Patiëntenzorg Onderzoeken Sneldiagnostiek pulmonale hypertensie

Wat houdt de sneldiagnostiek in?

De sneldiagnostiek pulmonale hypertensie in het Radboudumc vindt plaats op dinsdag en woensdag. U wordt 1 nacht opgenomen op de verpleegafdeling Longziekten. Tijdens deze opname plannen we voor u de verschillende onderzoeken lees meer

Wat houdt de sneldiagnostiek in?

Het Kenniscentrum Pulmonale Hypertensie Radboudumc is er om nader onderzoek te doen naar de oorzaak van uw klachten. Hier houdt een multidisciplinair team zich bezig met de diagnostiek en behandeling van mensen met (verdenking op) pulmonale hypertensie. Binnen dit team zijn 2 longartsen, 2 reumatologen, 2 cardiologen en 2 verpleegkundigen werkzaam. Voor het verdere onderzoek hebben we een sneldiagnostiek programma ontwikkelt. Dit betekent dat u in 2 dagen verschillende onderzoeken ondergaat. Aan het einde van de tweede dag heeft u een uitslaggesprek met de arts. Afhankelijk van de bevindingen bespreken we met u een behandelplan.

Sneldiagnostiek

De sneldiagnostiek pulmonale hypertensie in het Radboudumc vindt plaats op dinsdag en woensdag. U wordt 1 nacht opgenomen op de verpleegafdeling Longziekten. Tijdens deze opname plannen we voor u de verschillende onderzoeken. Dinsdag maakt de cardioloog een echo van het hart en een ECG (hartfilmpje) bij u. Er vindt ook een longfunctieonderzoek met een 6 minuten looptest plaats. Daarnaast nemen we bloed bij u af. Dinsdagmiddag heeft u een gesprek met lichamelijk onderzoek bij de longarts. Als het nodig is heeft u ook een gesprek en lichamelijk onderzoek bij de reumatoloog. Als er aanvullend onderzoek nodig is (echo van de buik, longscan, longfoto), plannen we dat gedurende de dinsdag en de woensdag. Woensdagmiddag bespreken we de aanwezige uitslagen in het overleg binnen het multidisciplinaire team. Aan het einde van deze dag bespreekt de arts deze uitslagen en het voorgestelde (behandel)plan met u. De verpleegkundige heeft ook een gesprek met u. Hij of zij begeleidt u gedurende de 2 dagen.

Contact

Afdeling Cardio-thoracale Chirurgie

(024) 361 45 90

Voorbereiding

Waar moet u rekening mee houden voor het onderzoek? lees meer

Voorbereiding

  • U mag ’s ochtends in principe gewoon eten en drinken, tenzij anders is vermeld.
  • Uw medicijnen kunt u ‘s morgens gewoon innemen met een beetje water.
  • Als één van onderstaande situaties voor u van toepassing is en ze zijn nog niet met u besproken, neem dan contact op met het secretariaat Longziekten. U krijgt dan aanvullende instructies ter voorbereiding. In sommige gevallen kan een onderzoek niet doorgaan.
- U bent allergisch voor geneesmiddelen of verdoving.
- U heeft in het verleden ooit een allergische reactie op contrastvloeistof gehad.
- U bent zwanger of geeft borstvoeding.
- U heeft nier- of leverfunctiestoornissen.
  • Wij verzoeken u een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID of rijbewijs) mee te brengen.
  • U krijgt een brief met uw schema met de onderzoeken en gesprekken gedurende de 2 dagen.

Verhindering

Neem bij verhindering zo snel mogelijk contact op met het secretariaat Longziekten. Dan maken we zo snel mogelijk een nieuwe afspraak voor u.

De uitslag

Aan het einde van de tweede dag (op woensdag) heeft u een eindgesprek met de arts. Tijdens dit gesprek bespreken we de uitslagen. Ook maken we een plan voor verdere behandeling of aanvullende onderzoeken. lees meer

De uitslag

Aan het einde van de tweede dag (op woensdag) heeft u een eindgesprek met de arts. Wij adviseren u om tijdens het eindgesprek uw echtgeno(o)te, partner, familielid, of een goede vriend of kennis mee te nemen. Hij of zij is natuurlijk gedurende beide dagen welkom, maar vooral tijdens het eindgesprek is het voor u prettig om u te laten begeleiden. Tijdens dit gesprek bespreken we de uitslagen. Ook maken we een plan voor verdere behandeling of aanvullende onderzoeken.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 4
Route: 748

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 4 en volg route 748

Pulmonale Hypertensie

Een verhoogde bloeddruk in de longslagader noemen we pulmonale hypertensie. Het is een gevolg van een grote groep ziektes. Om te bepalen welke behandeling het beste is, moeten we weten wat de exacte oorzaak van pulmonale hypertensie is.  lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet