Verzorging

Voor herstel van psoriasisnagels is belangrijk dat u uw nagels op de juiste manier verzorgt:
  • Knip uw nagels zo kort mogelijk. Zo kan het losliggende stukje nagel niet als een soort hefboom werken, waardoor de nagel nog verder loslaat.
  • Om dezelfde reden is het onverstandig om kunstnagels te laten aanbrengen.
  • Duw de nagelriem niet terug, want die beschermt de nagelwortel die dieper ligt.
  • Maak niet schoon onder de nagel, omdat de nagel daardoor sneller loslaat. De zwarte puntjes die veel mensen met nagelpsoriasis hebben kunt u toch niet verwijderen, want dat zijn kleine bloedinkjes.
  • Beperk contact met irriterende stoffen, bijvoorbeeld veel wassen, zepen, andere schoonmaakmiddelen.
  • Het is geen probleem om nagellak voor camouflage van uw psoriasisnagels te gebruiken, maar vermijd nagellakremovers met formaldehyde-aceton en met tolueen.

Wat is nagelpsoriasis?

Nagelpsoriasis kan afwijkingen veroorzaken aan de nagel (nagelplaat) zelf, maar ook aan het nagelbed dat onder de nagel ligt en waaraan de nagel vastzit. lees meer

Wat is nagelpsoriasis?

Psoriasis is een huidziekte die rode schilferende plekken op de huid veroorzaakt. Behalve in de huid kan psoriasis ook de nagels of de gewrichten aantasten. Psoriasis van de nagels kan samen met huid- of gewrichtsklachten voorkomen, maar ook komt het voor dat alleen de nagels tekenen van psoriasis vertonen. Nagelpsoriasis kan op elke leeftijd ontstaan en is niet besmettelijk. Het kan afwijkingen veroorzaken aan de nagel (nagelplaat) zelf, maar ook aan het nagelbed dat onder de nagel ligt en waaraan de nagel vastzit. Afwijkingen aan de nagelplaat ontstaan door psoriasis rond de nagelwortel, waar de nagel gemaakt wordt. Psoriasis van het nagelbed onstaat als de psoriasis zich onder de nagel bevindt.

Symptomen

Als psoriasis in de nagelwortel zit, ontstaan er deukjes (putjes), witte vlekjes in de nagelplaat en/of verdikking van de nagel. Ook brokkelt de nagel soms af. Als psoriasis in het nagelbed zit, gaat de nagel vaak aan het uiteinde loszitten en wordt een witte golvende verkleuring zichtbaar. Daarnaast zien we een zalmroze verkleuring of kleine bruin-zwarte streepjes (kleine bloedinkjes). Als de huidschilfers zich ophopen onder de nagelplaat, wordt deze omhoog geduwd.

Nagelpsoriasis ziet er niet mooi uit, maar kan ook bijzonder lastig voor u zijn. De losse nagel kan blijven haken en fijne handelingen zoals het strikken van veters en het dichtmaken van knopen zijn soms niet goed mogelijk. Bovendien zijn de nagels en de huid daaromheen vaak pijnlijk.

Diagnose

Uw arts stelt vast of uw nagelafwijking door psoriasis wordt veroorzaakt. Om zeker te weten dat u geen schimmelnagel heeft, wordt vaak een stukje nagel nagekeken. Soms is het nodig om een extra onderzoek te doen om de juiste diagnose te stellen. Dan neemt uw arts een klein stukje van het nagelbed onder de nagel af (biopt). Voorafgaand verdooft de arts uw vinger.

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

De behandeling

Nagelpsoriasis is lastiger te behandelen dan plekken op de huid. Welke behandeling uw arts u ook adviseert, het duurt meestal wel een half jaar voordat er verbetering optreedt. Vaak is een zalfbehandeling de eerste keuze. lees meer

De behandeling

Nagelpsoriasis is lastiger te behandelen dan plekken op de huid. Welke behandeling uw arts u ook adviseert, het duurt meestal wel een half jaar voordat er verbetering optreedt. Dit komt omdat nagels langzaam groeien. Het is daarom niet verstandig om eerder met een behandeling te stoppen als u nog geen verbetering ziet.
  •  Vaak is een zalfbehandeling de eerste keuze. Het is belangrijk om te weten dat zalven niet door de nagelplaat heen gaan. Breng daarom altijd zalf aan rondom de nagel volgens het voorschrift van uw arts. Meestal is dat de eerste weken dagelijks en daarna 1 keer per dag op 4 achtereenvolgende dagen per week (bijvoorbeeld maandag tot en met donderdag).
  • Als de psoriasis in de nagelwortel zit, is het mogelijk om dit te behandelen met corticosteroïdeninjecties in de nagelwortel. U krijgt deze injecties dan elke 2 tot 3 maanden.
  • In sommige gevallen krijgt u tabletten of capsules voorgeschreven, bijvoorbeeld methotrexaat of acitretine. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen geven in het hele lichaam. Daarom prikken we voorafgaand en tijdens de behandeling bloed bij u.
Tijdens ieder polikliniekbezoek worden uw vingernagels gefotografeerd, zodat we het effect van de behandeling in de gaten kunnen houden. Hier baseren we de vervolgbehandelingen op.

Na een behandeling

Nagelpsoriasis is een chronische ziekte. Dit betekent dat geen enkele behandeling kan zorgen dat de nagelpsoriasis nooit meer terugkomt. lees meer

Na een behandeling

Nagelpsoriasis is een chronische ziekte. Dit betekent dat geen enkele behandeling kan zorgen dat de nagelpsoriasis nooit meer terugkomt. De ene keer kunt u meer last hebben van de nagelpsoriasis dan de andere keer. Door een behandeling krijgt u waarschijnlijk minder last van de symptomen.
 

Verzorging

Voor herstel van psoriasisnagels is belangrijk dat u uw nagels op de juiste manier verzorgt. lees meer

Afdeling Dermatologie

De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten houden we ons ook bezig met onderwijs en onderzoek.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet