Patientenzorg Aandoeningen Hyperaldosteronisme

Wat is hyperaldosteronisme?

Als u hyperaldosteronisme heeft, produceren uw bijnieren te veel van het bijnierhormoon aldosteron. U heeft dan meestal last van een hoge bloeddruk en een laag kaliumgehalte in uw bloed.

lees meer

Wat is hyperaldosteronisme?

Als u hyperaldosteronisme heeft, produceren uw bijnieren te veel van het bijnierhormoon aldosteron. U heeft dan meestal last van een hoge bloeddruk en een laag kaliumgehalte in uw bloed.

Oorzaak

De oorzaak van hyperaldosteronisme (in het Engels: aldosteronism) is vaak een goedaardig gezwel in één van uw bijnieren. Dit heet syndroom van Conn. Ook kunnen er meerdere goedaardige knobbeltjes in uw beide bijnieren zitten die te veel aldosteron maken. Dat noemen we hyperplasie.

Klachten

U kunt moe zijn en last hebben van spierkrampen of zwakke spieren. Als uw bloeddruk lange tijd veel te hoog is, kunt u hartproblemen en een hersenbloeding krijgen. U kunt last krijgen van hartritmestoornissen als u heel weinig kalium in uw bloed heeft.

Onderzoek Hyper­aldosteronisme-basisonderzoek

Om zeker te weten of u hyperaldosteronisme heeft, krijgt u eerst een bloed/urine-onderzoek. Als dat laat zien dat u hyperaldosteronisme heeft, krijgt u een zoutbelastingtest.

lees meer

Onderzoek Hyper­aldosteronisme-basisonderzoek

Om te weten of uw bijnieren te veel aldosteron maken, meten we dit hormoon in uw bloed en urine. Daarnaast bepalen we het hormoon renine in uw bloed. Heeft u hyperaldosteronisme, dan heeft u maar een beetje van dit hormoon in uw bloed. Voor het urine onderzoek moet u 24 uur uw urine opvangen en bewaren. Een verpleegkundige vertelt u hoe u dit moet doen. Slikt u medicijnen tegen hoge bloeddruk? Dan moet u meestal een paar weken voor het onderzoek stoppen met deze medicijnen. Anders kunnen we geen betrouwbaar onderzoek doen. Uw arts spreekt dit met u af en kan u andere medicijnen geven. Gebeurt dit, dan controleren we uw bloeddruk en kaliumgehalte regelmatig. Als het bloed/urine-onderzoek laat zien dat u (misschien) hyperaldosteronisme heeft, krijgt u een zoutbelastingstest.


Vier vragen aan Laura Jonker

Twintig jaar lang was Laura Jonker (37) doorlopend moe. Tot in 2016 de ziekte van Conn bij haar werd vastgesteld en haar bijnier werd verwijderd.

lees meer

Vier vragen aan Laura Jonker

Twintig jaar lang was Laura Jonker (37) doorlopend moe. Tot in 2016 de ziekte van Conn bij haar werd vastgesteld en haar bijnier werd verwijderd. ‘Mama heeft weer power’, zeggen haar kinderen nu, ze is fitter dan ooit tevoren.

1 Met wat voor moeilijkheden kampte je voor de diagnose?

‘Al sinds mijn zeventiende kampte ik met doorlopende moeheid en spierpijn. De dokters konden geen verklaring vinden: “Leer er maar mee leven.” Toch ben ik een gezin gestart, al was ik echt héél veel moe.  Moest ’s middags altijd slapen. Bij een dagje uit: altijd tussendoor op een bankje zitten. Feestjes zaten er ook niet in. Je raakt ermee vergroeid. 

2 Hoe is de diagnose uiteindelijk gesteld?

Toch wilde ik de oorzaak boven tafel krijgen. In het ziekenhuis in Enschede zag een nefroloog dat mijn kaliumwaarde te laag was en werd de diagnose gesteld: ik bleek de ziekte van Conn te hebben. Bij veel patiënten is sprake van een te hoge bloeddruk. Maar daar had ik geen last van. Daarom is de diagnose zo laat gesteld.’

3 Hoe ben je bij het Radboudumc terecht gekomen?

‘Bij de ziekte van Conn is er een verstoring in je bijnieren. Vanuit Enschede ben ik doorverwezen naar het Radboudumc. Uit een “sampling” bleek dat er in een van mijn bijnieren 46 keer te veel aldosteron als normaal werd aangemaakt, buitensporig hoog. Deze bijnier moest verwijderd worden. Ik heb gekozen voor het Radboudumc, dat gespecialiseerd is in bijnieroperaties. Vanwege mijn geloofsovertuiging aanvaard ik geen bloedtransfusie. Het risico op bloedingen is minder groot als je weet dat de arts heel vaak deze operatie heeft gedaan.’
 

4 Hoe ziet je leven na de behandeling eruit?

‘De operatie, afgelopen oktober, is goed verlopen. Mijn leven is sindsdien compleet veranderd. Ik heb geen kaliumtekort meer, geen spierzwakte. Mijn conditie was zo achteruitgegaan dat ik vóór de operatie nog geen kwartier kon lopen, nu kan ik zelfs weer sporten. Ik heb altijd in mijn leven een rotsblok gedragen, dat me lichamelijk neergedrukt heeft, en ook geestelijk veel van me vroeg. En van mijn gezin. Maar dat is voorbij, ik heb weer energie om leuke dingen te doen en ik voel me nu fitter dan ooit.’
 


Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04


Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Snel naar