Poli vroege zwangerschap

In het Radboudumc is er een speciale poli voor vrouwen die een miskraam hebben. Dit is de poli vroege zwangerschap. Op deze poli werken klinisch verloskundigen die opgeleid zijn om vrouwen met een miskraam te begeleiden.

Als je een miskraam hebt kan jouw 1e lijns verloskundige of huisarts jou verwijzen naar de poli vroege zwangerschap. Er wordt dan samen met jou bekeken welke behandeling je wilt. Ook als je meerdere miskramen hebt gehad en daar onderzoek naar wilt laten doen kan je via je huisarts een afspraak maken op de poli vroege zwangerschap.

Patiƫntenzorg Behandelingen Medicijnen bij een miskraam

Over de medicijnen

Je krijgt medicijnen om ervoor te zorgen dat de baarmoedermond week wordt en de miskraam in gang wordt gezet. Je verliest dan bloed en hebt menstruatie-achtige krampen.

lees meer

Over de medicijnen

Mifepriston en misoprostol

De medicijnen die je krijgt om de miskraam op te wekken zijn mifepriston (merknaam Mifegyne) en misoprostol (merknaam Cytotec). Deze medicijnen zorgen ervoor dat de baarmoedermond week wordt en de miskraam in gang wordt gezet. Je krijgt dan bloedverlies en hebt menstruatie-achtige krampen.

Mifepriston neem je in met water. Misopristol breng je in via de vagina. Het werkt dan beter en je hebt minder bijwerkingen.

Misoprostol is niet officieel geregistreerd voor het op gang brengen van de miskraam. Misoprostol is op de markt gebracht als medicijn tegen maagklachten. Uit onderzoek blijkt dat Misoprostol een goed medicijn is om een miskraam op te wekken.

Telefoonnummers:

 • Maandag t/m vrijdag tussen 08.30 – 17.00: polikliniek Verloskunde & Gynaecologie 024-3614789 (route 782)
 • ’s avonds, ’s nachts, met feestdagen en in het weekend: 024-3616677 (route 794)

Meer informatie

Op de website www.degynaecoloog.nl kan je meer informatie vinden over miskramen en de behandeling van miskramen. Het kan zijn dat de beschrijving van de behandeling met misoprostol op deze website wat afwijkt van wat je met jouw behandelend arts of verloskundige heeft besproken op de polikliniek. In dat geval houd je toch de instructies aan van de arts of verloskundige zoals hierboven staan beschreven.


Verloop miskraam

De miskraam verloopt net als een spontane miskraam. De informatie over een spontane miskraam geldt dus ook voor een miskraam die met medicijnen wordt opgewekt. Als je pijn hebt, kan je Naproxen 500 mg nemen of Paracetamol.

lees meer over een spontane miskraam

Hoe gebruiken?

De tablet mifepriston neem je in met wat water. 24 tot 48 uur later breng je zelf 4 tabletten misoprostol diep in je vagina in. De volgende dag breng je opnieuw 4 tabletten misoprostol diep in je vagina in.

lees meer

Hoe gebruiken?

Je hebt van ons 1 tablet mifepriston en 8 tabletten misoprostol gekregen.

 • De tablet mifepriston neem je in met wat water.
 • 24 tot 48 uur later breng je zelf 4 tabletten misoprostol diep in je vagina in.

Meestal krijg je binnen 2 tot 6 uur pijn en vaginaal bloedverlies. Meestal maak je in de uren daarna de miskraam door, dit houdt in dat de vruchtzak naar buiten komt. Hierbij kun je flinke krampen en ruim bloedverlies hebben. Hierna worden de pijn en het bloedverlies minder. 

 • De volgende dag breng je opnieuw 4 tabletten misoprostol diep in je vagina in, ook al ben je waarschijnlijk de dag ervoor de vruchtzak verloren. Op deze manier is de behandeling met deze medicijnen het meest succesvol. Mogelijk vind je de tabletten die je eerder hebt ingebracht terug in de vagina. De werkzame stoffen zijn wel opgenomen in je lichaam. Je kan deze tabletten verwijderen.

Pijnstillers

Je kan pijnstillers innemen als je veel buikpijn hebt, meer informatie hierover heb je gehad van de verloskundige of arts.

Controle

Na de behandeling met medicijnen volgt altijd nog een controle op de polikliniek. 


Voor- en nadelen

Het voordeel van het gebruik van medicijnen is dat je zelf bepaalt wanneer je de miskraam opwekt. Nadeel is dat je moet afwachten of het lukt. 

lees meer

Voor- en nadelen

Het voordeel van het gebruik van medicijnen is dat je zelf bepaalt wanneer je de miskraam opwekt. Nadeel is dat je moet afwachten of het lukt. Ongeveer 10% van de vrouwen heeft alsnog een curettage nodig. Je kan ook last hebben van de bijwerkingen van de medicijnen. De bijwerkingen duren kort en je hebt er geen behandeling voor nodig. Het beloop van een miskraam na gebruik van de medicijnen hoeft niet anders te zijn dan bij een miskraam die spontaan op gang komt. Ook als je geen medicijnen gebruikt om de miskraam op te wekken kan je flinke buikpijn en ruim bloedverlies hebben.

Bijwerkingen medicijnen

Meer dan 1 op de 10 vrouwen krijgen last van misselijkheid, braken en diarree. En ook krijgen meer dan 1 op de 10 vrouwen last van hoofdpijn, duizeligheid, koorts en koude rillingen. De bijwerkingen duren kort en je hebt er geen behandeling voor nodig.

Meer informatie


Wanneer contact opnemen?

Neem in de volgende gevallen contact met ons op. lees meer

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op als je:
 • veel bloedverlies hebt, als je flauw dreigt te vallen of duizelig bent
 • veel pijn hebt en je sterkere pijnstilling nodig hebt
 • meer dan 24 uur pijn en bloedverlies blijft houden 
 • koorts hoger dan 38 C hebt
 • en natuurlijk als je vragen hebt of ongerust bent
 • en als er na 48 uur nog niets is gebeurd of als je twijfelt

Controle­afspraak

Na minimaal 2 weken na de miskraam krijg je een controle op de polikliniek. Als je denkt dat je geen miskraam hebt gehad, kan je de afspraak vervroegen.

lees meer

Controle­afspraak

Na minimaal 2 weken na de miskraam krijg je een controle op de polikliniek. Als je denkt dat je geen miskraam hebt gehad, kan je de afspraak vervroegen. Tijdens de controle vraag de gynaecoloog hoe het is gegaan. Met de echo kijkt hij of zij of de zwangerschap weg is.

Heb je nog steeds ruim bloedverlies en pijn of heb je geen miskraam gehad? Dan kan je kiezen om het nogmaals met medicijnen te proberen of je kan kiezen voor een curettage. Het medicijn misopristol is niet bewezen effectief als de vruchtzak er nog inzet, maar wel als de eerste behandelig niet heeft geholpen. 
De gynaecoloog bespreekt ook met je hoe je verder kunt gaan. De gynaecoloog gaat in op je persoonlijke vragen.


Poli vroege zwangerschap

In het Radboudumc is er een speciale poli voor vrouwen die een miskraam hebben. Na meerdere miskramen kun je ook onderzoek laten doen om te kijken of er een oorzaak gevonden kan worden.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet