Patiëntenzorg Behandelingen Sling operatie man (Argus)

Wat is een Argus sling operatie?

Dit is een operatie om stressincontinentie bij mannen te behandelen. Hierbij plaatsen we een kunststof bandje onder de plasbuis. Dit bandje bestaat uit een kussentje van siliconenschuim met daaraan 2 lange slippen die als ophanging dienen. naar de aandoening

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

De operatie wat kunt u verwachten?

Via een snee tussen de balzak en de anus leggen we uw plasbuis vrij. Ook maken we een snee in de onderbuik net boven het schaambeen. lees meer

De operatie wat kunt u verwachten?

Via een snee tussen de balzak en de anus leggen we uw plasbuis vrij. Ook maken we een snee in de onderbuik net boven het schaambeen. De 2 ophangslippen brengen we langs de blaas achter het schaambeen in. Deze komen uit in de snee in de onderbuik. Tijdens de operatie meten we de druk in uw plasbuis. Dit geeft aan hoe strak we de sling moeten aantrekken. Deze techniek is flexibel: later kunnen we de sling nog strakker zetten of losser maken. Hiervoor is dan wel een extra operatie nodig.Alle sneetjes worden met oplosbare hechtingen gesloten.
 


Na de operatie waar moet u rekening mee houden?

Na de operatie gaat u naar de uitslaapafdeling totdat u wakker bent van de narcose of de ruggenprik is uitgewerkt. Als u fit genoeg bent, gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. lees meer

Na de operatie waar moet u rekening mee houden?

Na de operatie gaat u naar de uitslaapafdeling totdat u wakker bent van de narcose of de ruggenprik is uitgewerkt. Als u fit genoeg bent, gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.
 • U blijft meestal één nacht opgenomen.
 • De eerste dag na de operatie verwijderen we de blaaskatheter die we tijdens de operatie via de plasbuis hebben ingebracht.
 • Nadat de katheter is verwijderd, probeert u zelf te plassen. Als u voelt dat u moet plassen, gaat u naar het toilet om dit te proberen. U gaat ontspannen op het toilet zitten en perst niet. Het plassen moet vanzelf gaan. De verpleegkundige controleert met een scanner of de blaas goed leeg is geraakt. U mag naar huis als u kunt plassen en er geen urine meer in uw blaas achterblijft. Lukt het plassen niet? Dan krijgt u de katheter tijdelijk terug of leren we u zelf te de blaas leeg te maken met een katheter. Als dit goed gaat, kunt u naar huis.
 • Om het wondgebied te beschermen, krijgt u voor 5 dagen een antibioticum mee naar huis.
 • Ongeveer 6 weken na de operatie zien we u op de polikliniek Urologie voor controle.

Aandachtspunten:

 • De eerste 2 weken mag u niet in bad of zwemmen. Kortdurend douchen mag wel. Als na twee weken de wond netjes dicht is, mag u ook weer in bad.
 • De eerste 6 weken mag u niet fietsen.
 • De eerste 2 weken mag u niet te veel bewegen. Daarna kunt u uw activiteiten uitbreiden. Pijn en vermoeidheid zijn meestal signalen dat u te veel heeft gedaan. De meeste sporten kunt u na 6 weken weer doen. Het is juist de bedoeling dat u na de operatie weer volledig actief kunt zijn. Praat hier wel eerst met uw arts over bij de controle na de operatie.
 • Vermijd een harde zitting. U kunt beter op een zacht kussentje gaan zitten.
 • De eerste 6 weken na de operatie mag u niet persen als u naar het toilet gaat. Zorg daarom voor een zachte ontlasting.
 • De hechtingen lossen vanzelf op.

Complicaties:

 • Aan elke operatie zijn risico’s verbonden, zoals een nabloeding, infectie of nadelige gevolgen van de ruggenprik of narcose. Daarnaast zijn bij deze operatie andere complicaties mogelijk:
 • Pijn na de operatie en een kleine bloeduitstorting komen het meeste voor. Deze klachten zijn meestal tijdelijk. Soms blijven er enige pijnklachten, met name pijn tussen de balzak en de anus, waar het kussentje bij de plasbuis ligt.
 • Een wondinfectie waarbij ook de sling geïnfecteerd is. We moeten de sling dan verwijderen. Om wondinfecties te voorkomen geven we tijdens de operatie en gedurende 5  dagen daarna een antibioticum. Deze antibioticumkuur moet u afmaken.
 • Soms is een extra operatie nodig omdat de sling te strak zit en u na de operatie niet kunt plassen.
 • Ook kan een extra operatie nodig zijn als de sling te los zit en u stressincontinentie blijft houden. Heel soms treedt er een zogenaamde erosie op. Dit kan ook lange tijd na de operatie gebeuren. Hierbij trekt de sling door de plasbuis of door de blaas.  De sling moeten we dan met een operatie verwijderen.

Contact:

Als u thuis last krijgt van onderstaande klachten, neem dan contact op tijdens kantooruren met de polikliniek Urologie en buiten kantooruren met de verpleegafdeling Urologie.
 • Ernstige, aanhoudende pijn.
 • Flinke roodheid, zwelling en warmte bij de operatiewonden.
 • Koorts boven de 38,5 graden Celsius.

Uw opname bij het Radboudumc

Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.

lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet