Myositis


Wat is myositis?

Als u myositis heeft, zijn uw spieren ontstoken. Dit tast uw spiercellen aan. Hierdoor krijgt u pijn en verliezen uw spieren kracht.

lees meer

Wat is myositis?

Als u myositis heeft, zijn uw spieren ontstoken. Dit tast uw spiercellen aan. Hierdoor krijgt u pijn en verliezen uw spieren kracht. Bij polymyositis zijn spieren in uw bovenarmen en benen ontstoken, bij dermatomyositis heeft u ook een ontstoken huid.

Symptomen

De eerste verschijnselen van polymyositis en dermatomyositis zijn:
 • zwakke spieren en/of spierpijn
 • u voelt zich niet lekker
 • koorts
De klachten kunnen plotseling ontstaan en lijken op verschijnselen van een zware griep. Soms komen ze geleidelijk en krijgt u eerst klachten in de spieren van uw bekken- en schoudergordel. Hierdoor kunt u moeilijker traplopen, fietsen en voorwerpen boven uw hoofd dragen. Als u de ziekte niet behandelt, neemt uw spierkracht af.

Andere klachten zijn:
 •  vermoeiheid en pijn in en rond uw gewrichten
 • kortademigheid door verzwakte ademhalingsspieren en ontsteking van uw longweefsel
 • slikproblemen en verslikken door verzwakking en het opzwellen van uw slikspieren
 • aantasting van de organen: vooral bij kinderen gaat het om aantasting van maag- en darmstelsel, hart en longen
 • knobbels en schijven onder de huid: vooral bij kinderen komen deze onderhuidse kalkaanslagen voor. Ze veroorzaken veel pijn
Als u dermatomyositis heeft, kunt u bovendien klachten krijgen rondom uw ogen en op uw handen:
 • een pijnlijke en jeukende huid
 • wondjes
 • opzwellen van het gebied rond uw ogen en oogleden. De oogleden kunnen daardoor paarsrood kleuren
 • schilferige, rode verkleuring op de knokkels van uw vingers, ellebogen, enkels en knieën
 • rode puntjes langs uw nagelriem
Als volwassenen krijgt u bij dermatomyositis meestal eerst huidklachten en dan pas last van uw spieren. Kinderen kunnen ook eerst spierzwakte krijgen.

Oorzaak

De oorzaak van myositis is niet bekend, maar waarschijnlijk werkt uw immuunsysteem niet goed. Dankzij dit systeem verwijdert uw lichaam stoffen die er niet in thuishoren. Bij myositis richt uw immuunsysteem zich ook tegen spiercellen of bloedvaatjes in uw spieren. Daarom spreken we van een auto-immuunziekte. De symptomen van myositis verminderen als we het afweersysteem onderdrukken.

Ontstaan

Polymyositis is zeldzaam en komt voor bij tien op de honderdduizend mensen. De ziekte kan op alle leeftijden voorkomen. Dermatomyositis is nog zeldzamer: vijf op de één miljoen mensen krijgt de ziekte. De ziekte kan op alle leeftijden ontstaan, maar komt vooral voor bij kinderen tussen de 5 en 15 jaar en bij mensen op middelbare leeftijd. Beide vormen zijn niet erfelijk.

Diagnose

Als uw arts vermoedt dat u een vorm van myositis heeft, doen we aanvullend onderzoek. Meestal krijgt u een elektromyografisch onderzoek (EMG) om uw spierkracht te meten en een bloedonderzoek. Als deze onderzoeken de diagnose bevestigen, kan de arts een biopt laten afnemen. Soms ontstaat myositis tegelijk met een longontsteking of een tumor in uw borst, huid, long of buik. Daarom onderzoeken we ook uw andere organen met een CT-scan en een mammografie.


Contact

Polikliniek Neurologie
(024) 361 66 00

neem contact op

Behandeling bij myositis

Myositis is over het algemeen niet te genezen, maar medicijnen kunnen de ontsteking remmen.

lees meer

Behandeling bij myositis

Myositis is over het algemeen niet te genezen, maar medicijnen kunnen de ontsteking remmen. Deze medicijnen noemen we immunosuppressiva of immuunonderdrukkers. Meestal start u met prednison. Prednison moet u langdurig gebruiken, eerst in een hoge en later een lage dosering. Vanwege de bijwerkingen krijgt u hierbij medicijnen die botontkalking en maagbloedingen tegengaan. Als de behandeling niet het gewenste effect heeft, kan uw arts andere immuunonderdrukkers voorschrijven. Bijvoorbeeld methotrexaat en azathioprine (Imuran).

Naast deze ontstekingsremmers kan uw arts ook medicijnen voorschrijven tegen specifieke gevolgen, zoals:
 • hartversterkende medicijnen
 • pijnstillers tegen gewrichtspijnen
 • zalf tegen jeuk en pijn bij dermatomyositis
Bij uw behandeling krijgt u te maken met diverse specialisten, zoals een neuroloog en reumatoloog. Om uw beweeglijkheid te verbeteren, kunt u hulp krijgen van een revalidatiearts, fysiotherapeut of ergotherapeut. Heeft u problemen met slikken en voeding? De diëtist helpt u op weg. Bij sommige klachten, zoals pijnlijke onderhuidse verkalkingen of een verdikking van de slikspieren, kan een operatie uitkomst bieden.

Onderzoeken

 • Bij dit onderzoek inspecteert de arts uw bloedwaarden. naar het onderzoek


Naar uw afspraak

Ingang: Ingang Oost
Route: 943

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Huispostnummer: 943

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 943

Afdeling Reumatische Ziekten

De afdeling Reumatische Ziekten onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen.

lees meer
inloggen