Wat is een mammografie?

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. Een laborant van de afdeling Radiologie maakt van elke borst twee röntgenfoto’s.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. lees meer

Voor het onderzoek

Voorbereiding

  • We raden u aan om gemakkelijke bovenkleding te dragen. Tijdens het onderzoek is het bovenlichaam ontbloot. Eventueel kunt u een sjaal/omslagdoek meenemen.
  • Gebruik geen bodylotion, crème of poeder. Deodorant is geen probleem.
  • Gebruikt u zinkzalf op uw borsten? Stop daar twee à drie weken voor het onderzoek mee.

Pijnlijk

Het helpt wanneer u 1 uur voordat het onderzoek begint 2 tabletten Paracetamol 500 mg inneemt. Neem géén Aspirine in want dit heeft een bloed verdunnende werking. Uw borsten kunnen na het onderzoek nog enkele dagen gevoelig zijn.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is het klierweefsel in de borst gezwollen en zijn de foto’s moeilijker te beoordelen. Daarom zal in de meeste gevallen eerst een echografisch onderzoek gedaan worden, eventueel gevolgd door een mammografie.

Borstprothese

Indien u borstprothesen heeft, kunnen er toch röntgenfoto’s worden gemaakt. De foto’s worden dan met minder druk gemaakt.


Tijdens het onderzoek

De MBB-er onderzoekt met de handen de borsten indien u zelf een knobbeltje of verdikking heeft gevoeld. Daarna maakt deze in totaal 4 foto's. lees meer

Tijdens het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van radiologie. De MBB-er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) haalt u uit de wachtkamer. In de kleedkamer kleedt u zich van boven uit. Sieraden kunt u hier ook afdoen.

In de onderzoekkamer stelt de MBB-er u enkele vragen. De antwoorden zijn belangrijk voor de radioloog bij het beoordelen van de foto’s. Indien u zelf een knobbeltje of verdikking heeft gevoeld, zal de MBB’er gericht op de klacht een lichamelijk onderzoek uitvoeren.

Daarna worden van elke borst twee röntgenfoto’s gemaakt. Soms is het nodig om meer foto’s te maken. Voor het maken van de foto’s wordt uw borst op een detectorplaat gelegd. Met een compressieplaat wordt uw borst gedurende ongeveer een halve minuut vast gedrukt. Hierdoor wordt het borstweefsel zoveel mogelijk gespreid om een goede foto te maken met zo min mogelijk straling.

De MBB-er kijkt of de foto’s van voldoende kwaliteit zijn. U wacht ondertussen op de gang of in het kleedkamertje. Dit kan ongeveer 15 minuten duren. Als er geen aanvullend onderzoek nodig is, kunt u direct naar huis.

Tomografie van de borst (3D mammografie)

In de meeste gevallen wordt een zogenaamde tomografie van de borsten gemaakt. We maken dan niet één grote opname, maar onder een hoek van 50 graden maken we 25 kleine opnames. Deze beelden voegen we samen tot een meer driedimensionaal (3D) beeld, dat nog meer details laat zien.

Duur

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten.

Echo

Ook kan de radioloog besluiten dat nog een aanvullende echo gemaakt moet worden. Een radioloog of radioloog in opleiding voert het onderzoek uit. Tijdens de echo wordt er echogel op uw huid aangebracht en zal de radioloog een echokop over uw borst bewegen.

Foto: echo van de buik


Na het onderzoek

Uw borsten en oksels kunnen soms nog wat pijnlijk aanvoelen na het maken van de foto’s. lees meer

Na het onderzoek

Uw borsten en oksels kunnen soms nog wat gevoelig zijn na het maken van de foto’s. Dit kan enkele dagen aanhouden.

Uitslag

De radioloog bestudeert de foto’s en vergelijkt ze eventueel met vorige onderzoeken. Daarna wordt de informatie zo snel mogelijk doorgegeven aan uw behandelend arts. Deze geeft de uitslag door aan u.

Aanvullend onderzoek

Door de samenstelling van borst en klierweefsel geven de standaardfoto’s soms onvoldoende informatie en is aanvullend onderzoek nodig. Dit kan bestaan uit extra foto’s van een klein gebied van de borst, een echografiepunctie of een kernspinresonantie (MRI). Rekent u erop dat deze onderzoeken soms niet direct gedaan kunnen worden.

3D ECHO van de borst

Het kan zijn dat we naar aanleiding van de mammografie of tomografie ook nog een 3D echo van de borst moeten maken. De hoeveelheid klierweefsel bepaalt of we u dit adviseren.

Wanneer we bij u een 3D echo van de borst(en) maken, doen we dit zoveel mogelijk aansluitend aan het mammografie. Het kan voorkomen dat u hier een andere dag voor moet terugkomen.

Voor de 3D echo vragen wij u weer om het bovenlichaam te ontbloten. Daarna worden per borst drie echo filmpjes gemaakt in verschillende richtingen. Hiervoor brengen we verwarmde bodylotion aan op uw huid en bewegen vervolgens een grote echokop over uw borst.

Duur

In totaal duurt de 3D echo ongeveer 20 minuten.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud

Borstkanker mamma­carcinoom

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Symptomen van borstkanker kunnen zijn een knobbeltje of verdikking op uw borst, een ingetrokken tepel, bloederige afscheiding uit uw tepel en een verkleurde of warme borst. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet