verdriet, schuldgevoel, ongeloof, boosheid en een leeg gevoel zijn emoties die je kunt voelen na een miskraam. Dat is heel normaal. Meerdere miskramen meemaken, is extra zwaar.

Het kan lastig zijn om over de miskraam te praten. Een miskraam gebeurt vaak vroeg in de zwangerschap, nog voordat andere mensen weten over de zwangerschap. Het is dan misschien niet gemakkelijk om het te vertellen. Toch is het vaak goed om over het verlies te praten. Met mensen in jouw omgeving of met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Praten kan helpen om het een plaats te geven en het te verwerken. Hou in gedachten dat veel vrouwen uiteindelijk een gezond kind krijgen, ook na herhaalde miskramen.

Meer informatie

Meedoen aan onderzoek

Sommige vrouwen die onverklaarde herhaalde miskramen hebben gehad kunnen meedoen aan de HMove studie. Met deze studie wordt onderzocht of sporten het afweersysteem in de baarmoeder verbetert, en of sporten in de toekomst een mogelijke behandeling kan zijn.

meer informatie

Poli vroege zwangerschap

In het Radboudumc is er een speciale poli voor vrouwen die een miskraam hebben. Na meerdere miskramen kun je ook onderzoek laten doen om te kijken of er een oorzaak gevonden kan worden.

lees meer

Poli vroege zwangerschap

In het Radboudumc is er een speciale poli voor vrouwen die een miskraam hebben. Dit is de poli vroege zwangerschap. Op deze poli werken klinisch verloskundigen die opgeleid zijn om vrouwen met een miskraam te begeleiden.

Als je een miskraam hebt kan jouw 1e lijns verloskundige of huisarts jou verwijzen naar de poli vroege zwangerschap. Er wordt dan samen met jou bekeken welke behandeling je wilt. Ook als je meerdere miskramen hebt gehad en daar onderzoek naar wilt laten doen kan je via je huisarts een afspraak maken op de poli vroege zwangerschap.


Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meer

Onze mensen


Links

  • Medewerkers
  • Intranet