Wat is een rughernia?

De wervelkolom bestaat uit meerdere wervels. Tussen de wervels zit een tussenwervelschijf. Deze bestaat uit een stevig omhulsel met daarin een elastische kern die van vorm kan veranderen en die voor grote veerkracht zorgt. lees meer

Wat is een rughernia?

De wervelkolom bestaat uit meerdere wervels. Tussen de wervels zit een tussenwervelschijf. Deze bestaat uit een stevig omhulsel met daarin een elastische kern die van vorm kan veranderen en die voor grote veerkracht zorgt. Als het omhulsel een zwakke plek heeft, kan het binnenste uitpuilen. Als het omhulsel scheurt, kunnen er stukjes van het binnenste tussen de tussenwervelschijf komen te liggen. Deze uitpuiling, met of zonder scheur, noemen we een hernia. Een hernia zit meestal in het onderste deel van de rug. U kunt zenuwuitval hebben of verlamd raken.

Anatomie van de wervelkolom

In de wervelkolom zitten het ruggenmerg en de zenuwwortels. Aan de buitenkant zit de verbinding met het bekken en alle belangrijke spieren uit de romp. De wervelkolom bestaat uit hals-, borst- en lendenwervels, het heiligbeen en het stuitbeen. Binnenin het wervelkanaal loopt van boven naar beneden het ruggenmerg (tot aan de tweede lendenwervel). Hieronder gaat het ruggenmerg over in zenuwwortels (cauda). Het ruggenmerg en de cauda liggen allebei in een koker van hersenvliezen (durale zak) met  hersenvocht (liquor). De zenuwwortels beginnen in het ruggenmerg en verlaten één voor één (telkens links en rechts) tussen twee wervels het wervelkanaal. Tussen de wervels zit een tussenwervelschijf (discus).

Rughernia

Als een discus een zwakke plek heeft, kan het binnenste naar buiten komen. Als de discus scheurt, kunnen stukjes van het binnenste buiten de discus komen te liggen. Deze uitpuiling, met of zonder scheuring, noemen we een hernia. Een rughernia ontstaat doordat:
  • de discus vanaf uw geboorte zwak is
  • overbelasting
  • u een ongeluk heeft gehad
Een hernia komt vaker voor bij ouderen, omdat de discus steeds slapper wordt. Meestal komt een hernia in het onderste deel van de rug voor. Herniaklachten kunnen langzaam erger worden of ineens ontstaan. Bijvoorbeeld als u te zwaar getild heeft, maar ook doordat u moet niezen, een kopje koffie inschenkt of uit bed stapt.

Symptomen

Een hernia kan op één of meer zenuwen drukken. Dit geeft een uitstralende pijn in één of allebei uw benen. Als de zenuw erg beklemd is, kunt u gevoelsstoornissen, verlammingsverschijnselen en problemen bij het plassen krijgen. Meestal verdwijnen de pijnklachten vanzelf. U hoeft niet op bed te blijven liggen.

Behandeling Rughernia

Doel van de operatie is het opheffen van de druk op de zenuwwortel. Daardoor verdwijnt of neemt de beenpijn af. lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04
  • Medewerkers
  • Intranet