Wat is MCADD?
Medium-chain acyl-CoA dehydrogenase deficiëntie (MCADD) is een erfelijke stofwisselingsziekte. Mensen met MCADD hebben moeite met het omzetten van vetten in energie voor het lichaam. Ze worden slap en suf als ze lang niets eten.
lees meerWanneer contact opnemen?
- Neem contact op met een arts als uw kind niet goed wil eten, ziek is, koorts heeft of last heeft van braken/diarree.
- Mocht uw kind teken vertonen van een laag suikergehalte in het bloed, geef dan direct voeding/drinken met suiker en schakel een arts in.
Diagnose en behandeling
Diagnose
MCADD kan met het hielprikonderzoek vlak na de geboorte worden ontdekt.
Behandeling en leefregels
MCADD is niet te genezen en er bestaat geen medicatie. Het is belangrijk dat uw kind regelmatig iets eet.
lees meerBehandeling en leefregels
MCADD is niet te genezen. Er zijn geen medicijnen die de klachten kunnen voorkomen. Het belangrijkste is dat het kind geen laag suikergehalte krijgt, de risico’s snel worden herkend en als het nodig is contact wordt opgenomen met een arts.
Door snel te starten met een behandeling en door het volgen van leefregels kunnen kinderen met MCADD vaak een normaal leven leiden en merkt en kind en zijn omgeving niets van MCADD.
-
Kinderen met MCADD moeten regelmatig eten zonder lange tussenpozen. Bij het ene kind met MCADD is dit voedingsschema strenger dan bij de ander. Onder normale omstandigheden hebben kinderen met MCADD geen speciaal dieet. Ze mogen dus alles eten.
Wanneer kinderen met MCADD ziek zijn, koorts hebben of braken, moet er extra aandacht voor het eten zijn zodat het kind voldoende voeding binnen krijgt. Soms lukt dit niet, bijvoorbeeld bij een flinke buikgriep. Dan kan het nodig zijn dat uw kind wordt opgenomen in het ziekenhuis. Uw kind krijgt dan een infuus met suiker (glucose) of sondevoeding totdat uw kind weer zelf kan eten. Neem daarom altijd contact op als uw kind niet goed wil eten, ziek is met koorts of last heeft van braken/diarree. -
Hoeveel tijd er maximaal tussen de maaltijden mag zitten verschilt per leeftijd. We noemen dit de 'pauze' die tussen de voedingen mag zitten.
-
0-2 maanden
- Overdag en 's nachts voeding om de 3-4 uur (of vaker, op verzoek).
-
2-6 maanden
- Overdag pauze van 4 uur, maximale nachtpauze van 6 uur.
-
6-12 maanden
- Overdag pauze van 4 uur, maximale nachtpauze uitbreiden naar 8 uur.
-
12-24 maanden
- Overdag pauze van 4 uur, maximale nachtpauze uitbreiden naar 10 uur.
-
24 maanden en ouder
- Overdag pauze van +/- 4 uur, geen standaard late avondvoeding – nachtpauze 12 uur.
Dieet
Kinderen met MCADD hebben geen speciaal dieet. Uw kind mag dus alles eten.
-
-
Sommige kinderen met MCADD krijgen bij klachten van vermoeidheid, spierpijn of vermoeide benen of wanneer ze ziek zijn een stofje dat ‘carnitine’ heet. Carnitine geneest de ziekte niet, maar vult een tekort aan wanneer het nodig is. Een soort vitamine dus.
Tips
- Zorg dat u drinken met suiker in huis heeft. Uw zorgverlener schrijft vaak Fantomalt voor. Dit kunt u geven als uw kind ziek is of slecht eet.
- Houd u aan het voedingsschema, zorg voor regelmatige eetmomenten
- Geef uw kind voor het sporten wat extra's te eten
Meer informatie


Afspraak in het Amalia kinderziekenhuis praktische informatie
Heeft uw kind een afspraak of blijft uw kind één of meer nachten slapen in het Amalia kinderziekenhuis? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.
lees meerInformatie voor leerkrachten en leidsters
Extra instrcuties en een poster voor leerkrachten en leidsters/leiders van kinderen met MCADD.