Hiv en aids Wat is het verschil?

Aids is de afkorting voor acquired immunodeficiency syndrome. Het is een eindstadium van een hiv-infectie. We spreken van aids, als u bepaalde (opportunistische) infecties, tumoren of andere ziektes heeft die hiv veroorzaakt. Voorbeelden van ziektes zijn Pneumocystis jiroveci pneumonie (longontsteking). het Kaposi sarcoma (een huidaandoening) en tuberculose. Meestal krijgt u deze ziektes als de CD4-cellen gedaald zijn tot minder dan 200 per ml.


Over hiv

Een hiv-infectie is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het humane immunodeficiency virus (hiv). U kunt besmet raken met hiv door onveilig te vrijen (vaginaal, anaal of oraal), als u besmette naalden gebruikt of door bloedtransfusie.

lees meer

Over hiv

Een hiv-infectie is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het humane immunodeficiencyvirus (hiv). U kunt besmet raken met hiv door onveilig te vrijen (vaginaal, anaal of oraal), als u besmette naalden gebruikt of door bloedtransfusie met besmet bloed. Een moeder met hiv-infectie kan het virus overdragen op haar kind tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en via de moedermelk.

Lichaamsvloeistoffen

Besmetting met hiv gebeurt via lichaamsvloeistoffen: bloed, sperma, voorvocht of vaginaal vocht. Zonder behandeling bevatten bloed en sperma van een hiv-positieve persoon veel virussen. In vaginaal vocht en voorvocht zit minder virus, maar u kunt er wel besmet door raken. In overige lichaamsvloeistoffen kan het virus aanwezig zijn. De concentratie is dan te laag om iemand te kunnen besmetten. Hiv wordt niet overgebracht via zoenen, hoesten, niezen, hand geven, speeksel, zweet en tranen. Ook niet via een wc-bril, zwembad, sauna of door het drinken uit een kopje dat een hiv-patiënt gebruikte.

Verminderde afweer

Virussen kunnen zichzelf niet vermenigvuldigen. Ze hebben hiervoor cellen nodig van iemand die leeft. Dit geldt ook voor hiv. Hiv gebruikt dus menselijke cellen om zich in leven te houden.De belangrijkste cel waarin hiv zich vermenigvuldigt, is de T-helper lymfocyt, ook wel CD4-cel genoemd. Deze cel speelt een belangrijke rol om u te beschermen tegen infecties en sommige goedaardige en kwaadaardige gezwellen. Als u met hiv besmet bent, wordt het aantal CD4-cellen in uw lichaam steeds minder. Hierdoor kunt u sneller bepaalde infecties en kwaadaardige aandoeningen krijgen. Heeft u geen goed afweersyssteem? Dan kunnen ziekteverwekkers zoals sommige schimmels, bacteriën en virussen u ziek maken. Dit noemen we 'opportunistische infecties'. Dit gebeurt meestal als het aantal CD4-cellen minder dan 200 per ml is.

Ziekteverschijnselen

Bent u besmet, dan kan het virus in bijna alle weefsels zitten. Daardoor kunt u allerlei ziekteverschijnselen krijgen. Bijvoorbeeld griepachtige verschijnselen, longontsteking, neurologische klachten, diarree en opgezette lymfeklieren.

Verloop

Als het virus in uw lichaam zit, vermenigvuldigt het virus zich. Hierdoor daalt het aantal CD4-cellen en stijgt de hoeveelheid virus. Na een tijd komt er een balans tussen het virus en CD4-cellen. Als dat gebeurt, kunt u jarenlang geen ziekteverschijnselen hebben. U kunt dus besmet zijn met het virus zonder dat u hier iets van merkt. Maar u kunt ook vlak na besmetting acuut ziek worden, met koorts, klierzwellingen, moeheid en huiduitslag. U zult herstellen van deze ziekte en het aantal CD4-cellen zal dalen. Na een tijd krijgt u ziekteverschijnselen. Dit komt door de opportunistische infecties. Wanneer u niet behandeld wordt, kunt u uiteindelijk aan een hiv-infectie overlijden. Hoe eem hiv-infectie verloopt hangt af van uw eigen afweer en van de hoeveelheid virus in uw lichaam. Dit noemen we de 'viral load'. De viral load kunnen we in uw bloed meten. Is de viral load hoog en het aantal CD4-cellen laag of heeft u ziekteverschijnselen? Dan kunnen wij u behandelen met virusremmers.


Hiv en aids Wat is het verschil?

Aids is de afkorting voor acquired immunodeficiency syndrome. Het is een eindstadium van een hiv-infectie. lees meer

Hiv behandel­centrum

Het Radboudumc is één van de 27 Nederlandse hiv-behandelcentra. Een team van gespecialiseerde internisten en verpleegkundigen behandelt u. Als het nodig is breiden we dit team uit met andere medische specialisten, zoals een viroloog, een apotheker en een psycholoog.

Onderzoek en behandeling


Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Heeft u onveilig gevreeën? Drie maanden daarna kunt u laten testen of u besmet bent met hiv. We doen hiervoor een bloedonderzoek.

Behandeling Hiv

De behandeling van hiv bestaat uit verschillende virusremmers. Deze hiv-remmers zorgen ervoor dat er zo min mogelijk hiv-virus in uw bloed voorkomt. lees meer

Behandeling Zorg voor de hiv-seropositieve patiënt

Hiv is een chronische ziekte. Het is belangrijk om regelmatig gecontroleerd te worden. U wordt twee tot vier keer per jaar uitgenodigd voor een controle. lees meer

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten. lees meer

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04
  • Medewerkers
  • Intranet