PrEP bescherming tegen hiv

PrEP (Pre Expositie Profylaxe) zijn pillen die u dagelijks kunt nemen of specifiek vóór en na seks, om het risico op het krijgen van hiv te verminderen. Eenvoudig gezegd: PrEP is een extra bescherming in uw seksuele gezondheid. 

Voor wie is PrEP?

PrEP is geschikt voor mensen met een verhoogd risico op hiv, waaronder:

  • mannen die seks hebben met mannen
  • transmannen of -vrouwen die seks hebben met mannen
  • mensen die in hun werk te maken hebben met seksuele contacten met mannen

Hoe kunt u PrEP krijgen?

Als u denkt dat PrEP iets voor u is, maak dan een afspraak met uw huisarts of de GGD. Belangrijk om te weten: de kosten voor PrEP worden niet vergoed, daarom is het van belang om te weten waar u de medicatie het best kunt bestellen omdat de prijzen nogal verschillen per apotheek. 

Als u na een PEP-kuur met PrEP wilt starten, regelt de verpleegkundig specialist op de hiv-poli een overdracht naar de GGD in uw regio. Zo wordt de zorg naadloos voortgezet, zodat u de juiste begeleiding krijgt.

 

Meer informatie over gebruik PrEP en prijzen op website Man tot Man.

Diagnose
Over hiv en aids
Diagnose
Behandelmogelijkheden
Medische behandeling
PEP en PrEP medicatie
impact
Stigma
Leven met hiv
Meer informatie

Diagnose

Over hiv en aids


Over hiv

Hiv, wat staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus, is een virus dat ons immuunsysteem aantast. Als u hiv heeft en het niet laat behandelen, wordt dit beschermingsmechanisme zwakker. In Nederland wordt hiv meestal overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Het hiv-virus zit in lichaamsvloeistoffen zoals sperma, bloed, voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk.

lees meer

Over hiv

Wat is hiv?

Hiv, wat staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus, is een virus dat ons immuunsysteem aantast. Het immuunsysteem is een beschermingsmechanisme in ons lichaam dat helpt tegen ziekten. Als u hiv heeft en het niet laat behandelen, wordt dit beschermingsmechanisme zwakker. Hierdoor kan het lichaam niet meer goed vechten tegen ziektes en infecties. Als hiv niet behandeld wordt, is ook de kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker groter.

Het is belangrijk om te begrijpen is dat hiv niet hetzelfde is als aids. Met de juiste behandeling, meestal met medicijnen, kan de voortgang van de hiv-infectie vertraagd worden en kan het immuunsysteem beter blijven functioneren. Sinds 1996 heeft de ontwikkeling van medicijnen tegen hiv een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Hierdoor is de levensverwachting van mensen met hiv nu vergelijkbaar met die van mensen zonder hiv. U leest hier hoe hiv behandeld kan worden en waarom het belangrijk is om er vroeg iets aan te doen.

Hoe kunt u hiv oplopen?

In Nederland wordt hiv meestal overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Het hiv-virus zit in lichaamsvloeistoffen zoals sperma, bloed, voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk. Als iemand in contact komt met deze vloeistoffen via bloed of slijmvliezen, bestaat het risico op een hiv-infectie. De slijmvliezen van de mond, anus, vagina en penis zijn hierbij betrokken.
Hiv kan worden overgedragen door:

  • onbeschermd of condoomloos seksueel contact met iemand die een onbehandelde hiv-infectie heeft
  • het injecteren van drugs met gebruikte naalden of spuiten
  • het gezamenlijk gebruiken van rietjes bij cocaïnesnuiven
  • steekwonden
  • overdracht van een onbehandelde moeder met hiv tijdens zwangerschap, geboorte of borstvoeding op de baby
  • het prikken met een naald die besmet is met hiv-bloed, zoals bij tatoeages of piercings

Ziekteverschijnselen

Symptomen van een hiv-infectie kunnen zijn: 

  • griepachtige klachten: symptomen zoals koorts, hoofdpijn, moeheid en spierpijn, die enkele weken kunnen aanhouden
  • rode huiduitslag
  • opgezette lymfeklieren
  • diarree

Het is belangrijk om te begrijpen is dat hiv niet hetzelfde is als aids. Hiv is het virus dat als het op tijd ontdekt wordt goed behandeld kan worden met antivirale medicatie. Met de juiste behandeling kan de voortgang van de hiv-infectie tot staan worden gebracht en kan uw immuunsysteem zich herstellen. Als hiv in een laat stadium ontdekt wordt of niet behandeld wordt, zal hiv leiden tot aids.
Aids is de verzamelnaam voor ziektebeelden die passen bij een ernstig verlaagd immuunsysteem als gevolg van een infectie met hiv. Tegenwoordig komt in Nederland aids nog maar weinig voor. Dit komt onder andere door een actief testbeleid.

Mensen kunnen heel lang kunnen leven met hiv zonder zich ziek te voelen. Maar in een later stadium kunnen er andere ziekten voorkomen, zoals een gordelroosinfectie, terugkerende schimmelinfecties of een bepaald type longontsteking. Lees meer over indicatoren voor hiv op de website Aware hiv.


Hiv en aids Wat is het verschil?

Aids is de afkorting voor acquired immunodeficiency syndrome. In deze (late) fase van de hiv-infectie is het immuunsysteem ernstig verzwakt.

lees meer

Hiv en aids Wat is het verschil?

Aids is de afkorting voor acquired immunodeficiency syndrome. In deze (late) fase van de hiv-infectie is het immuunsysteem ernstig verzwakt. Hierdoor kan uw lichaam zichzelf niet meer goed beschermen tegen ziekteverwekkers zoals schimmels, virussen en bepaalde bacteriën. Ook is er een grotere kans op bepaalde vormen van kanker.

Normaal gesproken zorgen deze ziekteverwekkers bij een gezond immuunsysteem nauwelijks voor problemen. Maar bij aids bent u er erg ziek van. Deze infecties worden opportunistische infecties genoemd.

Het is belangrijk om te weten dat als u  snel start met behandeling na een hiv-infectie, dit voorkomt dat uw immuunsysteem ernstig verzwakt raakt.


Hoe kunt u een hiv-infectie voorkomen?

Preventie is essentieel om de verspreiding van hiv tegen te gaan en uw eigen gezondheid te beschermen.

lees meer

Hoe kunt u een hiv-infectie voorkomen?

Preventie is essentieel om de verspreiding van hiv tegen te gaan en uw eigen gezondheid te beschermen. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen:

  • Voorkom contact met besmet sperma, bloed, voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk. 
  • Seks met condoom: Het gebruik van condooms tijdens seks vermindert aanzienlijk het risico op het overdragen van hiv en andere soa's.
  • Schone rietjes (bij cocaïne snuiven): Vermijd het delen van rietjes als u cocaïne snuift om mogelijke bloedoverdracht te voorkomen.
  • Schone naalden en spuiten bij drugsgebruik: Gebruik altijd schone naalden en spuiten als u drugs injecteert, om de verspreiding van hiv te voorkomen.
  • Schone naalden bij tatoeages en piercings: Zorg ervoor dat de naalden die worden gebruikt voor tatoeages of piercings schoon en veilig zijn.
  • Gebruik van schone scheermesjes en eigen tandenborstel: Voorkom bloedcontact door het gebruik van schone scheermesjes en deel geen tandenborstels.
  • Behandeling van zwangere vrouwen met een positieve hiv-test: Als een zwangere vrouw positief test op hiv, kan behandeling met virusremmers worden gestart om de overdracht van het virus op het kind te voorkomen.
  • Regelmatig testen op hiv en andere soa's: Laat u regelmatig testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Dit kan bijvoorbeeld bij de GGD-soapolikliniek of bij uw huisarts. Hiv en de meeste soa's zijn niet zichtbaar, dus testen is belangrijk om vroegtijdig te kunnen ingrijpen.
  • PrEP (Pre Expositie Profylaxe): PrEP is een pil die kan worden ingenomen om de kans op het oplopen van een hiv-infectie te verminderen. Lees meer over PrEP in het zorgpad

Wat moet ik doen als ik mogelijk risico heb gelopen op een hiv-infectie?

Als u mogelijk risico heeft gelopen op een hiv-infectie, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hier zijn de stappen die u kunt volgen.

lees meer

Wat moet ik doen als ik mogelijk risico heb gelopen op een hiv-infectie?

Als u mogelijk risico heeft gelopen op een hiv-infectie, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hier zijn de stappen die u kunt volgen:

  1. PEP (Post Expositie Profylaxe): Als het minder dan 72 uur geleden is dat u een risicovol contact heeft gehad, overweeg dan een PEP-kuur. PEP is een behandeling met hiv-remmers die kan helpen om een hiv-infectie te voorkomen. U leest meer over PEP in het zorgpad
  2. Neem contact op met de GGD: Als het korter dan 72 uur geleden is, neem dan direct contact op met de GGD. Buiten kantoortijden kunt u naar de Spoedeisende Hulp van het Radboudziekenhuis gaan.
  3. Is het langer dan 72 uur geleden? Als het meer dan 72 uur geleden is, kunt u terecht bij een soa-poli of uw huisarts voor een hiv-test op termijn. Voor meer informatie over soa-tests kunt u kijken op de GGD Soa-test website

Wanneer loopt u GEEN risico op een hiv-infectie?

Als het virus niet meetbaar is dan is het niet overdraagbaar. Daarnaast is er in de dagelijkse omgang tussen mensen geen risico op hiv-overdracht. 

lees meer

Wanneer loopt u GEEN risico op een hiv-infectie?

Als het virus niet meetbaar is dan is het niet overdraagbaar: n=n. Hierover lees je meer op de website van de Hiv-Vereniging.

In de dagelijkse omgang tussen mensen is er geen risico op hiv-overdracht. Dit geldt voor situaties zoals:

  • Huidcontact (handen geven, omhelzen): Zelfs als uw intacte huid in aanraking komt met een wondje van iemand met hiv, is er geen risico op overdracht.
  • Zoenen/tongzoenen: Hiv wordt niet overgedragen via speeksel, dus zoenen vormt geen risico.
  • Gebruik van WC-bril: Het delen van een WC-bril vormt geen risico op hiv-overdracht.
  • Gebruik van andermans bestek, glas, beddengoed, etc.: Alledaagse voorwerpen delen, zoals bestek, glaswerk of beddengoed, brengt geen risico met zich mee voor hiv-overdracht.
  • Insectenbeten: Het opgezogen bloed door insecten bevat onvoldoende hiv, en het virus kan niet overleven in muggen. Insectenbeten vormen geen risico.
  • Hoesten en niezen: Hiv wordt niet verspreid via hoesten of niezen.
  • Zweten: Overdracht van hiv via zweet is niet mogelijk.
  • Onbeschermde/condoomloze seks met iemand die behandeld wordt voor hiv en een onmeetbaar virus heeft. Als iemand met hiv wordt behandeld en het virus is onmeetbaar, dan is er geen risico op overdracht bij condoomloze seks. Wel is het belangrijk om bewust te zijn van het risico op andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Diagnose


Hiv-behandel­centrum

Het Hiv-behandelcentrum is een van de 28 door de overheid aangewezen hiv-behandelcentra van Nederland. Bij ons kunt u terecht voor begeleiding en behandeling van een hiv-infectie, en we staan klaar om uw vragen over de aandoening te beantwoorden. 

lees meer

Hiv-test

Voor hiv-sneltesten of andere soa-testen kunt u terecht bij uw huisarts of een GGD in uw omgeving als u onder de 25 jaar bent.

lees meer

Hiv-test



Eerste bezoek

Uw eerste bezoek aan het hiv-behandelcentrum is essentieel voor uw zorgtraject. Volg 3 stappen om u voor te bereiden.

lees meer

Eerste bezoek

Uw eerste bezoek aan het hiv-behandelcentrum is essentieel voor uw zorgtraject. Volg deze stappen om u voor te bereiden:

  1. Verwijzing: Uw arts, specialist of GGD zorgt voor een verwijzing naar het hiv-behandelcentrum.
  2. Afspraak: Na verwijzing wordt u binnen 5 dagen opgeroepen voor een afspraak op de polikliniek. 
  3. Benodigdheden: Neem bij uw eerste bezoek een verwijsbrief, verzekeringsbewijs, identiteitsbewijs, BSN en een lijst van uw medicijnen mee.


Uw eerste afspraak heeft u met een internist-infectioloog of een verpleegkundig specialist. De afspraak duurt ongeveer 1-2 uur. U kunt vragen stellen en uw klachten bespreken en de arts voert een  lichamelijk onderzoek uit. Ook krijgt u informatie over de ziekte en de behandeling en we nemen bloed af voor onderzoek. We maken een ECG (harfilmpje) en een röntgenfoto van uw longen. En we testen of u een soa of tuberculose heeft.
 


Tweede bezoek

1 tot 2 weken na uw eerste bezoek heeft weer een  afspraak bij de internist-infectioloog of de verpleegkundig specialist. De uitslagen van de onderzoeken zijn dan bekend. We bespreken de uitslagen met u en stemmen een behandelplan met u af.


Vervolg­bezoeken

Afhankelijk van uw klachten en onderzoeksuitslagen maken we vervolgafspraken met u. De termijn voor de volgende afspraak kan dan verschillen van een dag tot enkele maanden. 

lees meer

Vervolg­bezoeken

Afhankelijk van uw klachten en onderzoeksuitslagen maken we vervolgafspraken met u. De termijn voor de volgende afspraak kan dan verschillen van een dag tot enkele maanden. 
Wanneer uw gezondheid het toelaat, heeft u poliklinische controles. Meestal is dat 2 keer per jaar, waarbij de internist en verpleegkundig specialist afwisselend bij uw consult aanwezig zijn. Zo kunnen we het beloop van de infectie goed volgen en uw behandeling bijstellen als dat nodig is.

Als u 1 week voor uw controleafspraken bloed laat prikken, zijn de uitslagen bekend tijdens uw controlebezoek en kunnen we die met u bespreken. Daarnaast bespreken we uw klachten. Als het nodig is, wordt u opnieuw lichamelijk onderzocht. Soms is aanvullend bloedonderzoek nodig. Een controleafspraak duurt ongeveer 45 minuten: 15 minuten bij de internist en 30 minuten bij de verpleegkundig specialist.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen tijdens controlebezoeken:

  • medicatie: eventuele bijwerkingen van geneesmiddelen, wijzigen van medicatie, therapietrouw
  • seksualiteit
  • leefstijl
  • mentale gezondheid 
  • deelname aan wetenschappelijk onderzoek
  • informatie over andere hulpverlenende instanties op het gebied van hiv
  • contact met andere mensen met hiv

Behandelmogelijkheden

Medische behandeling


Over de medische behandeling

Sinds 1996 heeft de ontwikkeling van medicijnen tegen hiv een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Hierdoor is de levensverwachting van mensen met hiv nu vergelijkbaar met die van mensen zonder hiv.

lees meer

Over de medische behandeling



Controleafspraken

In het eerste jaar van de behandeling heeft u gemiddeld 4 keer per jaar een policontrole. Afhankelijk van uw gezondheid en/of behoefte aan informatie en controle kan dit vaker zijn.

lees meer

Controleafspraken

In het eerste jaar van de behandeling heeft u gemiddeld 4 keer per jaar een policontrole. Afhankelijk van uw gezondheid en/of behoefte aan informatie en controle kan dit vaker zijn.
Na het eerste jaar, als uw gezondheid stabiel is en alles goed gaat met de therapie, gaat u ieder half jaar voor controle naar uw hiv-behandelaar. Deze controles wisselen tussen de hiv-arts en verpleegkundig specialist. Elke 6 maanden meten we de viral load waarde. Ook controleren we uw algehele gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Er is aandacht voor uw leefstijl en specifieke aandoeningen die vaker voorkomen bij mensen met hiv.

PEP en PrEP medicatie


PEP Directe Zorg na Onbedoelde Risico's

PEP (Post Expositie Profylaxe) is een kuur van 4 weken met hiv-remmers die bedoeld is om hiv te voorkomen na risicovolle onbeschermde seks, seks tegen uw in, of drugsgebruik met een gedeelde naald of gedeeld rietje.

lees meer

PEP Directe Zorg na Onbedoelde Risico's

Wat is PEP?

PEP (Post Expositie Profylaxe) is een kuur van 4 weken met hiv-remmers die bedoeld is om hiv te voorkomen na risicovolle onbeschermde seks, seks tegen uw in, of druggebruik met een gedeelde naald of gedeeld rietje. Het is van groot belang om zo snel mogelijk te beginnen met PEP, in ieder geval binnen 72 uur nadat u risico hebt gelopen. 

Wanneer is PEP van belang?

Niet iedereen hoeft PEP te gebruiken na onbeschermde seks, alleen wanneer de kans op hiv groot is. Het kan nodig zijn als u:

  • onbeschermde anale seks hebt gehad zonder PrEP te gebruiken
  • seks tegen uw wil heeft gehad
  • drugs heeft gebruikt met een gedeelde naald/gedeeld rietje

Waar kan ik me melden voor een PEP-kuur?

Als u denkt dat u risico heeft gelopen op hiv, bel dan op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur naar de GGD (088-1447196) of neem contact op met de spoedeisende hulp van een hiv-behandelcentrum tijdens weekenden, avonden en feestdagen. Geef daarbij aan dat het om een PEP verzoek gaat. In Gelderland kunt u terecht bij het Radboudumc in Nijmegen of het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Lees meer over PEP op de website van GGD Gelderland.

Bij een hoog risico verwijst de GGD u naar de hiv-poli, waar de PEP-kuur wordt gestart en opgevolgd. Als u op de Spoed Eisende Hulp (SEH) met PEP begint, wordt u doorverwezen naar de hiv-poli voor vervolgcontroles.

Wat kost PEP?

PEP gaat van uw eigen risico af. De zorgverzekering vergoed daarna de kosten van een PEP-kuur.

Wat houdt een PEP-behandeling in?

Op de dag van verwijzing voor een PEP-kuur heeft u een gesprek met een Spoedeisende Hulp-arts of verpleegkundig specialist van het hiv-behandelcentrum. Zij vragen naar relevante medische gegevens en medicijngebruik, en doen uitgebreid bloedonderzoek, inclusief een hiv-test. Als u niet eerder bent gevaccineerd tegen hepatitis B, wordt geadviseerd hiermee te starten. 

Als er sprake was van seks tegen uw wil, kunt u begeleiding krijgen via het Centrum Seksueel Geweld als u daar behoefte aan heeft. 

Direct na het gesprek en bloedonderzoek kunt u de medicatie ophalen bij de Radboud Apotheek. Het is van belang om direct te starten met het innemen van de PEP-medicatie, die bestaat uit 2 hiv-remmers die u dagelijks op een vast tijdstip in moet nemen gedurende 28 dagen.

Bijwerkingen PEP-medicatie

PEP kan bij sommige mensen bijwerkingen hebben. Ervaart u problemen, bespreek dit dan met de verpleegkundig specialist.

Vervolgafspraken PEP:

  • 1-2 dagen na het starten van de PEP-kuur wordt u gebeld door de verpleegkundig specialist voor een update over hoe het gaat, onder andere met de inname van de medicatie.
  • 2 weken na aanvang van de PEP kuur volgt een poliafspraak met de verpleegkundig specialist. Tijdens deze afspraak bespreekt u de eventuele bijwerkingen van de medicijnen. Ook volgt er een bloedonderzoek en een soatest. Er wordt ook besproken of u in aanmerking kan/wil komen voor PrEP  wanneer u vaker risico loopt om hiv op te lopen.
  • Wanneer u wil starten met PrEP, volgt een afspraak in week 4, waarbij u start met de PrEP-kuur.
  • De laatste controle voor het afronden van de PEP is 12 weken na het volledig afronden van de PEP kuur. Dan wordt nog een laatste hiv-test gedaan. 

Contact

Voor vragen of informatie bel: (024) 361 65 04


PrEP bescherming tegen hiv

PrEP (Pre Expositie Profylaxe) zijn pillen die u dagelijks kunt nemen of specifiek vóór en na seks, om het risico op het krijgen van hiv te verminderen.

lees meer

impact

Stigma


Over stigmatisering

Statement - Hiv Vereniging: "Samen werken we aan een wereld waarin kennis stigma vervangt en begrip onwetendheid overwint." 

lees meer

Over stigmatisering

Stigmatisering vormt een groot probleem voor veel mensen met hiv. Met stigmatisering bedoelen we negatieve denkbeelden die kunnen leiden tot uitsluiting. Veel mensen weten weinig over hoe hiv wordt overgedragen en dat zorgt voor onnodige afstand tot mensen met hiv en dit houdt hiv-stigmatisering in stand. Hiv-patiënten ervaren vaak negatieve denkbeelden vanuit de maatschappij of cultuur en nemen soms zelf deze denkbeelden over. Dit noemen we zelfstigma en kan invloed hebben op therapietrouw, het bespreken van hiv en de mentale gezondheid. Mensen met hiv kunnen hierdoor negatief over zichzelf denken en kampen met psychische problemen. Zelfstigma kan ook de reden zijn dat mensen een hiv-test uitstellen en daardoor lang rond blijven lopen met klachten. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. 

Belangrijke informatie om stigma tegen te gaan is het 'n=n-principe': als het virus niet meetbaar is dan is het niet overdraagbaar. Hierover lees je meer op de website van de Hiv-Vereniging.


Stigma voorbij - De kracht van zelfacceptatie Marjolein Annegarn

Fotograaf Marjolein Annegarn maakte in 2018 en 2023 portretten van mensen met hiv. ‘Stigma Voorbij’ gaat over het overwinnen van zelfstigma.

lees meer

Leven met hiv


Hiv en hart- en vaatziekten

Mensen met hiv hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten, COPD en bepaalde vormen van kanker ten opzichte van mensen zonder hiv. 

lees meer

Hiv en hart- en vaatziekten

Waarom is er bij hiv een verhoogde kans op hart- en vaatziekten?

Mensen met hiv hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten, COPD en bepaalde vormen van kanker ten opzichte van mensen zonder hiv. 
Dit wordt deels veroorzaakt door leefstijlfactoren, zoals roken. Ook is de hiv-infectie zelf van invloed. Het veroorzaakt namelijk een constante ontstekingsreactie het lichaam aanwezig (immuunactivatie), ondanks effectieve anti-hiv therapie. Hierdoor is uw immuunsysteem voortdurend actief (immuunactivatie). Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en kanker. We weten nog onvoldoende over het beïnvloeden of onderdrukken van de immuunactivatie bij mensen met hiv. Daar wordt wel volop onderzoek naar gedaan.

Voorkomen van hart- en vaatziekten 

  • een gezonde leefstijl is voor mensen met hiv van groot belang, denk hierbij aan: niet roken
  • vermijd alcohol en drugs
  • gezonde voeding
  • voldoende lichaamsbeweging

Hiv en kinderwens

Als u een kinderwens heeft, geef dit dan aan bij uw hiv-arts of verpleegkundig specialist. Zij geven graag uitleg over belangrijke aandachtspunten, zoals het gebruik van medicatie en de viral load. 

lees meer

Hiv en kinderwens

Iemand met hiv kan gezonde kinderen krijgen. Als u een kinderwens heeft, geef dit dan aan bij uw hiv-arts of verpleegkundig specialist. Zij geven graag uitleg over belangrijke aandachtspunten, zoals het gebruik van medicatie en de viral load. Als u al hiv-remmers gebruikt, is het mogelijk dat het gebruik hiervan aangepast worden voordat u zwanger wordt. Sommige geneesmiddelen kunnen namelijk schadelijk zijn voor uw kindje. 
Als u zwanger bent, verwijzen wij u naar een gynaecoloog met specialistische kennis over hiv en een verpleegkundig specialist op gebied van kinder(infectie)ziekten. Zij begeleiden u tijdens de zwangerschap.

Hiv-test voor zwangeren

Alle zwangere vrouwen in Nederland worden op hiv getest. Zo wordt een eventuele hiv-infectie tijdig ontdekt en kunnen we met een hiv-behandeling de overdracht van het virus naar de baby voorkomen. 


Hiv en seksualiteit

Veel mensen met een hiv-infectie ervaren problemen op gebied van seksualiteit. Daarom besteden we tijdens de controlemomenten ook aandacht aan seksuele gezondheid als u daarmee akkoord gaat.

lees meer

Hiv en seksualiteit

Veel mensen met een hiv-infectie ervaren problemen op gebied van seksualiteit. Daarom besteden we tijdens de controlemomenten ook aandacht aan seksuele gezondheid als u daarmee akkoord gaat. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn divers. 

Verandering seksuele beleving

Als u net heeft gehoord dat u hiv heeft , kan het gebeuren dat u of uw partner een tijdje geen zin in seks heeft. Bijvoorbeeld vanwege angst voor om het virus over te dragen. Ook kunt u andere veranderingen in de seksuele beleving ervaren, zoals een stoornis in de opwinding (erectiestoornis). Hier kunnen veel oorzaken voor zijn, zoals:  het virus zelf, neurologische afwijkingen of psychische problemen (depressie of bijwerking medicatie). Na verloop van tijd kan de zin in seks weer terugkomen.
 Uw zorgverleners zijn er om u te ondersteunen wanneer u problemen ondervindt op seksueel gebied.  Als het nodig is, kan uw zorgverlener u verwijzen naar een specialist op het gebied van seksualiteit. 


Reizen

Als u naar het buitenland reist, moet u rekening houden met een aantal zaken. 

lees meer

Reizen

Verklaring medicatiegebruik

Als u naar het buitenland gaat, kunt u een Engelse verklaring krijgen waarin staat dat u een chronische  aandoening heeft  waarvoor u medicijnen gebruikt. Zo voorkomt u problemen wanneer uw hiv-medicatie gevonden wordt bij de bagagecontrole. Informeer naar deze verklaring bij uw verpleegkundig specialist.

Voldoende medicatie

Neem ruim voldoende medicijnen mee als u reist en verspreid de medicijnen over uw hand- en andere bagage. Zo heeft u voldoende medicijnen als een deel van uw bagage zoekraakt. Voor advies over vaccinaties en dergelijke kunt u een afspraak maken bij de Reis- en Vaccinatiepoli van het Radboudumc.  

Tijdsverschil

Reist u naar een land in een andere tijdzone? Dan kan de verpleegkundig specialist een reisschema voor u maken waarin uw innameschema tijdelijk wordt aangepast.

Meer informatie


Hiv Vereniging Nederland

Voor vragen over het leven met hiv, contact met andere mensen met hiv en andere gerelateerde onderwerpen kunt u terecht bij de Nederlandse hiv Vereniging.

  • Medewerkers
  • Intranet