Patiƫntenzorg Aandoeningen Middenrifverlamming bij NA (neuralgische amyotrofie)

Wat is middenrif verlamming bij NA?

Neuralgische amyotrofie (NA) is een vaak zeer pijnlijke, acute ontsteking van een aantal zenuwen in de schouder, arm en/of hand. lees meer

Wat is middenrif verlamming bij NA?

Neuralgische amyotrofie (NA) is een vaak zeer pijnlijke, acute ontsteking van een aantal zenuwen in de schouder, arm en/of hand. Hierbij raakt een aantal spieren in meer of mindere mate verlamd. De aandoening herstelt grotendeels in de loop van 1 tot 2 jaar, maar het kan zijn dat u last blijft houden van de aangedane arm(-en) in het dagelijks leven en tijdens uw werk. Bij ongeveer 1 op de 20 personen met NA raakt bij een aanval ook de middenrifzenuw verlamd. De middenrifzenuw kan ook verlamd raken zonder betrokkenheid van de zenuwen in de arm.

Functies van het middenrif

Het middenrif is een spierrand met daaraan een peesplaat die samen de afscheiding vormen tussen de borst- en buikholte. Het middenrif heeft een belangrijke functie bij de ademhaling. Het is de belangrijkste spier waarmee we inademen. De middenrifspier trekt samen aan het begin van de inademing, waardoor de peesplaat naar beneden richting de buik getrokken wordt. Hierdoor ontstaat een negatieve druk in de borstkas, waardoor lucht de long in stroomt. 

Gevolgen

Er zijn verschillende problemen die optreden bij een middenrif verlamming:

Benauwdheid
Als de middenrifspier uitvalt, trekt de peesplaat niet meer goed naar beneden. Hierdoor ontstaat benauwdheid en kortademigheid, vooral wanneer u plat ligt of voorover bukt. De capaciteit bij inademen is beperkt, waardoor er ook problemen ontstaan tijdens inspanning en slapen.

Slapen
Met een middenrif verlamming is het niet goed mogelijk om plat te liggen. Uw buikt drukt tegen uw middenrif, waardoor inademen lastig is. Daarnaaast zet uw lichaam tijdens de droomslaap (REM fase) al uw spieren uit, behalve het middenrif. Als echter uw middenrif verlamd is, springen uw hulpademspieren niet bij. Hierdoor kunt u wakker worden op het moment dat u in de droomslaap fase komt. Ook kunt u meer hoorbaar ademen of heel oppervlakkig ademen tijdens periodes in de slaap.

Dagelijkse leven
Als u eet of drinkt kan ademhalen moeilijker worden door tegendruk op het middenrif vanuit de buik. Ook kan tegendruk optreden als u in een zwembad of zee springt. U bent vaak erg vermoeid door verminderde lichamelijke conditie en slecht slapen. Dit heeft ook gevolgen voor uw concentratie en humeur.

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contactformulier

Behandeling Wat kunnen we doen?

Als er duidelijke problemen zijn met liggen en slapen raden wij een verwijzing naar een Centrum voor Thuisbeademing (CTB) aan. lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

Als er duidelijke problemen zijn met liggen en slapen raden wij een verwijzing naar een Centrum voor Thuisbeademing (CTB) aan. Hier krijgt u na een gesprek en verder onderzoek een goed advies over de te verwachten verbetering met nachtelijke thuisbeademing. Als blijkt dat er geen of weinig herstel optreedt na drie tot vier jaar kunnen we overwegen om het middenrif te helpen door het te reven. Door de peesplaat dubbel te vouwen en vast te zetten, kan het middenrif wat meer kracht zetten. 


Afdeling Neurologie

De afdeling Neurologie houdt zich bezig met diagnose en behandeling van aandoeningen in de hersenen. lees meer

Behandelingen en onderzoek


Behandelingen

  • Behandeling van een middenrifverlamming bij NA kan gebeuren door zelf maatregelen te treffen, een nachtelijke beademing of (als er geen herstel optreedt na 3-4 jaar) het reven van het middenrif.

    naar de behandeling


Onderzoek onderzoek van middenrif­verlamming bij NA

De verdenking op een middenrifverlamming begint in het gesprek met de arts (anamnese) over uw klachten. Vooral als er sprake is van neuralgische amyotrofie (NA) met een vrij plots begonnen benauwdheid bij platliggen en bukken, vaak in combinatie met een verminderde conditie en problemen met slapen. naar het onderzoek

Team Plexuspoli

Naast onderstaande zorgverleners zijn vaak ook een neuroloog in opleiding, revalidatiearts in opleiding, fysiotherapeut in opleiding en ergotherapeut in opleiding aanwezig.

  • Medewerkers
  • Intranet